Sport
2022-06-19

Versteppen rajt cél győzelmet aratott Kanadában

Bár a verseny utolsó negyedében Sainz alaposan Bár a verseny utolsó negyedében Sainz alaposan megszorongatta holland riválisát, Verstappen száguldott át elsőként a célvonalon és nyerte a Kanadai Nagydíjat.megszorongatta holland riválisát, Verstappen száguldott át elsőként a célvonalon és nyerte a Kanadai Nagydíjat.

Újabb állomásához érkezett a Forma-1 idei sorozata, a pilóták ezúttal Kanadában álltak a rajtrácsra. A szombati időmérőn a regnáló világbajnok, Max Verstappen volt a leggyorsabb és foglalhatta el a pole pozíciót. Mellőle meglepetésre az a Fernando Alonso indulhatott, aki mikor utoljára rajtolt az első sorból, a jelenlegi mezőnyből 15-en még nem is versenyeztek az F1-ben. A második sorból Carlos Sainz Jr. és Lewis Hamilton rajtolhatott, mögöttük pedig Kevin Magnussen és Mick Schumacher parkolhatta le versenygépét. A világbajnoki címért harcoló, bár az utóbbi futamokon rosszul teljesítő pilóta, Charles Leclerc csak a rajtrács végéről indulhatott, mivel erőforráselemeket cseréltek ki Ferrariján.

Nagyon úgy nézett ki, az időmérővel ellentétben, magát a versenyt száraz pályán teljesíthetik a pilóták, ugyanis verőfényes napsütésben kezdődött a Kanadai Nagydíj. Az F1 korábbi klasszisára, a 40 évvel ezelőtt elhunyt Gilles Villeneuve emlékezve, két rajthely, a 3. és a 19. különleges feliratot kapott, nem meglepő, hogy mindkét pozícióból a Ferrarik indulhattak.

A felvezető kör után felsorakoztak az autók a rajtrácson, majd kialudtak a piros lámpák, felvillant a zöld és kezdetét vette a 70 körös verseny. Probléma nélkül rajtoltak el a pilóták, a sorrend minimálisan változott, egyedül Schumacher veszített két pozíciót az első kör végére. Alonsot folyamatosan támadta Sainz, majd a hátsószárnyat nyitva meg is előzte a DRS zónában, így a Ferrari feljött a 2. helyre. Verstappen kicsit ellépett a mezőnytől, majd három másodperces előnyre tett szert a 7. kör végére. Magnussen elég korán meglátogatta a depót, de nem csak új gumikat kapott, hanem sérült első szárnyát is kicserélték. A verseny ezen szakaszában a Red Bull megfogyatkozott, Pérez volt kénytelen leparkolni autóját a bukótérben.

A 10. körben Verstappen is látogatást tett a boxutcában, így Sainz állt az élre, a kerékcserét követően Alonso mögé, a 3. helyre térhetett vissza a holland pilóta. A mezőny végéről rajtoló Leclerc is megkezdte a felzárkózást, a futam ezen szakaszában már a 12. pozícióban autózhatott. Verstappen időközben könnyedén visszavette a 2. helyet és kezdhette meg a Ferrari üldözését, tette ezt hatékonyan, többször is a leggyorsabb kört produkálva.

Az egyik Haas-Ferrari is meghibásodott, ezzel Mick Schumacher számára is véget ért a verseny.

Az újabb 10 körös etapnak ismét Verstappen vághatott neki az élről, ugyanis Sainz meglátogatta a szerelőit egy kerékcsere ürügyén. Miután visszatért a pályára hamar megelőzte Alonsót, ám holland riválisa már kilenc másodperces előnyre tett szert. A spanyol Hamiltont sem tudta feltartóztatni, így már két pozíciót bukott a rajthoz képest. Lényegében beállt a mezőny, kezdődött a vonatozás, egyedül Leclerc zárkózott folyamatosan, a verseny felénél már a 6. helyen száguldhatott.

A táv második felének Verstappen vezetésével vágott neki a mezőny, mögötte Sainz, Hamilton, Russel, Ocon, Leclerc volt az első hat sorrendje. Eseménytelenül fogytak a körök, viszont a Ferrari elkezdte ledolgozni hátrányát az élen álló Red Bullal szemben, Sainz két másodperccel közelebb került a hollandhoz. Majd át is vette a vezetést, miután Verstappen autójára másodjára tettek fel új gumikat. Hamilton nagyon rálépett a gázpedálra, melynek eredményeként a leggyorsabb kör birtokosa lett. A 49. körben a biztonsági autó is szerepet kapott, miután a japán Cunoda a kettes kanyarban elfékezte magát és kötött ki a gumifalban. Erre azonnal reagált a Ferrari, és ismét új papucsokat tettek fel Sainz gépére.

Öt kört tettek meg a pilóták a biztonsági autó mögött, majd annak távozta után ismét ráléphettek a gázpedálra. Verstappen, Sainz, Hamilton, Russel, Ocon, Alonso sorrendben vághatott neki a táv utolsó negyedének az mezőny eleje, a sorrend viszont hamar változott, miután Leclerc megelőzte a spanyolt. Az élen hatalmas csata dúlt, a Ferrari tapadt a Red Bullra, ám Verstappen sikeresen vert vissza minden támadást. Hiába nyithatta a hátsó szárnyat Sainz, futotta a leggyorsabb kört, nem tudott igazán előzési pozícióba kerülni. A körök viszont vészesen fogytak, Verstappen biztosan őrizte pozícióját és nyerte meg a Kanadai Nagydíjat, tovább növelve előnyét a táblázaton.

Kanadai Nagydíj:

1.Max Verstappen

2.Carlos Sainz Jr.

3.Lewis Hamilton

A legjobb 32-ig jutott Battai Sugár az Eb-n

Két győzelemmel kezdtek férfi teniszezőink

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek