Sport
2021-03-28

Ma este San Marino–Magyarország

Magabiztos játékra és többgólos győzelemre készül San Marinóban Nagy Ádám, a magyar labdarúgó-válogatott középpályása. A játékos hozzátette: tisztelik a világranglistán jóval hátrébb álló ellenfelet, együttesünk ugyanakkor áll már azon a szinten, hogy ne teherként élje meg a maihoz hasonló, kötelező győzelmeket jelentő összecsapásokat

 Marco Rossi szövetségi kapitány kijelentette, a csapat Serravalléban is háromvédős rendszerben kezd majd, a Lengyelország ellen kisebb sérülést szenvedő Hangya Szilveszter és Sallai Roland pedig egyaránt bevethető lesz a meccsen.

Kétmeccses túrára indult a válogatott, vasárnap este San Marinóban, majd szerdán egy újabb miniállamban, Andorrában lép pályára. Nagy Ádám tagja volt a négy évvel ezelőtt az andorraiaktól 1–0-s vereséget szenvedő együttesnek is. Újságírói kérdésre kijelentette, egyáltalán nem tart attól, hogy a mai csapat is hasonló pofonba szaladhatna bele.   

„Nem egy kellemes kérdés: mai napig élesen él bennem az a szégyenérzet, ami bennünk volt a vereség miatt. Nyilván ezt most nem szeretném túldramatizálni. Nem gondolnám, hogy akkor az lett volna a problémánk, hogy túl nagy kabáttal mentünk volna oda, vagy nagyképűek lettünk volna. Nem éreztem ezt a légkörben. A legnagyobb hibánk az volt, hogy meddő mezőnyfölényt tudtunk csak kialakítani. Úgy érzem, a mostani válogatott fejlődött abban, hogy az ilyen meccsek már ne terhet jelentsenek. Attól függetlenül, hogy a papírforma nekünk áll, respektáljuk az ellenfelet, de azért megyünk oda, hogy gólokkal és jó játékkal tudjunk nyerni. San Marinóban is domináns, labdatartó játékot szeretnénk játszani. Észre kell vennünk a lehetőségeket, az eltolódásokat, védekezési hibákat, és ezeket kegyetlenül kihasználni. Hiszem, hogy a következő két mérkőzést jó játékkal és magabiztosan fogjuk tudni hozni” – tekintett előre a középpályás.

Nagy Ádám beszélt arról is, mennyiben követel tőlük más hozzáállást egy, a világranglista alapján jóval gyengébb ellenféllel megvívott mérkőzés ahhoz képest, mint amilyen például a lengyelek elleni volt.

„Remélem, az Európa-bajnoki csoportmeccseken is tudjuk bizonyítani, hogy méltóak vagyunk az óriásölő titulusra. Ahhoz, hogy a játékunk még tovább tudjon fejlődni, azokat az ellenfeleket, melyekhez mérten mi vagyunk úgymond az óriások, jó játékkal, sok góllal kell tudjuk legyőzni. Ez azért is fontos, hogy akik otthon szurkolnak, ne aggódjanak azon, na vajon mi lesz az eredmény. Kissé csúnyán mondva, elvárás kell legyen, hogy erős, domináns focival tudjunk nyerni. Ez a fejlődés útja.”

Hozzátette, bár bőven voltak pozitívumai a Lengyelország elleni összecsapásnak, a válogatott inkább csalódásként élte meg, hogy nem sikerült megnyerni az első selejtezőt.

„A lengyelek elleni meccs kissé keserű, fájó indítás volt. Inkább félig üresnek látjuk a poharat, de közben olyan teljesítmény volt, amire lehet építeni. A holnapi mérkőzésen pedig eljön az ideje, hogy elkezdjük gyűjteni a pontokat” – tette hozzá a 25 esztendős labdarúgó.

Marco Rossi a Nemzeti Sport kérdésére elárulta, a vélhetően sokkal védekezőbb felfogású San Marino ellen is háromvédős rendszerben küldi majd pályára csapatát.

„Többször is elmondtam, nem a játékrendszer az, ami valóban számít, hanem a hozzáállás. Lehet négyvédős szisztémában is futballozni – lehet, hogy így erősebb a védelem –, de nem igazán ezen múlik. Abban biztos vagyok, hogy háromvédős rendszerben kezdjük a mérkőzést, később viszont, reagálva a történésekre, akár változtathatunk is majd.”

A szövetségi kapitány hozzátette, biztos a magyar sikerben.

„Ami a taktikánkat illeti, tisztában vagyunk azzal, hogyan közelítsük meg a San Marino elleni találkozót. Biztos vagyok a győzelmünkben, teljes a bizalmam a játékosaink felé. Már az összetartás előtt mondtam, ahogyan a Lengyelország elleni meccsünk megkövetelt egy hozzáállást, a második és harmadik fellépésünk egy egészen más taktikát követel meg. Biztos, hogy San Marino mélységben védekezik majd, igyekszik zárni a területeket. Érdekes lesz számomra edzőként is megnézni, az előre eltervezett forgatókönyvön miként tudunk változtatni, hogy feltörjük a védelmet.”

„Rendkívül sarkalatos kérdés a hozzáállás. A lengyelek elleni mérkőzést követően rögvest mondtam az öltözőben, hogy fontos tiszteletben tartanunk az ellenfelet, de a saját futballtörténelmünket is tisztelnünk kell, sőt, önmagunkat is. Az ember hibázhat, ám a hozzáállásunkból kicsit sem engedhetünk” – tette hozzá, majd beszélt a kezdő tizenegy várható átalakulásáról is.

Marco Rossi kijelentette, a Lengyelország ellen kisebb sérülést szenvedő Hangya Szilveszter és Sallai Roland egyaránt bevethető lesz vasárnap.

„Egyáltalán nem aggasztó az állapotuk: ma is a csapattal együtt edzettek. A pályáról tényleg leharcolva jöttek le, viszont a regenerációjuk jól sikerült. Ami a kezdőt illeti, biztos, hogy lesznek változások. Gulácsi Péter nem játszhat az új helyzet miatt – erről önök is értesülhettek. Dibusz fog védeni, de teljesen nyugodt vagyok Dénessel kapcsolatban is, többször bizonyította, hogy Gulácsival azonos szintű kapus. Lesz rotáció, azonban ha visszaemlékeznek az őszi meccsekre, ott sem adtak okot a pályára lépők, hogy visszasírjuk a pihentetteket.”

Marco Rossi számára különleges emlékeket idézhet fel a San Marino elleni erőpróba, hiszen az ellenfél kispadján az a Franco Varrella ül, aki anno a Bresciában az ő edzője is volt.

„Több klubcsapatot is vezetett, szakmailag és taktikailag rendkívül felkészült. Biztos vagyok benne, hogy megpróbálja megnehezíteni az életünket – ehhez pedig meg is van minden képessége. De a pályán a játékosok játszanak, mi edzők csak korlátozott befolyással bírunk arra, ami ott történik. A labdarúgóknak kell átültetniük az elképzeléseinket a pályára. Most előnyt élvezek vele szemben, olyan válogatottat irányítok, amely erőfölényben van – és hiszem is, hogy bizonyítani fogják ezt a játékosaim."

 

Nőtt az online fizetési csatornák használata

Győzni indulnak a DEAC röpisei

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek