Sport
2021-01-07

Sikeres építkezés a DEAC férfi futsalcsapatánál

A DEAC férfi futsalcsapata január 8-án az Újpest ellen játszotta volna első mérkőzését 2021-ben, ezt azonban a vendégek kérésére elhalasztotték. Mi a 2020-as évről és a csapatnál zajló folyamatokról kérdeztük a csapat vezetőedzőjét, Elek Gergőt.

Érdekes előzmények után maradt el a DEAC férfi futsalcsapatának első 2021-es mérkőzése, amiről itt olvashatnak. A 2020-as év végén az elmúlt hónapok kihívásairól és az idei évről is beszélgettünk a csapat vezetőedzőjével.

  • Magabiztos 4-0-s győzelemmel zárta a 2020-as évet a DEAC a Kecskemét ellen. Még mielőtt erről beszélgetnénk kicsit kanyarodjunk vissza az év elejéhez, amikor a koronavírus miatt kis túlzással teljesen felborult a sportélet. Hogyan emlékszik vissza arra az időszakra, amikor a Magyar Labdarúgó Szövetség lezárta a bajnokságot?

Elek Gergő: - Hogy az elején kezdjük, akkor 2019 nyaráig kell visszamennünk, akkor kezdődött az a kiírás, amit tavasszal lezártak. Egy nagyon fiatal csapattal vágtunk neki annak a szezonnak, akik nagyon hullámzó teljesítményt nyújtottak, voltak nagyon jó és kevésbé jó meccseink. Ezt egyértelműen a fiatalság számlájára írom. Azért, hogy a tavaszi időszakban sikeresebbek legyünk, télen igazoltunk 4 légiós, 1 spanyol és 3 brazil játékos. Velük a sorainkban egy mérkőzést sikerült lejátszanunk a tavaszi szezonban, a Csömör ellen egy 2-2-es döntetlent, amiről úgy gondoltuk, hogy a végső elszámolásnál még jól jöhet nekünk. Komoly munkánk volt a téli felkészülésben, sikerült összecsiszolni a csapatot, és készen álltunk arra, hogy megküzdjünk a bent maradásért. Ezután jött az MLSZ döntése, hogy állj és ne tovább. Csalódottak voltunk, mert sikerült beépíteni az új játékosokat, a fiatalok pedig kezdték felvenni az NB I ritmusát. Amikor biztossá vált, hogy nem fogjuk befejezni a szezont, akkor megköszöntük a légiósoknak a munkát, és ők hazautaztak. Amint meg lehetett kezdeni a közös munkát május környékén, akkor mi azonnal el is kezdtünk edzeni, mert én úgy gondoltam, hogy ez sokat számíthat majd a nyári újrakezdésnél. Ez utóbbi végül be is igazolódott, mert azok a játékosok, akiket nyáron igazoltunk és nem edzettek májusban, azok jelentős hátrányból indultak.

  • Ha jól tudom jelenleg már csak egy légiós, Thiago van a DEAC keretében, habár Two még megkezdte a közös munkát és pályára is lépett az idei szezonban. De néhány héttel ezelőtt már arról beszélgettünk, hogy ő már nem tagja a keretnek.

Elek Gergő: - Így van. Az előbb említett négy légiós közül a spanyol és az egyik brazil játékos kifejezetten fiatalok voltak, és a nyári átigazolási szezonban úgy gondolkoztunk, hogy már csak kész, példát mutatni képes légiósokat igazolunk, mert inkább fiatal magyar játékosokkal szeretnénk feltölteni a keretet, hogy inkább ők kapják meg a lehetőséget a bizonyításra. Ezért már csak Thiagot és Two-t hívtuk vissza a nyáron. Elkezdtük velük a felkészülést, Two-nak már eleinte is voltak problémái, sérülést is hozott magával, amire aztán újra rásérült, tehát eléggé döcögősen ment a dolga itt a DEAC-nál. Ettől függetlenül egy remek játékosról beszélünk, nagyon szerettük volna, ha velünk marad, de végül közös megállapodással úgy döntöttünk, hogy elválnak az útjaink. Íg csak Thiago maradt velünk, őt viszont egy kifejezetten extra játékosnak tartom, mert ugyan hátsó játékosként számoltunk vele, de az előrejátéka is nagyon hasznos. Megvan benne az a tipikus „brazilos” stílus, amit csodálunk. Emellett stabilitást hozott a csapatnak, abban a sorban, amiben szerepel, hallgatnak rá a játékosok, ő irányítja a védelmet, szóval nagyon sokat segít a csapatnak.

  • Emellett pedig már bizonyította, hogy igencsak életerős lövéseket is képes elereszteni, ami több esetben célt is ért már ebben a bajnokságban.

Elek Gergő: - Vannak olyan képességű játékosok, akik óriási nagyot tudnak lőni. Ő is egy ilyen játékos, ehhez hozzátartozik az is, hogy ő sosem játszott nagypályán, tehát ő ezt egész életében futsal labdával gyakorolta. Szerencsére edzéseken ezzel példát is mutat, hiszen például a szintén ballábas Szabó Lajos is ellesi tőle, és ő is nagy gólokat rúg ballal, de a legutóbbi meccsen jobbal is bizonyított.

  • Térjünk ki egy kicsit az átigazolásokra. Aki a debreceni futsalt követi egy ideje, vagy a DEAC futsal csapatát, az örömmel láthatta, hogy például Siska Gergő és Faragó Lajos is visszatért az együtteshez. A légiósokkal kiegészülve úgy néz ki, hogy sikerült egy nagyon jó egyveleget alkotni az szezon elejére.

Elek Gergő: - Az első dolgom a keret kialakításánál az volt, hogy a tavalyi csapat kulcsjátékosokkal egyeztem meg, mert azt gondolom, hogy az a legfontosabb, hogy ezek a játékosok a sorainkban vannak. Gondolok itt Szentes Bíró Tamásra, Kántor Tamásra, Tóth Attilára, akik tavaly is húzóemberei voltak a csapatnak. Emellett azok a fiatalok, akik abban a csonka szezonban már szereztek NB I-es tapasztalatot, és így már ebben a szezonban már meghatározó játékosok tudnak lenni, itt gondolok Rácz Zsoltra, Szabó Lajosra, Berecz Rafaelre. Ezek mellé a játékosok mellé kerestünk olyan, már tapasztalt társakat, akiknek lehetőség szerint már volt DEAC kötődésük. Nagyon fontos volt, hogy ők az öltözőben is megtalálják a helyüket, tehát nem sztárjátékosokat kerestünk, hanem olyanokat, akik beleillenek ebbe a fiatalos csapatba. Fontosnak érezte a kulcsjátékosokat is megkérdezni, hogy mit szólnának az új játékosokhoz, mert én úgy gondolom, hogy ahhoz, hogy egy olyan csapat alakuljon ki, amilyet én szeretnék, ahhoz az kell, hogy ők a pályán kívül is jóban legyenek. Siska Gergő és Faragó Lajos tökéletesen beleillettek ebbe a képbe, és sikerült velük megegyezni és így alakulhatott ki erre az idényre egy kifejezetten erős keret.

 

  • A keret erősségét pedig mutatja az is, hogy 2020 végén a 4. helyen áll a csapat a tabellán. Mondhatjuk, hogy ez megfelel a korábban kitűzött elvárásoknak?

Elek Gergő: - Úgy gondolom, hogy nem feltétlenül kell még a helyezéssel foglalkozni, inkább a vesztett pontokat kell nézni. Ebből a szempontból most a harmadik a csapat, ami megfelel az elvárásnak, talán még kicsit túl is szárnyalja azt, mert erre az évre a felsőhézat céloztuk meg. Nagyon vevők voltak a srácok a munkára, nagyon szépen tudtunk haladni, tehát nem kellett visszalépni alapelemekhez. A munkát nem az elején, hanem a közepén tudtuk elkezdeni. Mivel nagyon sok játékos van a tavalyi keretből, így könnyen megértették a filozófiámat, azt, hogy mit akarok látni tőlük a pályán. Több mérkőzésen is sikerült ezt megvalósítani. mondhatni hogy ez a teljesítmény kiteljesedett az év utolsó két mérkőzésén, ami két nagyon fontos, és nehéz mérkőzés volt. Azért mondom, hogy nehéz, mert az egyik előtt a halasztások és a válogatott szünet miatt két hónapig nem játszottunk. Így fordultunk rá az Aramis és Kecskemét elleni meccsre, ahol egy közvetlenül előttünk és közvetlenül mögöttünk lévő csapattal játszottunk. Az Aramist idegenben még döcögős játékkal, de meg tudtuk verni, és amit a Kecskemét ellen nyújtottunk a pályán, szerint az az ahová meg szeretnénk érkezni. Nem feltétlenül mostanra, hanem majd a rájátszásra. Úgy néz ki hogy a rájátszást a felsőházban folytathatjuk, és nagyon szeretném, hogy ha abban a felsőházi rájátszásban minél több olyan mérkőzést tudnánk játszani, mint a Kecskemét ellen.

 

  • Utaltál már rá, hogy még nem érdemes a tabellát nézni, mert nagyon sok csapatnak van halasztott mérkőzése, ami szintén kihívás elé állítja a csapatokat, hiszen azokat a meccseket valamikor be kell pótolni.

Elek Gergő: - Ez a vírushelyzet mindenkinek nagyon nehéz, természetesen nem került el minket sem. Itt azonban nem feltétlenül a betegségre gondolok, mert azok nagyjából elkerültek minket. Inkább arra, hogy mivel Magyarországon az NB I-es futsal vegyes rendszerű, tehát profi és amatőr rendszerű, ezért amatőr státusszal bárki halaszthat mérkőzést, annyit kötött ki a szövetség, hogy február 15-ig, az alapszakasz végéig kell ezeket lejátszani. Nekünk két halasztott mérkőzésünk van, az egyik a Ferencváros elleni, amit január 12-én játszunk majd le a tervek szerint, ami azért nehéz mert január 8-án játszunk az Újpest ellen (szerk.: Azt a mérkőzést elhalasztották az Újpest kérésére), és utána a Dunaújvároshoz látogatunk, ami azt jelenti, hogy egy hét alatt három mérkőzést kell lejátszanunk rögtön az év elején. Ez lehet jó is, mert ha lendületbe jövünk, akkor sikeresen végig tudjuk vinni, viszont elsülhet rosszul is, mert lehetnek sérülésbeli problémák. Ha például egy apró izomsérülést szenved az egyik játékos az első mérkőzésen, az egy hét alatt megfelelő rehabilitációval rendbe tud jönni, viszont 2-3-nap alatt nem. Illetve elmaradt még a Veszprém elleni meccsünk is, ami szintén hatványozottan fontos, ha a tabellára nézünk, hiszen velük azonos pontszámmal állunk, és ők is a felsőházba igyekeznek. Az egy nagyon fontos mérkőzés lesz a végső sorrend eldöntése érdekében. Mi tettünk javaslatot a Veszprémnek, hogy mikor játsszuk le, most várjuk a válaszukat.

Fotó: deac.hu

Palkó a Vidiben

Egy éjszaka alatt kétszer fogták el a rendőrök ugyanazt az ittas sofőrt

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek