Sport
2021-09-09

Nem sok hiányzott, de az Alba jutott a döntőbe

Négypontos vereséget szenvedett a DEAC-Tungsram csapata a Sitku Ernő Emléktorna első játéknapján. Milenko Topics együttese ugyan 39 percen keresztül vezetett a mérkőzésen, az Alba Fehérvár a lehető legrosszabbkor fordított, így pénteken a bronzéremért játszhatnak a cívisvárosiak.

A Debreceni Egyetem kezdte jobban a mérkőzést, Tóth és Dzseletovics jól használta magassági fölényét a festékben, Valerio-Bodon hárompontosával pedig három perc után már 10-2-t mutatott az eredményjelző. A folytatásban is olajozottan működött a hajdúsági gépezet, a padról érkező Lapornik és Aska is rögtön az első támadásból kosarat szerzett, Thames büntetőivel pedig már kétszámjegyűre hízott a különbség (19-9). A negyed második felében egy 8-0-s futással kettőre zárkóztak Vojvodáék, ám ezt követően a „cseresor” is felvette a ritmust, így 27-23-al zárult az első játékrész.

A második etapot az Alba kezdte jobban, Laksa kettő plusz egyes akciójával pedig másfél perc alatt kiegyenlítettek (31-31). A folytatásban állandósult a döntetlenközeli eredmény, de a vezetést nem tudták átvenni a fehérváriak. Mindkét gárda rengeteg taktikai elemet kipróbált, a vezetőedzők pedig sűrűn forgatták csapatukat. A nagyszünethez közeledve újra ritmust fogtak a hajdúságiak, gyors és pontos támadásaiknak köszönhetően újra sikerült meglépniük, Neuwirth kettesével pedig újra tízre nőtt a differencia (49-39). Az utolsó megmozdulás a Debrecenben is három évet lehúzó Omenaka sikeres közelije volt, ám nyolcpontos előnye tudatában így is a Topics-csapat vonulhatott boldogabban az öltözőbe.

A második félidőt Laksa hárompontosa nyitotta, melyre három közeli kosárral válaszoltak Tóth Ádámék. Ezt követően Vojvoda pillanatai következtek, a válogatott bedobó extra kosaraival zárkóztak a kék-mezesek, sőt Laksa újabb távolija után már Milenko Topics volt kénytelen időt kérni a negyed felénél (61-58). Drenovac fújt ébresztőt egy triplával, de az agresszív fehérvári védekezés továbbra sem ízlett Polyákéknak, így Stark büntetőivel hosszú idő után újra döntetlen volt az állás (64-64). A vezetést azonban ezúttal sem sikerült átvenniük, Dzseletovics kosarainak köszönhetően négypontos előnnyel várhatták a záró felvonást.

Aska és Dzseletovics kosaraival indult az utolsó tíz perc, Thames pontos távolijával pedig újra meglépett a DEAC (79-68). Nem hagyta annyiban az Alba, egy 10-3-as rohanással zárkóztak, melyet a debreceni szakmai stáb egy időkéréssel igyekezett lelassítani. A folytatásban sem ültek a debreceni dobások, Steele pontjaival pedig három perccel a vége előtt már ismét csak egy volt közte (86-85). A lehető legrosszabbkor, a 40. perc elején vette át először a vezetést a mérkőzésen az Alba, Pongó volt eredményes a hárompontos vonalon kívülről (89-91). Az ellentámadásból nem sikerült kosarat dobni, míg Stark értékesített egy nehéz kettest, így az székesfehérváriak jutottak a torna döntőjébe, míg a DEAC pénteken a bronzéremért játszhat majd.

DEAC-Tungsram – Alba Fehérvár 89-93 (27-23, 22-18, 23-27, 17-25)

DEAC: Thames 16/9, Polyák -, Valerio-Bodon 3/3, Dzseletovics 16/3, Tóth 17 csere: Lapornik 9/9, Aska 9, Drenovac 15/3, Kerpel-Fronius -, Neuwirth 2.

vezetőedző: Milenko Topics

Alba: Stark 25/6, Vojvoda 20/12, Takács -, Laska 16/9, Steele 15 csere: Balsay 2, Szabó 2, Omenaka 10, Pongó 3/3, Kass -.

Horvát egészségügyi miniszter: egyre fiatalabbak kerülnek kórházba és lélegeztetőgépre

Future of Debrecen

deac.hu

Szerző
Hasonló cikkek