Sport
2021-04-22

Szudi kikapott, de továbbjutott a kieséses szakaszba

Szudi Ádám ugyan elvesztette utolsó csoportmérkőzését, de némi izgalom után továbbjutott a kieséses szakaszba a portugáliai Guimaraesben zajló európai asztalitenisz selejtezőtornán, amelyen a férfiaknál öt egyéni olimpiai kvóta talál gazdára.

A világranglistán 115., 24 éves magyar a szerdai nyitónapon két magabiztos sikert aratott, s a balkezes dán Tobias Rasmussen (208.) ellen is ő számított esélyesnek. Ennek ellenére a rivális a szoros küzdelem után megnyert első szettet követően két sima játszmával 3-0-ra elhúzott, s bár Szudi a negyedik felvonásban szépíteni tudott, 4-1-es dán siker lett a vége.
Ez azt jelentette, hogy a magyar játékos csak akkor juthat tovább, ha a csoport másik mérkőzésén is borul a papírforma, azaz a moldovai Andrei Putuntica megveri a négyes legjobbját, a finn színekben versenyző Oláh Benedeket. Váratlan, de ez a forgatókönyv valósult meg, a moldovai óriási csatában győzött, s ezzel egyrészt megelőzte a csoportban Oláht, másrészt hozzásegítette Szudit a továbbjutáshoz.  
 A magyar asztaliteniszező este, magyar idő szerint 21.40 órakor kezdi szereplését a kieséses táblán, az ellenfele egyelőre nem ismert.
Eredmények (az európai szövetség honlapja alapján):
  E csoport, 3. forduló:
Tobias Rasmussen (dán)-Szudi Ádám 4-1 (13, 5, 6, -6, 8)
Andrei Putuntica (moldovai)-Oláh Benedek (finn) 4-3 (9, 10, -7, 5, -8, -8, 10)

Szerdán játszották:
 1. forduló:
Szudi-Putuntica 4-1 (7, 7, -11, 5, 7)
Oláh-Rasmussen 4-2 (5, 4, -11, -7, 9, 9)
  2. forduló:
Szudi-Oláh 4-2 (-11, 4, 7, 6, -3, 6)
Rasmussen-Putuntica 4-3 (-9, 9, -10, 9, 8, -8, 11)  
A csoport végeredménye: 1. Rasmussen 2 győzelem, 2. Szudi 2, 3. Putuntica 1, 4. Oláh 1
    
A férfiak versenyében 36-an indultak Portugáliában, az első szakaszban az első négy kiemelten kívül mindenki asztalhoz állt. A nyolc négyfős csoportból a körmérkőzéseket követően az első kettő jutott tovább a második szakaszba. Ebben az első négy kiemelt és a 16 továbbjutó egy kieséses táblán szerepel, s első körben ennek a két döntőse jut tokiói indulási joghoz (a finálét már nem játsszák le). A második körben a maradék 18 játékos egy újabb kieséses minitornát vív, ezen hárman szerezhetnek kvótát, a két döntős és a harmadik helyért kiírt mérkőzés győztese.
A hölgyek guimaraesi versenye magyar szempontból érdektelen, a válogatott ugyanis már tavaly januárban kiharcolta a részvételt, s a háromfős (plusz egy tartalék) csapatból ketten egyesben is indulhatnak majd a japán fővárosban.
A férfiaknál eddig Majoros Bencének sikerült egyéni kvótát szereznie, s ugyan hivatalos bejelentés még nincs, a Szudi, Pergel Szandra vegyes páros is biztos tokiói indulónak tekinthető.
Az európai egyéni selejtezőn a kvóták szombaton és vasárnap találnak gazdára.
 

Föld Napja a Debreceni Állatkertben

Flashmob a Debreceni Egyetemnél

MTI

Szerző
Hasonló cikkek