Sport
2021-02-21

Egykor heroinfüggő volt, ma már fiataloknak tart előadást a fitneszbajnok

A férfi fiatal kora ellenére óriási végleteket élt meg: egykor 160 kilós, önbizalomhiányos tinédzserként rászokott a heroinra. Ma elkötelezett sportember, aki egyes szám első személyben mesél a fiataloknak arról, hogyan tudta a sorsát megváltoztatni.

Őrfalvy Gusztávé nem az a klasszikus drogprevenciós előadás, amin a fiatalok végig unatkoznak, hiszen a saját személyes története elevenedik meg a tinédzserek előtt.
„Nem a poros zacskót mutogatom, hanem a saját nyelvükön szólítom meg őket. Látom, hogy a durva részeknél elcsodálkoznak, a vicceseken meg velem nevetnek, és nagyon jó, hogy ennyire át tudják élni a történetet” – mondja a férfi, aki a járványidőszak előtt kommunikációs trénerével már több gimnáziumban is járt.

160 kilósan kezdett drogozni
Gusztáv álma fiatalkorában a foci volt, egy térdszalagsérülés után azonban kénytelen volt búcsút venni ettől a karrierlehetőségtől. A korábban aktív srác ekkor teljességgel feladta a sportot, ráadásul a szülei is elváltak, így sodródott bele a depresszióba. Falási rohamai támadtak, mindennel tömte magát, amit a hűtőben talált, így érte el végül a 160 kilós testsúlyt.
A bajt azonban tetézte, hogy a magányos, önbizalom-problémás fiatalember átesett egy szerelmi csalódáson is, ezután pedig a drogokhoz fordult. De nem egy füves cigibe szívott bele; rögtön a lehető legkeményebb szerrel, a heroinnal kezdte, amihez egy rehabról kikerült, de később visszaesett ismerősén keresztül jutott hozzá.
Miután a családjával is összeveszett, Guszti a fent említett haverral költözött közös albérletbe, ahol anyagilag is hamar lenullázták magukat: minden pénzük arra ment el, hogy biztosítsák az egyre nagyobb adagokat, hiszen a korábbi élmény eléréséhez egyre több heroinra volt szükség. 
Karácsonyra aztán a „cucc” elfogyott, a barátja hazaköltözött, ahol idegösszeroppanást kapott az elvonási tünetek miatt. Guszti ekkor döntött úgy, hogy le kellene állnia, ez azonban nem ment egyik napról a másikra: a heroinnal ugyan leszámolt, viszont belecsúszott a partidrogok világába. Végül nagymamája szavai hatottak rá annyira, hogy eldöntötte, szakít az eddig kudarcos életmóddal.

Teljes átalakulás testben és lélekben
Fogyókúrázni kezdett, amivel háromnegyed év alatt 70 kiló ment le róla, de a testével még mindig nem volt elégedett: végre vékony volt, de az izmai leépültek. Ekkor kezdett el végre edzeni, és mivel az adottságai jók voltak, gyorsan fejlődött. Mára fitneszbajnokságot is nyert, a szerelem is rátalált, történetét ráadásul – egy marketinges ismerőse tanácsára – „Két világ között” című könyvében is összefoglalta, ami most honlapján is megrendelhető.
A járvány kitörése előtt iskolákban tartott drogprevenciós előadásokat a saját élményeiről. A program ilyenkor ugyanaz: a mintegy 50 perces előadás során kommunikációs trénere, Pintér Ildikó kérdéseket tesz fel Gusztávnak, aki erre válaszolva adja elő a történetét. Egy év munkájával állt össze a prezentáció, ami hitelesen mutatja be, hogy a sportoló mekkora utat tett meg az önpusztító életmódtól a mai formájáig. „Még képeket és videókat is láthatnak rólam a régi korszakból, ahogy be vagyok állva” – mondja.

A járvány után újrakezdi az előadásokat
„Egyszer az előadás után egy gyereket visszaigazoltam a Facebookon, aki ismerősnek jelölt. Erre bejelölt még további 50, hogy írjanak nekem, milyen jó volt az előadás! Ilyen hibát nem követek el többé, hogy visszaigazolok valakit” – meséli nevetve a férfi, akinek az a célja, hogy a lehető legtöbb gyerekhez juttassa el az üzenetet. 
Eljutott már többek közt Szigetvárra, Baranyába, a Mátrába, és Erdélybe is hívták, de ezt az utazást a járvány miatt sajnos el kellett halasztaniuk. Jelenleg abban bízik, hogy az év második felében újra elkezdheti az előadásokat és ellátogathat a már korábban leegyeztetett helyszínekre. Valamint várja az olyan iskolák jelentkezését, amelyek első kézből, hiteles élményt szeretnének adni a gyerekeknek a drog veszélyeiről.

Fotók: orfalvygusztav.hu

Izraelben nyitás van

Sok kókler jelent meg az építőiparban a felújítási kedvezmények hatására

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek