Sport
2021-02-23

Olimpiai selejtezőtornát rendeznek Debrecenben

A világszerte egyre népszerűbb 3X3-as kosárlabdában rendeznek nyáron tornát a cívisvárosban.

Debrecenben rendezik június 4-6-ig a kosárlabda 3x3 szakág olimpiain selejtezőtornáját. Az eseménnyel kapcsolatban tartott online sajtótájékoztatón Andreas Zagklis FIBA főtitkár elmondta, hogy a férfi és női tornáról 2 csapat juthat ki a Tokiói Olimpiára. Összesen 6-6 válogatott érkezik nyáron a városba. A főtitkár kiemelte, hogy Debrecen mindig is a 3X3-as szakág mellett állt, és 2015 óta minden nyáron, gyönyörű környezetben rendeznek tornákat a cívisvárosban, ami tovább népszerűsíti a szakágat és az egyik legikonikusabb helyszíne lett a Kossuth tér a 3X3-as tornáknak. Andreas Zagklis arra is kitért, hogy tavaly, amikor a FIBA-nak minden eseményét fel kellett függeszteni a járvány miatt, Debrecen volt az első helyszín ahol újra kosárlabda tornát tudtak rendezni. Debrecen az olimpiai selejtezőtorna mellett nyáron World Tour versenyt, és U18-as világbajnokságot is rendez majd.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón azt emelte ki, hogy Magyarország számára mindig nagy elismerés, ha ilyen szintű nemzetközi tornát rendezhet. A világjárványra is kiért a sportért felelős államtitkár, és elmondta, hogy tavaly majdnem 150 eseményt szerettek volna támogatni, aminek 2/3-a elmaradt. Az olimpiai selejtezőtornát is 2020-ban rendezték volna Budapesten, de a pandémia miatt elhalasztották, és a helyszínt is megvegváltoztatták.

Papp László, Debrecen polgármestere arról beszélt, hogy a város ezzel egy újabb szintre lép, hiszen olimpiai selejtezőtornát még nem rendeztek itt. A város 2015 óta rendez 3X3-as kosárlabda tornákat, és akkor még nem lehetett tudni, hogy olimpiai sportág lesz ez a kosárlabdának ez a szakága. A városvezető elmondta, hogy a tavalyi torna közvetítéseit több mint 10 millióan követték figyelemmel, ami Debrecen népszerűségét, ismertségét is növeli. Papp László hozzátette, hogy megnövelt lelátótérrel készülnek, az eddigi három helyett négy lelátó lesz az eseményen, így (ha nem lennének korlátozások), akár 2000 néző is megtekinthetik a helyszínen az eseményeket.  

Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnök a magyar válogatottak várható szereplésére kitérve elmondta, hogy a női csapatnál szeretnék elérni, hogy már korábban kivívják a szereplési lehetőséget az olimpián, és a férfi válogatott esetében is bíznak a sikeres szereplésben. A szövetség elnöke kitért arra, hogy jó úton halad a magyar kosárlabda azon az úton, hogy meghatározó legyen az európai színtéren, hiszen a férfi válogatott az elmúlt napokban kivívta az Európa-bajnoki részvételt, és Magyarország minden évben FIBA-eseményeknek ad otthont. A következő években például Debrecenben több utánpótlás tornát is rendeznek majd 2023-ig az 5 az 5 elleni szakágban.

Becsky István, a szervezőbizottság elnöke elmondta, hogy szervezési szempontból most felértek a csúcsra, hiszen ilyen jellegű tornát még nem szervezhettek itt Debrecenben. Becsky István hozzátette, hogy a város 2015 óta minden támogatást megad ahhoz, hogy ilyen 3X3-as események lehessenek Debrecenben. A szervezőbizottság elnöke újságírói kérdésre elmondta, reményeik szerint a torna ingyenes lesz a nézőknek.

Rettenetes új lakók a Debreceni Állatkertben!

Új hatóanyagokkal a koronavírus ellen

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek