Sport
2022-05-25

Konferencia Liga: A Roma emelhette magasba a kupát

Az első játékrészben Zaniolo találatával megszerezték a vezetést a Farkasok, mely előnyt, a Feyenoord második félidei hatalmas fölénye ellenére megtartottak és megnyerték a döntőt.

Zárófelvonásához érkezett az Európa Konferencia Liga idei sorozata, szerda este már a döntőre került sor, melynek a Tirana adott otthont. Az Arena Kombëtare stadionban két nagymúltú csapat, az AS Roma és a Feyenoord vívta a végső párharcot. José Mourinho gárdája a Leicester, míg Arne Slot együttese az Olympique de Marseille legyőzésével került a fináléba.

A nemzetközi kupákban a holland klub rendelkezett jobb pedigrével, 1970-ben megnyerték a BL elődjét a BEK-et, 74-ben az UEFA, 2002-ben pedig az Európa-liga serleget emelhették magasba. Ezzel szemben a Farkasok csak egy 61-es Vásárvárosok kupája sikert tudtak felmutatni.

A csapatok először döntőzhettek a harmadik számú kupában, így a mérkőzés végén új nevet gravíroztak a győztesnek járó serlegre.

A magyar származású Kovács István jelére a szürke-sárga szerelésben pályára lépő hollandok indították útjára a labdát. Agresszíven kezdett a Feyenoord, az első percekben megpróbálta ráerőltetni akaratát a vörösmezesekre, tették ezt hatékonyan, hiszen ebben a periódusban leginkább az olaszok térfelén pattogott a labda. Ahogy telt az idő, kiegyenlítődött a játék, a Farkasok is egyre többször jutottak el ellenfelük tizenhatosáig, ám negyedóra elteltével helyzetet egyik oldalon sem lehetett feljegyezni. A 17. percben egyik alapemberét, Mihitarjant elveszítette a Roma, aki sérülés miatt nem tudta folytatni a játékot, helyette Olivierát küldte pályára Mourinho. A Feyenoord birtokolta többet a labdát, de hiába, támadásaik semmi veszélyt nem jelentettek Rui Patrício kapujára. A farkasok viszont első helyzetüket gólra váltották a 33. percben:

Mancini indítása után Zaniolo szelidítette meg a labdát, majd az ötös sarkáról ballal a jobb alsóba gurította a játékszert (1-0). A Roma portugál kapusának a félidő hajrájában akadt az első komolyabb védeni valója, Kökcü 18 méterről leadott lövésénél kellett figyelnie, ám Rui Patrício magabiztosan fogta a kissé szitáló, középre tartó labdát. Még egy Aursnes lehetőséget lehetett feljegyezni, majd az eset után nemsokkal Kovács játékvezető véget vetett a játékrésznek, 49 percnyi játék után így a Roma egygólos előnyből várhatta a folytatást.

Ahogy az első félidőt, a másodikat is nagy elánnal kezdte a Feyenoord, melynek kis híján meg is lett az eredménye: Kökcü centerezését követően Trauner ballal a kapufát találta el, majd ismételhetett, ám a jobb alsóba tartó labdát Rui Patrício vetődve szögletre tolta. Jött az újabb holland helyzet, Sinisterra sarkazását követően Malacia vette célba a bal felsőt, ám a Roma hálóőre, a kapufa segítségével ismét szögletre mentett. Nagy erőket mozgósítottak a szürkemezesek, hogy ledolgozzák hátrányukat, a Farkasok védelmének komoly nyomást kellett kibírnia, ám sikerült megőrizni előnyüket. Időnként kijött a szorításból Mourinho legénysége, el is jutottak ellenfelük tizenhatosáig, és a 73. percben alaposan megtornáztatták Bijlowot, akinek Veretotut 20 méteres löketét kellett hatástalanítania. Egyre jobban sürgette az idő a rotterdami alakulatot, vészesen fogytak a percek, ám hiába a fölény, az egyenlítő találat csak nem született meg.

A Roma viszont közel állt a duplázáshoz, Spinazzola passzát követően Pellegrini lőhetett az ötös sarkáról, ám Bijlow ismét hárított. A mérkőzés hajrájában mindent elkövettek a hollandok, az utolsó erőtartalékokat elővéve rohamoztak, ám minden erőfeszítés ellenére sem sikerült bevenni a kaput. A Roma megőrizve előnyét, a hármas sípszó után pedig kezdődhetett az ünneplés.

Európa-Konferencia Liga döntő

AS Roma – Feyenoord: 1-0 (1-0)

AS Roma: Rui Patrício – G. Mancini, Smalling, Ibanez – Karsdorp, Cristante, Pellegrini, Zalewski (Spinazzola 67’) – Zaniolo (Veretout 67’), Mhitarjan (Oliviera 17’) – Abraham (Somurodov 88’)

Vezetőedző: José Mourinho

Feyenoord: Bijlow – Geertruida, Trauner (Pedersen 74’), Senesi, Malacia (Dzsahanbas 88’) – Til (Toornstra 59’), Aursnen, Kökcü (Walemark 88’) – R. Nelson (Pedersen 74’), Dessers, Sinisterra

Vezetőedző: Arne Slot

Gólszerző: Zaniolo 33’

Foto: AFP

Fókuszban a régió gyógynövényei

Ötödik helyen végzett frizbicsapatunk a MEFOB-on

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek