Sport
2021-05-17

Triatlon vegyes váltó kvalifikáció - Lehmann Csongor lesz a magyar csapat negyedik tagja

Lehmann Csongor lesz a magyar triatloncsapat negyedik tagja pénteken a vegyes váltók olimpiai pótkvalifikációs versenyén Lisszabonban, ahol az első három között kell végezni a tokiói ötkarikás részvételért.

Lehmann Csongor azzal tudta biztosítania a helyét a magyar váltóban, hogy vasárnap megnyerte Caorléban az Európa Kupa-viadalt, míg a váltóba pályázó másik magyar versenyző, Dévay Márk a 17. helyen zárt a 75 fős mezőnyben.
    A váltó másik férfi tagjának, Bicsák Bencének az egyéni kvalifikációs rangsorban elfoglalt helyezésének köszönhetően biztos az olimpiai részvétele, míg a két női induló, Bragmayer Zsanett és Kovács Zsófia ugyancsak kvótás helyen áll jelenleg. A magyarok közül még Tóth Tamásnak az egyéni rangsorban elfoglalt pozíciója ér pillanatnyilag kvótát.
Lipták Tamás, a magyar szövetség (MTSZ) szakmai igazgatója kiemelte: az a döntés született, hogy Tóth a június közepéig tartó kvalifikációs időszakban koncentráljon egyéni pontjai megvédésére, és ha sikerül onnan kijutnia Tokióba, akkor védettséget kap. Ebben az esetben a vegyes váltó lisszaboni eredményétől függetlenül ő indulhat Tokióban, vele lesz komplett a csapat. Az a nemzet ugyanis, amely négy versenyzőt delegál, az automatikusan részt vehet az olimpiai programban ezúttal bemutatkozó vegyes váltóban is.
Lipták hozzátette: amennyiben viszont Tóthnak, illetve a szintén egyéni pontokat gyűjtögető, a magyarok közül még látótávolságra lévő Faldum Gábornak sem sikerül a kvótaszerzés, a váltónak azonban igen, akkor a lisszaboni négyes utazhat az ötkarikás játékokra.
A nemzetközi szövetség honlapja szerint a kvalifikációs versenyre 16 csapat nevezett, Lipták szerint az erőviszonyok ismertében nyolc-tíz kvartett pályázik az első három helyre a mezőnyben, és reménykedhet a kvótaszerzésben, köztük a magyar.
A pénteki viadal után ugyancsak Lisszabonban szombaton a férfiaknak, vasárnap a nőknek rendeznek világkupa-futamot, amelyen a magyar váltó tagjai mellett Tóth és Faldum is rajthoz áll.
A szakmai igazgató a szombati, jokohamai versenyről - amely a világbajnoki sorozathoz tartozott, és másfél év után az első, olimpiai pontszerző viadal volt - elmondta: a férfiaknál 27. Tóth és a nőknél 29. Bragmayer hozta magát, előbbi egy helyet még előrébb is lépett az ötkarikás egyéni kvalifikációs rangsorban. Hozzátette: a 39. helyen végző Bicsákon - aki 2019-ben bronzérmes, 2018-ban ötödik volt ezen a versenyen - egyelőre még érződik, hogy régen mérette meg magát a nemzetközi élmezőnnyel, de reményeik szerint hamarosan visszaszerzi majd a formáját, és helyét a legjobbak között. A verseny utolsó számában, a futásban kieső Faldum szereplése csalódás ugyan, esetében azonban meghatározta szereplését, hogy az első számnál, az úszás közben leverték az úszószemüvegét. Így jelentős hátrányba került, amelyet nem tudott ledolgozni.
(kép: Lehmann Csongor hivatalos facebook oldala)

Hosszabb lesz a tanév a Debreceni Egyetem több karán

MTI

Szerző
Hasonló cikkek