Sport
2020-12-18

Kihívásokkal teli évet zár a hazai kosárlabda

A koronavírus-járvány a sportéletben is maradandó nyomokat hagyott. A hazai kosárlabda életben több klub is nehéz anyagi helyzetbe került, a DEAC kosárlabda szakosztálya azonban egyre vonzóbb lehet a kosarasok számára a stabil háttér miatt.

Az FM90 Campus Rádió DEAC-al foglalkozó sportműsorában a TEMBÓBAN Becsky Istvánnal az egyetemi klub kosárlabda szakosztályának vezetőjével és a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnökségi tagjával beszélgettünk a 2020-as évről.

Remélhetőleg tényleg egy megismételhetetlen év lett az a 2020-as. Kezdjük az elején.Ugye ott még mindig rendben volt, sőt, a DEAC együttese bejutott a Magyar Kupa nyolcas döntőjébe, amit itt rendeztek volna Debrecenben, aztán jött a koronavírus-járvány. Egy picit beszéljünk arról az időszakról, akár a szakosztály szempontjából, akár a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségénél ahogy visszaemlékszel, hogyan éltétek meg azt az időszakot, amikor fel kellett függeszteni, aztán befejezni a bajnokságot és elhalasztani a Magyar Kupát?

Becsky István: Ha szabad fogalmaznom, talán a legnagyobb vesztesei a debreceni csapat nevében mi voltunk, a 2019-2020-as be nem fejezett szezonnak, hiszen egy nagyon jó sorozatot állított meg a vírus, hét győzelem volt mögöttünk zsinórban és úgy készültünk a hazai rendezésű Magyar Kupa döntőre is, illetve a bajnokság további szakaszára is, hogy ebből a DEAC kosárlabda szakosztályának legsikeresebb szezonját tudjuk majd abszolválni. Mindenképpen érmet szerettünk volna szerezni mindkét versengésben, és nagyon-nagyon csalódottak voltunk, amikor meghozta a kosárszövetség elnöksége velem együtt is ezt a döntést, amit természetesen másik oldalról nézve pedig abszolút megértünk, és a legjobb döntés született, hiszen egyszerűen annyira eltolódott volna a bajnokság időtartama, ami a klubokat olyan nehéz gazdasági helyzetbe hozta volna, ami végzetes is lehetett volna a kosárlabda sportágban. Ezért természetesen egyik oldalról meg kellett hozni ezt a döntést, de miután mondom, pont akkorra állt össze a csapat, minden posztra megvolt az a játékos, vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy azok a játékosok, akik hozzá tudták tenni azt a pluszt, hogy jó eredményt elérjünk, úgyhogy azt gondolom, hogy nagyon fájt a szívünk. A játékosokkal ezt megértetni nagyon-nagyon nehéz volt, nekik ez az állásuk, ez az életük, a kosárlabda, de nem voltak olyan egészségügyi feltételek, hogy folytatni tudtuk volna a bajnokságot, ezért csalódott voltunk, de már akkor elhatároztuk, hogy úgy készülünk a következő szezonra, hogy amit 2019-20-as szezonban nem tudtunk megvalósítani, azt hátha idén meg fogjuk tudni, úgyhogy így is vágtunk bele a csapatépítésbe. Megpróbáltunk a csapat gerincét együtt tartani, és jól is indult a szezon a számunkra, bár a koronavírus minket is elért, kevés olyan játékosunk van már, aki nem esett át magán a víruson. Hála a jó Istennek nagyobb egészségügyi szövődmény nélkül sikerült megúsznia a játékosoknak. Nagyon figyeltünk rájuk, aki elkapta a vírust, nagyon figyeltünk a visszatérésre, és ugye az a sportorvosi stáb, aki most már évek óta segíti a munkánkat, professzor Dr. Szántó Sándor vezetésével, hát előttük le a kalappal, hiszen minden játékosunk úgy tért vissza és csak akkor engedték vissza és nagyon helyes, hogy így tettek, amikor már száz százalékig biztosítva volt, hogy az egészségükre nem lesz káros hatással a vírus.

Egyébként itt még visszakanyarodva a csapatépítésre, ez a mostani helyzet, ez mennyire befolyásolta akár az igazolásokat, mennyire volt nehéz a játékosokkal akár megállapodni, illetve hát aláírni a szerződést ugye, mert nem lehet tudni, hogy most akkor mikor indul... vagy akkor még nem lehetett tudni, hogy mikor indul a bajnokság, hogyan indul a bajnokság, tehát ez mennyire szabott új, vagy szokatlan feltételeket, akár a szakosztálynál, akár beszélhetünk más klubokról is?

Becsky István: Nagyon nehéz (...) játékos szempontjából olyan csapatot találni, olyan közeget találni, ahol csak a kosárlabdával tud foglalkozni, és erre törekedtünk és csak akkor kezdtük el a csapatépítést, amikor már a klub első embereivel lefixáltuk azt, hogy milyen keretből tudunk majd gazdálkodni, de ez a keret legyen rendelkezésünkre. Látjuk azt, hogy több klubnál fizetési nehézségeket fog hozni a koronavírus okozta gazdasági visszaesés, amit az elkövetkezendő hónapokban, vagy akár években is megfigyelhető lesz majd. Már szezon közben is halljuk, hogy vannak olyan csapatok, akik egészen egyszerűen kezdenek ellehetetlenülni akár határon belül, akár határon kívül, mert több olyan neves klub is van, aki vagy a visszalépést fontolgatja,vagy nem tehet mást, elküldi az úgymond sztárjátékosait, és utánpótlás játékosokkal fogja lejátszani a bajnokság hátralévő részét. Ehhez képest mi kicsivel könnyebb helyzetben vagyunk, hiszen a Debreceni Egyetem a mi tulajdonosunk és a Debrecen Megyei Jogú Városa (...) támogatónk egyike, ők biztosítják azt a nyugodt hátteret, hogy itt ilyen jellegű problémája nem lehet a játékosoknak. Ez biztos, hogy a mai világban egy nagyon nagy vonzerő is, hogy amit ígérünk, azt be is tudjuk tartani, és azt gondolom, hogy ez volt az a szezon, vagy akár már a tavalyi is, de ebben a szezonban kifejezetten látszott, hogy most már eljutottunk abba a fázisba, hogy mi válogathatunk a jó játékosok közül is, és bízom abban, hogy ezt a helyzetet fenn tudjuk majd tartani, mi is ugye bármikor, ha egy-egy játékosunk megsérül, akkor az ügynökök által 50-60 új játékosjelölt is lehet az adott pozícióra, úgyhogy ez egy könnyebbséget okoz. Bizonyos értelemben pedig nagy felelősség is, hogy kiválasszuk azt, aki a legjobb erre a pozícióra, és ugye segíti majd a céljaink elérését a bajnokság végére.
Ha talán egy pozitívumot ki lehet emelni ezzel a mostani időszakkal kapcsolatban, az látszik, hogy a fiatal játékosok, az utánpótlásból jövő játékosok nagyobb szerepet kaphatnak, sajnálatosan azért, mert néhány sztárjátékos akár le is betegedhet, vagy külföldi játékos is lebetegedhet, és addig játszani kell a mérkőzéseket, amíg van játékos. Tehát ebből a szempontból most nagyobb reflektorfény hárul a debreceni utánpótlásra is, és hát lehet említeni akár Neuwirth Bencét, vagy Kiss Kolost is, aki már bemutatkozott a felnőtt csapatban, pedig nagyon-nagyon fiatal játékosok, tehát ha itt a sok rossz közül egy-egy jót ki lehet emelni, az talán ez, hogy az utánpótlás, az most nagyobb szerepet kap. 

Becsky István: Évről évre dolgozunk azon, hogy a debreceni kosárlabda utánpótlás mindig is az elithez tartozott, azt gondolom, hogy a top5 hazai utánpótlás bázis egyike a DEAC kosárlabda akadémiáé. Ennek az a gyümölcse, hogy Kovács Adrián vezetőedző bátran nyúlhat a fiatalokhoz is. Ezt meg is tette, és a fiatal játékosok nagyon jól szálltak be. Nekik is ez egy fantasztikus élmény, mert látják, hogy mennyit kell még ahhoz dolgozni testközelből, hogy első osztályú játékosokká válhassanak. (...) teszik a dolgukat, bízunk abban, hogy lesznek még többen is, akik be tudnak majd az idei évben mutatkozni. Néhány nappal ezelőtt, amikor a Szombathely vendégszerepeltünk, akkor szintén debreceni nevelés, Balázsi Soma debütált, és egyből meg is szerezte első NB I-es pontjait. Úgyhogy valóban ez egy nagyon nagy pozitívum. Bízunk abban, hogy a saját korosztályukban is tudják majd kamatoztatni ezt a fajta tapasztalatot, amit az első osztályban szerephez jutásukhoz adódik, és azt gondolom, hogy jó úton jár a debreceni utánpótlás, hogy hosszú idő után újra olyan csillagai lehessenek, akik az NB I. meghatározó szereplői lesznek később.
Mi is ebben bízunk, és hát lassacskán már magunk mögött hagyjuk ezt a 2020-as esztendőt. 2021-ben akár szövetségi szinten, akár a DEAC-nál a szakosztálynál hogyan terveznek, lehet-e egyáltalán hosszabb távú terveket megfogalmazni, habár már talán látszik a fény az alagút végén itt a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban és a vakcinával kapcsolatban, tehát lehet ez egyfajta megoldás. Tehát hogyan terveznek a 2021-es évre itt Debrecenben?

Becsky István: Nagyon bízunk abban, hogy további szigorításokat már nem kell a magyar kormánynak elrendelnie. Természetesen, hogyha az a döntés születik, azt is elfogadjuk és maximálisan megértjük és támogatjuk, hiszen mindannyiunk egészsége a legfontosabb. Mi is látjuk már egy picit, hogy most már a csapatoknál is a nagy hullám, ami az októberi és a novemberi hónapokat jellemezte, azt már sikerült átvészelnünk, és a január meg a február, illetve a decemberben hátra lévő mérkőzések is vízválasztóak lesznek minden csapat számára, hiszen most szerda-szombat ritmusban kell játszanunk a mérkőzéseket, például a karácsony is úgy fog telni, hogy december 23-án még játszunk, december 27-én és december 30-án is már mérkőzést kell játszani. Ez most egy ilyen helyzet, amihez a játékosokat kell meggyőznünk. De nem is kell őket meggyőzni, hiszen nagyon szívesen teszik, hogy most az ünnepek is viszonylag rövidebbek a megszokotthoz képest, úgyhogy azt gondolom, hogy elsődleges cél, hogy a bajnokság végig tudjon menni, hogy minden mérkőzést le tudjunk játszani. Nagyon várjuk vissza a kedves nézőinket is a lelátóra, hiszen azért nélkülük nem olyan egy kosárlabda, vagy akármilyen sportesemény, mint amikor a kongó lelátók előtt kell játszani, és minden cipőcsiszogás és minden edzői utasítás is teljes mértékben hallható. A szurkolók részei a magyar kosárlabdának, mi bízunk benne, hogy hamarosan visszatérnek közénk a lelátóra, és bízom abban, hogy a magyar kosárlabdát sem fogja hátrányosabban érinteni, mint a többi országban, hiszen ugye a sorozatos vírusfertőzések miatt itt a november hónap végén nem sikerült lejátszani az Eb-selejtezőket, és így februárban majd négy Eb-selejtezőt kell, ha jól emlékszem, hat nap alatt lejátszani a magyar válogatottnak, azért ez egy elég komoly terhelés, az lenne mindannyiunknak, nekik is különösképpen. Ebből a négy mérkőzésből egyet kell megnyerni, hogy az Európa-bajnokságra kijussunk, bár ismerve Stojan Ivković habitusát, (...) személyesen alkalmam is megtapasztalni, hogy ő azért semmit nem bíz a véletlenre, (...) egy maximalista, és biztos vagyok benne, hogy minden mérkőzésen a győzelemre fog törekedni és hát ugye ezek a mérkőzések alapjaiban fogják meghatározni a magyar kosárlabdázás jövőjét. Mint ahogy ha egy picit ki szabad térni a 3X3-as szakágra, ott is vízválasztó év lesz a 2021-es, mert ha és amennyiben a tokiói olimpiát megrendezik, akkor az egyik kvalifikációs versenyt Magyarországon rendezik meg, és ez egy óriási lehetőség azt gondolom, hogy magyar csapatok kosárlabda sportágban, ha még csak 3X3-ban is, de akkor is kijuthassanak az olimpiára, óriási a tét, rengeteget dolgozunk azért, hogy mind a női, mind a férfi szakág kijusson a tokiói olimpiára. 

Fotó: facebook.com/deackosarlabda

 

42 év szolgálat után nyugdíjba vonul Derencsényi István

Februárban folytatódhat a hazai floorball élet

Marosi Zoltán

Szerző
Hasonló cikkek