Sport
2022-06-17

Alaposan túlteljesítettük az elvárásokat – szezonértékelő Elek Gergővel

A vezetőedző elárulta, a Debreceni Egyetem alakulatának parádés idénye több összetevőből állt.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a DEAC férfi futsalosai idén beírták magukat a klub történelemkönyvébe. Elek Gergő tanítványai májusban a Magyar Kupában ezüstéremmel gazdagodtak, míg az NB I-ben a dobogó harmadik fokára állhattak fel. Vezetőedzőnkkel a sikerek mellett az új idényről, illetve a hátországról is beszélgettünk.

 

Az előző szezon végén egy tízes skálán nyolcasra értékelte a csapata teljesítményét. Idén milyen osztályzatot érdemelnek a fiúk?

 

– Ha lehet, tizenegyest adnék, mivel alaposan túlteljesítettük az elvárásokat. Úgy érzem, a Magyar Kupában szerzett ezüstéremmel, valamint a bajnoki bronzzal kimaxoltuk ezt az idényt.

 

Az NB I-ben a harmadik helyért zajló párharcban óriási csatában múltuk felül a Veszprémet.

 

– Az biztos, hogy akadtak olyan periódusai ennek a küzdelemnek, amelyek nem hosszabbították meg az életemet… A felsőházat pont egy veszprémi vereséggel zártuk, így a helyosztó előtt el akartam hitetni a játékosaimmal, hogy képesek legyőzni a bakonyiakat, valamint azt kértem tőlük, hogy ne görcsöljenek, hanem élvezzék a játékot. Az első találkozón egy jó félidő is elég volt a sikerhez, ez pedig erőt adott nekünk. A második meccsen harmincöt percig gyakorlatilag tökéletes teljesítményt nyújtottunk, ellenfelünk mégis egyenlített, így jöhetett a hosszabbítás, amelynek a végén mi örülhettünk. Ez a siker hűen tükrözte a fiúk sportemberi nagyságát. A 2-0-s előnyünk birtokában a harmadik összecsapáson azt gondoltuk, valahogyan csak megszerezzük a bronzérmet, de a Veszprém erre csattanós választ adott. A negyedik mérkőzés első játékrészében talán a szezon legjobb produkciójával rukkoltunk elő, ám a helyzeteinkkel nem tudtunk élni, a szünet után pedig Tatai József megmutatta a klasszisát. Jöhetett a mindent eldöntő ütközet, amit már az ellenfelünk várhatott ideálisabb lélektani helyzetből. El kell ismernem, hogy ekkor a veszprémiek futsaloztak meggyőzőbben, ennek ellenére mi nyertünk.

 

A Magyar Kupában szintén futott a szekerünk.

 

– Az első vetélytársunk az NB II-es Nyírség volt. Örültünk ennek, mivel nem kellett sokat utaznunk. Szinte teljes kerettel álltunk ki, ennek köszönhetően fölényesen diadalmaskodtunk. A következő körben a Berettyóújfalut kaptuk, kicsit bosszankodtunk is a sorsolást követően… Heroikus küzdelemben, büntetőkkel harcoltuk ki a továbbjutást. Szerintem aki akkor látott először futsalmeccset, egyből megszerette a sportágat. A négyes döntőért az Újpesttel harcoltunk meg. A párharc idején a lila-fehérek több problémával küzdöttek, amit kihasználtunk. Az elődöntő sorsolásakor Fortuna végre megfogta a kezünket, mivel az NB II-es Rubeolát sodorta az utunkba. A csömöriek az év meccsére készültek, ettől függetlenül viszonylag simán győztünk. A finálé miatt maradt bennem némi hiányérzet, hiszen az első játékrészben a Haladás vitatható büntetőt kapott. A második félidőben a hátrányunk miatt átálltunk az öt a négy elleni taktikára, amivel kicsit közelebb zárkóztunk, de a fordítás nem jött össze. Mindent figyelembe véve szépen csillog ez az ezüstérem.

 

A kemény munka mellett minek köszönhető ez a parádés idény?

 

– Elsőként a fiatalok fejlődését szeretném kiemelni. Rácz Zsolt, Krajcsi Bence, Szabó Ábel vagy Berecz Rafael NB I-es szinten kiemelkedő játékosokká vált. A gárda rutinosabb tagjai szintén dicséretet érdemelnek. Szentes-Bíró Tamás csapatkapitányként nem csak a pályán, hanem azon kívül is példát mutatott mindenkinek. A légiósokról ugyancsak pozitívan tudok beszélni. Thiago mentalitását hűen tükrözi, hogy még edzést is nagyon ritkán hagyott ki.

 

– Magasra került a léc, mi lehet a cél az új idényben?

 

– Nehéz erre még pontos választ adni, hiszen még zajlanak az egyeztetések a játékosokkal. Azt elárulhatom, hogy szeretnénk megtartani a kulcsembereket, valamint akadnak olyan futsalosok, akikkel már megállapodtunk a folytatásról. Abban bízom, hogy legkésőbb a jövő héten véglegessé válik a keretünk.

 

A következő szezonban már tizenkét együttes szerepelhet a legmagasabb osztályban.

 

– Jó döntésnek tartom ezt, mivel még több fiatal teheti le a névjegyét. Jelenleg úgy fest, hogy kicsit kettészakad a mezőny. Hat gárda küzdhet azért, hogy minél előkelőbb helyen kerüljön be a felsőházba, míg a többiek a bennmaradásért fognak harcolni. Persze az erősítések függvényében még változhat a helyzet.

 

A tervek szerint augusztus 12-én rajtol az NB I. A felkészülés mikor startol?

 

– Július 11-ig pihenhetnek a játékosok, aztán elkezdődik a munka. Az első három hétben napi két edzés szerepel a programban. A környéken több NB I-es gárda van, reményeim szerint velük összecsaphatunk edzőmeccseken.

 

Végezetül beszéljünk egy kicsit az utánpótlásról, hiszen klubunkban sok saját nevelésű tehetség jut szóhoz.

 

– A 2005-ös korosztályban akadnak olyan fiatalok, akik ha komolyan veszik a futsalt, akár az NB I-ig is eljuthatnak. Az U20-as alakulatban voltak szép jövő előtt álló játékosok, de ők különböző okok miatt sajnos lemorzsolódtak, ennek ellenére nincs okom panaszkodni.

 

 

 

 

Biró Ádám

 

Fotók: Derencsényi István

Egyetemi innováció az ökogazdálkodásért

Egyetemi sportsiker Lengyelországban

deac.hu

Szerző
Hasonló cikkek