Sport
2022-06-14

Válogatottunk térdre kényszerítette az angolokat

A magyar válogatott idegenben, Sallai duplájával, Nagy Zsolt és Gazdag góljaival kiütötte Angliát.

A németek elleni döntetlent követően, a Nemzetek Ligája 4. fordulójában ismét Angliával találkozott Marco Rossi legénysége. Válogatottunk tíz nappal korábban hatalmas bravúrt hajtott végre, ugyanis Szoboszlai 65. percben szerzett góljával legyőzte a háromoroszlánosokat. A siker nem a véletlen műve volt, hiszen nemzeti csapatunk sokkal jobban futballozott, mint Gareth Southgate együttese, teljesen megérdemelten gyűjtöttük be a három pontot.

Válogatottunk nem esélytelenül lépett pályára Wolverhamptonban, de arra, hogy sikerül-e megismételni a bravúrt, 90 percet várni kellett. Válogatottunk a csoport 2. helyéről, míg a háromoroszlánosok a legvégéről várhatták a kedd esti párharcot. A mérkőzést Clément Turpin vezette, aki napra pontosan hat éve az osztrákok ellen győztes meccsünket is dirigálta.

Mezőnyjátékkal teltek az első percek, felváltva birtokolták a labdát a csapatok, a tizenhatosnál tovább azonban egyik fél sem jutott. Ahogy telt az idő, fölénybe kerültek az angolok, az első helyzet is Gareth Southgate együttese előtt adódott: James balról érkező beadását Bowen fejelte közelről kapura, bal alsóba tartó labdát az utolsó Pillanatban Nagy Zsoltnak sikerült kivágnia.

A házigazdák saját térfelükön adogatva próbáltak támadásokat szervezni, de nehezen találták a rést a jól záró magyar védelmen, mélységi indításaikat pedig tökéletesen reagálták le Fioláék. A 16. percben pedig jött az angolok számára a hidegzuhany: Kane nem tudott felszabadítani egy szabadrúgás után, a labda Sallai elé került, aki egy igazítás után lőtt, a játékszer Ramsdale kezén irányt változtatva vágódott a jobb felsőbe.  (0-1). A gól érezhetően megfogta a vendéglátókat, bár továbbra is próbáltak nyomást gyakorolni csapatunkra, semmi veszélyt nem jelentettek Dibusz kapujára.

A 28. percben válogatottunk kis híján megduplázta előnyét: Szoboszlai szabadrúgása után Phillips fejéről majdnem saját kapujába pattant a labda, ám a gólvonalról Jamesnek végül sikerült mentenie. Válaszul Stones tesztelte Dibuszt, ám a magyar cerberus könnyedén ölelte magához a játékszert. Marco Rossi tökéletesen felkészítette csapatát, legényei szervezetten, fegyelmezetten és higgadtan futballoztak, látszott a tudatosság a játékukon. Hálóőrünknek a 36. percben akadt első komoly védeni valója, miután Saka beadása után Orbán saját kapuja felé fejelte a labdát, ám Dibusz hatalmas bravúrt bemutatva vetődve hárított. Megnyomták a félidő végét az angolok, beszorították a mieinket a tizenhatos elé, ám hiába minden próbálkozás, a gólok számában nem tudtak változást eszközölni szünetig.

A negyedórás pihenőt követően lendületesen kezdtek a háromoroszlánosok, már a félidő elején próbálták ledolgozni hátrányukat. Fölényük azonban meddőnek bizonyult, védelmünk sorban hiúsított meg minden kísérletet. Gareth Southgate a villámléptű Sterlinget is bevetette, ám Nagy Zsolt remekül hatástalanította a szélsőt. Marco Rossi stabilizálandó a középpályát, Gazdagot és Nagy Ádámot becserélte, ezzel ellensúlyozva a hazaiak nyomását. Sikerült átvészelni az első negyedórát, melynek letelte után kijöttünk a szorításból, egyre többször eljutottunk az angol tizenhatosig.

A 70. percben ráadásul újabb pofont kaptak az angolok: a csereként pályára lépő Ádám Martin passzolt Sallaihoz, aki higgadtan lőtt a kapu közepébe (0-2). Egy 18 meccses hazai veretlenségi széria látszott megszakadni, ám még sok idő volt hátra. A fehérmezesek mindent megpróbáltak, fokozták a nyomást, de a magyarok hősiesen, egymást kisegítve védekeztek. És a 80. percben jött a slusszpoén: Ádám készítette le a labdát Nagy Zsoltnak, aki 16 méterről bombázott a jobb alsóba (0-3). Az angol drukkerek füttyszóval „díjazták” csapatuk teljesítményét, többen el is hagyták a stadiont. A baj nem jár egyedül, Stone nehezen bírta a közelgő kudarcot, a Gazdag elleni szabálytalanság után megkapva második sárgáját, mehetett zuhanyozni. Innentől lélekben már feladták az angolok, ráadásul 89. percben a kegyelemdöfést is megkapták: Gazdag lépett ki jó ütemben, és lőtte ki a bal alsót (0-4). Válogatottunk súlyos csapást mért Angliára, kiütéses győzelemmel zárva a találkozót. Ezzel csoportjában átvette a vezetést, megelőzve a németek ellen égő olaszokat.

Nemzetek Ligája 4. forduló

Anglia – Magyarország: 0-4 (0-1)

Anglia: Ramsdale – K. Walker, Guéhi, Stones, R. James – Saka (Maguire 85’), K. Phillips, Bellingham (Foden 68’), Gallagher (Mount 56’) – Bowen (Sterling 46’), Kane

Szövetségi kapitány: Gareth Southgate

Magyarország: Dibusz – Lang, W. Orbán, Szalai A. – Fiola, Styles (Nagy Á. 55’), Schäfer, Nagy Zs. – Sallai R. (Nego 78’), Szoboszlai (Gazdag 55’) – Szalai Á. (Ádám 68’)

Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Gólszerzők: Sallai 16’, 69’, Nagy Zs. 80’, Gazdag 89’

 

Fotó: Árvai Károly

Irodalom

Mennyit futsz 100-on?

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek