Sport
2022-04-03

Az utolsó negyedben dőlt el: vereség az idénynyitón

Kiélezett meccset vívott a DEAC Gladiators a Budapest Titansszel idegenben, ám a cívisvárosiak 40-29-re kikaptak. Damien Thompson első bajnokiján két touchdownt szerzett.

Első idei mérkőzésén a Debreceni Egyetem amerikaifutball-csapata azonnal egy rangadóval indított idegenben, mégpedig a Budapest Titans ellen. A kiélezett összecsapást az is elővetítette, hogy mire a csapat Dunakeszire érkezett fagyos, már-már télies időjárás kerekedett, enyhe havasesővel.

A zord idő először inkább a hazaiakat zavarta meg. A titánok kezdtek visszahordással, ám egy szerelés után azonnal elvesztették a labdát, amire a marosvásárhelyi Fekete Csongor vetődött rá a vörös zónában. Ezt nagyon gyorsan ki is használta a DEAC, az újonnan igazolt Damien Thompson futott be a labdával a pontszerző területre. Szabó Lajos extrája sikeres volt. (0-7). A titánok válasza viszont nem váratott sokat magára, Loureiro Nemieceo által fémjelzett futójáték már a meccs elején is sok kellemetlenséget okozott a debreceni védelemnek, de végül Takács Zoltán elkapásával, és Burkus Péter kétpontosával fordítottak a fővárosiak (8-7). A negyed vége felé közeledve Gazda Gábor labdaszerzését kihasználva újabb touchdownt ért el a Titans, ezúttal Nemieceo révén. Ám a kétpontos sikertelen volt, Abdulrahman Anka szedte össze a fumblet (14-7).

A második negyedben főleg a védelmek domináltak, de ebben a játékrészeben feljegyezhette a következő labdaszerzéseit is a Gladiators. Szabó Lajos fontos pillanatban jegyzett interception, hiszen a DEAC red zone-jában húzta le a levegőből Fábián Krisztián átadási kísérletét. Ugyan ebből nem lett pontszerzés, de miután Tóth Attila is összeszedett egy újabb fumblet, az már nem maradt büntetlenül. Széles Olivér körülbelül 60 yardos elkapott TD-jével már csak egy pont volt a különbség (14-13). Közel állt ahhoz a cívisvárosi együttes, hogy még a szünet előtt fordítson, azonban az első félidőben remeklő Széles az end zone-ban kiejtett egy passzt a kezéből.

Az eső nem csillapodott, de ez egyelőre nem zavarta a csapatokat. A Gladiators kezdett visszahordással a harmadik negyedben, és nem sokkal utána jött is a fordítás. Damien Thompson ismételten befutott az end zone-ba, majd utána Roják Richárdnak is sikerült egy kétpontost összehoznia (14-21). A válasz ezúttal sem maradt el, ismét Nemieceo mattolta a vendég védelmet, de egyenlíteni nem sikerült (20-21).

Hiába támadt a DEAC nem tudott újabb pontokat feltenni az eredményjelzőre az utolsó negyed elején. Nem úgy a Titans, amely Nemieceo harmadik TD-jével visszaszerezte a vezetést (26-21). Fordulópont következett ezután, hiszen a hazaiak onside kickkel próbálkoztak, ami után a játékszert visszaszerezték. Ezt pedig újfent Nemieceo használta ki. Burkus kétpontos elkapása sikeres volt (34-21). Idő ekkor még bőven volt, de egyre nehezebb helyzetbe kerültek a gladiátorok, miután Damien Thompson ápolásra szorult, így a találkozón már nem léphetett pályára a cívisvárosiak egyik erőssége. Ennek ellenére Roják Richárd gyakorlatilag a hátán vitte előre a csapatot, és megszerezte első touchdownját az idényben. Ezt követte Cseh Donát kétpontosa (34-29). A remény továbbra is élt a fordításra, de a sikertelen onside kick után a fővárosiak kihasználták az újabb védelmi megingásokat és Nemieceo révén eldöntötték a találkozót. A Titans 40-29-re ezzel megnyerte a DEAC elleni rangadót, és visszavágott a tavalyi utolsó pillanatokban elszenvedett vereségért.

„Felkészülten érkeztünk a mérkőzésre, de ugye egy teljesen új rendszerrel ismerkedett meg a csapat” – értékelte a találkozót Molnár Gábor, a DEAC Gladiators edzője. – „Helyenként azért látszott, hogy még nem teljesen szoktuk meg. Összességében nem gondolom, hogy egy rossz mérkőzésen vagyunk túl támadó részről, de azért voltak hibáink. A védelem időnként jól állta a sarat, viszont a Titans több playt újra és újra felhasznált, amiket nem tudjuk, hogy miért, de nem tudtunk levédekezni.”

A DEAC Gladiators legközelebb április 17-én a Budapest Cowbells 2-t látja vendégül, Debrecenben.

Fotók: Makranczi László

Budapest Titans – DEAC Gladiators 40-29 (14-7, 0-6, 6-8, 19-8)
Pontszerzők: Loureiro Nemieceo 5 TD, Takács Zoltán 1 TD, Burkus Péter 2 PAT, illetve Damien Thompson 2 TD, Roják Richárd, Széles Olivér 1-1 TD, Roják Richárd, Cseh Donát 1-1 PAT, Szabó Lajos 1 XP

Waldorf

A DEAC három szettben győzte le a Szolnokot.

deac.hu

Szerző
Hasonló cikkek