Sport
2021-11-12

Sajátos nevelési igényű gyermekeknek indul labdarúgóképzés Debrecenben

Olasz minta alapján hazánkban először Debrecenben valósítják meg az „Insuperabili” projektet. A speciális szükségletű gyerekek a DVSC Különleges Akadémia tagjai lehetnek, rendszeres edzésekkel és versenyzési lehetőséggel. A cél, hogy fogyatékkal élő gyerekekből fogyatékkal élő sportolókká váljanak – számoltak be a program vezetői a Debreceni Labdarúgó Akadémián számoltak be 2021. november 12-én.

Az Insuperabili, azaz Legyőzhetetlenek program 2012-ben indult Torinóban. A projektet kezdeményező és azóta is vezető Davide Leonardi a debreceni sajtótájékoztatón elmondta: eleinte négy gyermekkel kezdtek el foglalkozni az olasz szakemberek, ma pedig már 650 sérült fiatal vesz részt a képzésben.

„Olaszországban már számos egyesületet tudtunk bevonni ebbe a munkába, és a DVSC szerepvállalása is nagyon fontos mérföldkő számunkra. Biztos vagyok benne, hogy a magyar edzők, pszichológusok, gyógytornászok közös munkája nyomán itt is sikerül a megfelelő alapokat letenni, és elindulni ebben a munkában” – fogalmazott Davide Leonardi.

Papp László polgármester hozzátette: a debreceni oktatási rendszerben közel 900 sajátos nevelési igényű gyermek tanul. Számukra a sport még fontosabb, hiszen nemcsak a testi, hanem a lelki egészségüket is szolgálja.

„Debrecen valami újat tesz, egy új korszakot nyit azáltal, hogy olyan gyerekek számára is elérhetővé tesszük a sportot professzionális körülmények között, akik számára ez egyáltalán nem evidencia, mert valamilyen fogyatékossággal élnek” – jelentette ki a városvezető.

A gyerekek és szüleik a Debreceni Tankerületi Központ koordinálásával jelentkezhetnek a programba. Pappné Gyulai Katalin elmondta: a mozgás-, hallás- és látássérült diákok, illetve autista, down-szindrómás és értelmi fogyatékkal élő gyerekek képzése kiemelt feladata a központnak, ezért mindennapjaikban magasan képzett szakemberek, pedagógusok, gyógypedagógusok foglalkoznak velük, de minden egyéb lehetőséget megragadnak a tanulók fejlesztésére.

„Ha ebben a programban a figyelmünkkel, munkánkkal hozzá tudjuk segíteni a sérült gyermekeket ahhoz, hogy teljes értékű életet élhessenek, akkor erősebbek lesznek, és be fogják bizonyítani, hogy óriási teljesítményre képesek” – mondta Pappné Gyulai Katalin.

A Legyőzhetetlenek program megvalósítása egy összefogás eredménye Debrecenben. Az önkormányzat és a tankerületi központ mellett két egyesület, a DVSC és a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola is saját zászlajára tűzi a sajátos nevelési igényű gyerekek sportoltatását. Ábrók Zsolt, a DVSC Futball Zrt. cégvezetője elmondta: a fogyatékkal élő sportolók a DVSC Különleges Akadémiájához tartoznak majd.

„Ezek a gyerekek a DVSC-család tagjaivá válnak. Büszke vagyok rá, hogy az országban elsőként Debrecenben indulhatott el a program. Azon leszünk, hogy más klubok is csatlakozzanak majd a kezdeményezéshez, és akár bajnoki rendszerben is versenyeztethessük majd a gyerekeket” – fogalmazott Ábrók Zsolt.

Becsky András, a Debreceni Sportcentrum Nonprofit Kft. ügyvezetője azt mondta: a DVSC-vel közös céljuk, hogy idővel ne csak labdarúgásban, hanem más sportágakban is elinduljon, és hosszútávon működni tudjon a program, és igazi csapatokat alkossanak majd a fogyatékkal élő gyerekek.

A programhoz az infrastrukturális hátteret, a pályákat és a felszerelést a DVSC és a Debreceni Sportcentrum Kft. biztosítja. A hazai szakemberek, edzők, pedagógusok elvégezték a szükséges továbbképzéseket, így hamarosan elindulhat a program. A gyerekek heti két edzésen vesznek majd részt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Módosulnak a DKV menetrendek

Letesztelték a Csokonai Színház tűzvédelmi rendszerét

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek