Sport
2022-07-22

Feltörekvő fiatalok: Antek Tamás

A debreceni jégkorongozók között valamennyi poszton találunk olyan fiatalokat, akik több-kevesebb ideje ostromolják a felnőttcsapat kapuját, és az idén beérni látszanak az erőfeszítéseik. Többek között ilyen a junior kapuvédő, Antek Tamás, aki a múlt szezonban került komolyan képbe, de neki is türelemmel végig kellett várnia a sorát.

A tősgyökeres debreceninek számító kapuvédő 15 évesen került be a DHK U16-os együttesébe, majd egy remek Riga Kupa-szereplés egészen a svéd bajnokságig repítette. A 2018-19-es idényben 14 mérkőzést játszott a svéd U16-os Elit-bajnokságban és 87,8 százalékos védési hatékonysággal dolgozott. A következő idényre hazatért, beugróként egy alkalmat kapott az Erste Ligában, de a leginkább a hazai ifibajnokságban produkált emlékezetes meccseket. A statisztikája (22 találkozó és 91,6 százalékos védési mutató) javuló tendenciát mutatott. A 2020-21-es szezonban erre is rátett egy lapáttal, a magyar ifiben és ICEJL-ben egyaránt 94,2 százalékot átlagolt 26 mérkőzésen, a juniorban pedig 91,3 százalékot teljesített. Az elmúlt szezon meghozta számára az áttörést; azon túl, hogy részt vett a Divízió 1/A csoportos junior világbajnokságon, itthon 20 junior találkozón lépett a jégre és a 91,7 százalékos védési hatékonysága nagy szerepet játszott abban, hogy fiatal csapatunk – története során először – bronzérmes helyezést ért el. A legnagyobb dobás azonban az Erste Liga volt, 14 meccsen magabiztos védésekkel pótolta a sajnálatos sérülése folytán hiányzó Hetényi Zolit, az átlagteljesítménye 88,9 százalékos volt. És még mindig csak 18 éves!

György József vezetőedző, aki letette a voksát a fiatalok mellett, így kommentálta Antek Tamás előretörését.

– Tomi az elmúlt szezonban Hetényi Zoli sajnálatos sérülése miatt kapott lehetőséget. Bár kényszerből került helyzetbe, és voltak kisebb kétségeim, bebizonyította, hogy képes Erste Liga-szintű produkciókra. Vannak ugyan kisebb hiányosságai, főleg a fizikai erő és a koncentráció terén, ám ezek orvosolhatóak. Remélem, hogy az idén hasonló, vagy még jobb teljesítményeket produkál majd, mint a tavalyi szezonban – mondta György József.

Ezzel kapcsolatosan megkérdeztük Antek Tomi véleményét is.

– Jól telt a nyaram, először leérettségiztem, aztán „kivettem” két hetet és a családdal elmentünk Görögországba, majd fejest ugrottam az egyéni felkészülésbe. A jövő hétfőn már elkezdődjük a közös edzéseket, és nagyon jó érzés, hogy az edzőim ilyen szinten bíznak bennem. Mindez arra ösztönöz, hogy napról napra a legjobbamat nyújtsam, megháláljam a bizalmukat. Őszintén mondom, élvezettel fogadok mindent, ami a sportéletben történik velem. Minden alkalommal nagy mosollyal jövök le edzeni, úgy vélem, hogy ezt csak így szabad csinálni. Soha nem vagyok elégedett, mindig egyre többet és többet akarok elérni. A jövő szezonban szeretnék minél több jégidőt kiharcolni magamnak és aranyérmekkel a zsebemben szeretném befejezni a 2022-23-as évadot – fogalmazott a fiatal kapus.

Név: Antek Tamás Miklós
Született: 2003. szeptember 20., Debrecen
Poszt: kapuvédő
Magasság: 192 cm
Súly: 90 kg
Ütőfogás: balos

=Müller Károly=

Felvételi: élvonalban a Debreceni Egyetem

“A Campus a magyar Coachella” - Interjú a Lóci játszik zenekarral

deac.hu

Szerző
Hasonló cikkek