Sport
2020-12-22

Jövőre folytatja a harcot az Extraliga tagságért a DEAC férfi röplabda csapata

A Kazincbarcika elleni mérkőzéssel zárta a 2020-as évet a hazai Extraligában a DEAC férfi röplabda csapata. A mérkőzésről, az idei évről, és a jövő évi tervekről Fodor Antallal a csapat vezetőedzőjével beszélgettünk az FM90 Campus Rádió DEAC-al foglalkozó sportműsorában, a Tempóban.

Egymás után kétszer is a Kazincbarcika együttesével játszott a Debreceni Egyetem Extraligában szereplő férfi röplabda csapata. Sajnos mindkét alkalommal a Vegyész diadalmakodott 3-0-ra. A vírushelyzet miatt eléggé szűk azon csapatok tárháza, akik meccset tudnak játszani a bajnokságban. Ezekről is kérdeztük Fodor Antal vezetőedzőt.

  • Elsőként beszéljünk a Kazincbarcika elleni mérkőzésről. Mi volt az elvárása, mit szeretett volna látni a csapattól?

Fodor Antal: - Egy héten belül kétszer játszottunk a Barcikával. Ez azért jöhetett így össze, mert a koronavírus felborította a normális bajnoki menetrendet, így le kellett, vagy fogalmazhatnék úgy, hogy le tudtuk játszani az oda- visszavágót is. Ez volt az első két alakalom, hogy ellenük játszottunk, előtte csak ellentmondásos információink voltak róluk, hogy mennyire átalakultak. Ellenünk azonban már összeállt az a csapat, ami a bajnokság hátralévő részében játsza majd a mérkőzéseket. Akikkel eddig játszottak, azok egy kicsit gyengébb Kazincbarcikával mérkőztek, mi viszont már a legerősebb felállásban játszó csapatukkal. Számítottunk rá, hogy nem lesz könnyű mérkőzés, hiszen ők mindig erős csapattal álltak ki a bajnokságokban. Az első, idegenbeli meccset magabiztosabban nyerték meg, mint amire előzetesen számítottam. A hazai mérkőzésünkön azt szerettem volna, hogy arra tudjuk őket rákényszeríteni, hogy ne csak a cseréket játszassák, vagy éppen a meccs második felében tudják pihenetetni a jobb játékosaikat. Úgy érzem ezt sikerült megvalósítani. Az ottani tapasztalatok alapján egy szorosabb meccset szerettünk volna játszani velük a DESOK-ban, és játszmánként, de legalább egy játszmában elérjük a 20 pontot. A debreceni meccsen ezt túlteljesítették a fiúk, hiszen az első két játszmában győzelmi esélyünk is volt. A hajrában azonban talán kicsit a szerencse és a rutin is segített nekik. A harmadik játszmában már kicsit simábban nyertek, igaz, hogy ők és mi is cseréltünk párat, hiszen mi is készülünk a márciusi folytatásra, ami számunkra létfontosságú lesz, és nem szeretném, hogy akkor olyan játékosoknak kelljen pályára lépni, akiket előtte nem próbáltunk ki.

  • Térjünk ki egy kicsit a mögöttünk álló évre, ami igencsak mozgalmas volt a csapat számára. Áprilisban a Magyar Röplabda Szövetség úgy döntött, hogy lefújja a bajnokságot, aztán nyáron kiderült, hogy a DEAC az Extraligában indulhat. Hogyan emlékszik vissza erre az időszakra?

 

Fodor Antal: - Fokozatosan változott a helyzet. A koronavírus akkor jelent meg, mikor egy viszonylag jó sorozatban voltunk, és jól álltunk a bajnokságban, hiszen az 5. helyen voltunk. Reménykedtünk abban, hogy végig tudjuk játszani a bajnokságot, de aztán be kellett látnunk, hogy ennek abban a helyzetben nem volt realitása. Végül meg is született a döntés. Nekünk ez nem jött rosszul, de abból a szempontból sajnáltuk, hogy játszani szerettünk volna. Úgy érzetük, hogy akkor kezdtük elérni a csúcsformánkat, és a hátralévő 3-4 mérkőzés még tartogathatott volna jó eredményeket számunkra. Persze, az is lehet, hogy ez nem jött volna össze. Az, hogy a szövetség úgy döntött, hogy az Extraligában indulhatunk, az persze jó hír volt számunkra. Hosszú hónapok teltek el addig, amíg újra munkához láthattunk, és elkezdődhetett a bajnokság. Izgultunk, hogy egyáltalán elkezdődik-e a bajnokság, és ha igen, akkor milyen formában. A szövetség olyan tervet készített, ami véleményem szerint minden igényt kielégített. Aztán jött a vírus második hulláma, ami minket is érintett, ami alaposan átírta a terveket. Most úgy látjuk, hogy ez a bajnokság végigmegy, de egyáltalán nem olyan simán és nem minden tekintetben reális körülmények között, mint az normál egészségügyi körülmények között szokott történni.

Edzőként és szakosztályvezetőként mi volt a legnagyobb kihívás ebben az évben?

Fodor Antal: - Én azt gondolom, hogy mindenhol az volt a legfontosabb, hogy ezt a vírusos megbetegedést minél simábban ússzuk meg, maradjunk egészségesek. Mint azt említettem, ez nem teljesen jött össze, hiszen nálunk is volt megbetegedés. Ezután az, hogy tudjunk edzeni, hiszen volt egy olyan időszak, amikor bezárták a termeket. Ebből a szempontból szerencsések voltunk, hiszen az egyetemi csarnokokat lehetett használni, bár itt is volt olyan időszak, amikor ez nem volt opció. Ilyen szempontból is izgalmas volt az elmúlt időszak, mert elkezdtük a felkészülést, aztán megakadt a dolog, elindult a bajnokság, bezárták a termeket, halasztottak a csapatok. Aztán jött a versenykiírás módosítása. Eredetileg úgy tervezték, hogy lesz egy oda- visszavágós kör a csapatok között és még egy fél forduló. A szövetség az előbb említett fél fordulót eltörölte, hogy legyen idő lejátszani a halasztott mérkőzéseket. A csapatok egy része különböző időpontokban karanténba került és emiatt meccseket halasztottak. Nekünk is úgy alakultak a dolgok, hogy decemberig 5 meccset kellett elhalasztanunk. Például a mostani Kazincbarcika elleni is túl volt az eredetileg tervezett időpontokon. Abból a szempontból jól jöttünk ki ebből az időszakból, hogy jövőre nem zsúfolódnak össze annyira a mérkőzések, amiket le kell majd játszanunk, hiszen márciusig összesen 4 meccset kell majd lejátszanunk. Reméljük, hogy azokat jól tudjuk időzíteni és nem kell újra halasztanunk.

  • Ha már említette a következő év elejét, akkor térjünk ki erre. Mik az elvárások, hogyan készülnek az előttünk álló évre?

Fodor Antal: - Reálisan kell meghatároznunk a feladatainkat. Nagy valószínűséggel 5-8, illetve az 5-10 hely valamelyikéért kell majd játszanunk. Az 5.-8.-at azért mondta, mert az az újra induló elkülönített Extraligában fog játszani, és a középszakaszban összesorsolt csapatok közül 2 fog az NB I-be kerülni, amit mi szeretnénk elkerülni. Ez a sorozat március közepén indul majd. Az Extraliga 7 csapata közül az első 4 fog játszani a bajnoki címért, az 5., 6. és 7. helyezett pedig az NB I első három helyezettjével játszik majd az Extraligáért. A következő 4 mérkőzésünket mondhatnám úgy, hogy felkészülésnek is használhatnánk az utána következő szakaszra, de nem szeretném ennyire leegyszerűsíteni a dolgot. Egy meccset mindenképpen szeretnénk nyerni a következő 4 közül, egyre talán van esélyünk. Nehéz ellenfelek következnek, hiszen januárban a bajnoki címre is esélyes Kaposvárt fogadjuk, aztán megyünk Dunaújvárosba, akik ellen lesz esélyünk, de egy idegenbeli mérkőzés mindig kiszámíthatatlan és előnyt jelent a hazai csapatnak. Ezt követően játszunk a MAFC csapatával, akik az első 4 hely egyikére pályáznak, így biztos, hogy mindent bele fognak adni ellenünk. Végül a Kecskeméthez látogatunk és ott ugyanaz a helyzet, mint amit a Dunaújvárosnál mondtam. Még egyszer mondom, egy győzelem is nagy siker lenne, de a legfontosabb, hogy felhasználjuk ezeket a mérkőzéseket arra, hogy egységesebb, acélosabb legyen a csapat, és összeálljon az a játékunk, amivel a minősítő tornát sikerrel tudjuk megvívni.

A DEAC jelenleg az Extraliga utolsó helyén áll, legközelebb pedig 2021. január 16.-án a Kaposvárt fogadja a DESOK Csarnokban.

Önkéntesnek álltak a Csokonai Színház szinészei

Debrecenben továbbra is alacsony a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben

Marosi Zoltán

Szerző
Hasonló cikkek