Sport
2021-01-14

Sidibe magyar állampolgársági esküt tett

Ibrahima Sidibe ma délelőtt Debrecenben letette a magyar állampolgársági esküt. A 40 éves, szenegáli származású labdarúgó előtt így minden akadály elhárult, hogy a tavaszi szezonban pályára lépjen a DEAC színeiben.

Ibrahima Sidibe a 2019-2020-as szezonban alapember volt a DEAC NB III-as csapatában, majd a feljutás után a másodosztályban érvényes szabály miatt (csak magyar játékosokat lehet szerepeltetni, amelyik klub ezt nem tartja be, elesik a központi bevételektől) nem léphetett pályára, ám rendszeresen edzett. Egyesületünk továbbra is igényt tartott volna a támadóra, de a honosítási folyamat elhúzódott, mivel a szükséges dokumentumok nem érkeztek meg az illetékes szervektől.

Hosszú várakozás után azonban Ibrahima Sidibe ma délelőtt végre letehette a magyar állampolgársági esküt. A jeles alkalom után a Dóczy utcai Sportcampuson a DEAC vezetősége és a labdarúgócsapat tagjai egy Sidibe feliratú magyar válogatott mezt adtak ajándékba a játékosnak.

Ibrahima Sidibe 2005-ben érkezett hazánkba, ekkor igazolta le a DVSC, ahol hamar közönségkedvenc lett. Nem csoda, hiszen első Debrecenben töltött idényében 15 találattal rögtön házi gólkirály lett, a következő szezonban már 17 gólt lőtt. Ebben az időszakban kétszer meghívták a szenegáli válogatottba is. A közel két méter magas csatár nemcsak teljesítményével, hanem szerénységével és intelligenciájával vívta ki magának a drukkerek elismerését. Sokszor bebizonyította, bárhol lehet rá számítani, még védőként is megállta a helyét, ha úgy hozta a helyzet. Mindig odateszi magát a siker érdekében, hozzáállásával sok fiatal labdarúgónak mutat kiváló példát.

Csak 17 évesen kezdett el komolyabban foglalkozni a labdarúgással, hiszen a francia hadseregnek dolgozó szigorú apja tanulás terén nem ismert pardont. A hétgyerekes család ötödik csemetéje azonban futballista akart lenni, így ahogy befejezte tanulmányait, máris a focipályák felé vette az irányt, hogy valóra válthassa álmait. Karrierje Tunéziában kezdődött, majd egy év után Balingenben kötött ki rövid időre. Innen Ausztriába került, ahol előbb a Wattens csapatát erősítette, majd a Tirol, Pasching és végül a Ried mezét húzta magára. A zöld-feketéktől igazolt 2005 nyarán Debrecenbe, sokat tett a Loki sikereiért. 2008 januárjában a belga élvonalban szereplő Sint-Truidenhez szerződött, ahol kezdetben sérüléssel bajlódott, így az első fél évben nem tudott rendszeresen játszani. A csapat kiesett az élvonalból, de rögtön vissza is került Sidibe hathatós segítségével, hiszen 21 gólt szerzett. Az azt követő évben a belga bajnokságban – Lukaku mögött – második lett a góllövőlistán 15 találattal, érdekesség, hogy mögötte a korábban szintén Debrecenben futballozott Kouemaha végzett, aki akkor a Brugge játékosa volt. A 2011/2012-es szezonban a Beerschot AC és a Wasterlo csapatában szerepelt, és kilenc találatot szerzett. Belgiumi pályafutása alatt összesen 52 gólt lőtt. 2012 nyarán visszatért Debrecenbe, majd 2016 nyarán a belga harmadosztályú KSK Hasselthez szerződött. Onnan jött vissza 2018 tavaszán Magyarországra, az akkor még NB III-as DEAC-ba, ahol összesen 51 mérkőzésen 22 gólt szerzett.

Sidibe a DVSC-vel kétszeres magyar bajnok, egyszeres Magyar Kupa-, valamint háromszoros Szuperkupa-győztes. Magyar feleségével évek óta élnek boldog házasságban. Két gyermek, egy kislány és egy kisfiú apukája.

 

https://labdarugas.deac.hu/

 

Hófehér kecskegida-ikrek születtek a Debreceni Állatkertben

Őrizetben a Hajdú-Bihar megyében elfogott embercsempészek

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek