Sport
2020-12-08

A debreceni utánpótlás is bizonyít a DEAC meccsein

A Titánok elleni jégkorong Erste Liga mérkőzésen az első gólt a debreceni utánpótlásból érkező fiatalok szerezték még novemberben. Nézzük mi a helyzet a saját nevelésű játékosokkal.

November végén a DEAC jégkorong csapata 4-2-re legyőzte a Titánok együttesét az Erste Ligában. Az első gólt Berta Ákos és Mihalik András átadásából Kozma Ferenc szerezte. Ha egy kicsit jobban utánanézünk az előbb említett játékosoknak, akkor láthatjuk, hogy Berta Ákos kis kitérőkkel már lassan egy évtizede erősíti a debreceni jégkorongot. A gólpasszt adó Mihalik András mindössze 17 évesen kapott szerepet a csapatban, és már negyedik mérkőzését játszotta a felnőttek között. A debreceni születésű fiatal november 13-án szintén a Titánok ellen játszotta első felnőtt mérkőzését, és két kapura lövéssel próbálkozott, most pedig megszerezte gólpasszával az első pontját a kanadai táblázaton. A fehérvári Titánok (akiknek a mezén a Győr címere található) elleni mérkőzés után David Musial vezetőedző is dícsérte a debreceni fiatalkat, Kozma Ferencet, Mihalik Andrást és Molnár Dávidot.

Mihalik András a meccs után elmondta: - Nagyon örülök annak, hogy debreceniként a felnőtt csapatban játszhatok. Az ebben a legjobb érzés, hogy tavaly még a lelátóról néztem őket, ahogy mérkőzést játszanak, most pedig itt lehetek velük. Úgy érzem nagyon jól összeállt ez a debreceni sor és érezzük egymást a jégen, úgyhogy remélem a jövőben is megkapjuk majd a lehetőséget, és gólokkal tudjuk segíteni a csapatot. Örülök, hogy megkaptam a lehetőséget, próbálok vele élni, és úgy érzem eddig ez sikerült is. Mihalik arra a kérdésre, hogy játszott-e már korábban együtt debreceni csapattársaival azt mondta: - Nem játszottunk még együtt sosem. Ez az elmúlt két hét volt, amikor így játék közben megismertük egymást. Fecót (Kozma Ferenc) ismertem régebbről, Dáviddal (Molnár Dávid) még nem találkoztam ezelőtt. Úgy érzem nagyon jó köztünk az összhang, megértjük egymást, és edzésen is próbálunk arra törekedni, hogy jól menjenek a passzok, és a legjobban tudjuk segíteni a csapatot.

Mihalik András bízik benne, hogy a szezon során lehetősége lesz a helyszínen lévő debreceni közönség előtt is bemutatkozni.

A Gólszerző Kozma Ferenc már jóval több lehetőséget kapott a DEAC-ban, hiszen ez már a harmadik szezon, amit a felnőttek között tölt a mindössze 19 éves támadó. Kozma a Titánok ellen első gólját szerezte a szezonban. Első idényében 29 mérkőzésen 6 gólpasszal segítette a csapatot, a másodikban 43 tétmeccsen már összejött a gól is és emellett 3 gólpassz is. Kozma Ferenc ebben a szezonban minden meccsen szerephez jutott és most megszerezte első gólját is.

Kozma Ferenc a Titánok elleni meccs után elmondta: - Fontos volt, hogy nyertünk a múltkori vereség után. Örülök, hogy betaláltam, kaptam egy szép passzt, megláttam a lehetőséget, és ellőttem a kapus lábánál. Külön öröm, hogy mi hárman (a deberceni fiatalok) játszunk, és helyzeteket tudunk kialakítani, és ennek most megvolt az eredménye.

Az Erste Liga statisztikái szerint ugyan Berta Ákos jegyezte az egyik átadást az első gól előtt, de ott inkább Molnár Dávidról beszéltek, úgyhogy említsük meg őt is. A 22 éves debreceni születésű támadónak több felnőtt szezonja van, mint az előtt említett két fiatalnak együtt, hiszen már 5. szezonját tapossa a hazai elsőosztályban. Molnár a DHK csapatában mutatkozott be a 2016-/17-es szezonban, ahol 39 mérkőzésen kapott lehetőséget. A debreceni jégkorong zűrzavaros időszakában Molnár Dávid a MAC Budapest csapatában játszott 35 mérkőzést, amin 1 gólt és 5 gólpasszt jegyzett. Amikor Debrecenbe visszatért a jégkorong és a DEAC szárnyai alá vette a sportot Molnár is visszatért szülővárosába. Az első szezonjában 2018/19-ben már 58 mérkőzést játszott és 4 gólt szerzett, emellett pedig 10 gólpasszal segítette a csapatot. A tavalyi idényben 6 gól és 7 gólpassz szerepelt a neve mellett. Idén pedig 8 bajnoki mérkőzésen játszott, kétszer talált be, még november 10-én a Dunaújvárosi Acélbikák ellen, majd december elején szintén a dunaújvárosiaknak, emellett pedig egy gólpassza is van.

A fiatal játékosokkal kapcsolatban Fodor András a DEAC jégkorong szakosztályának vezetője, valamint a Debreceni Hoki Klub elnöke elmondta:

- Reményeink szerint ez egy hosszútávú folyamat első lépése. A srácok megértették és láthatják, hogy aki keményen dolgozik, az egy ilyen magasan kvalifikált csapatba is bekerülhet. Nyilván a legjobbak érnek oda, és akik a legtöbbet dolgoznak, de nagyon örülünk neki, mert ezzel példát mutatnak az utánpótlásban nevelkedő 270 gyereknek.

- a TAO-rendszer kiszélesítette a jégkorong utánpótlásnak a bázisát. A következő években nagyobb számban és jobb képzést kapó gyerekeket nevelhet ki a sportág. Természetesen nem mindenki jut el erre a szintre, hiszen a gyerekek nem robotok, de egyre többen lesznek, akik elérik ezt a topliga szintet majd.

A debreceni utánpótlás tehát már nem csak kopogtat a felnőtt csapat ajtaján, hanem bőven belépett, és bizonyítja, hogy Debrecenben a több száz utánpótlás korú hokisnak van lehetősége arra, hogy szerephez jusson a legmagasabb osztályban, és ne csak mellékszereplők legyenek.

100 alatt az új koronavírus-fertőzöttek Hajdú-Bihar megyében

Az utastérbe elrejtett dohányt találtak a rendőrök a nyírábrányi határátkelőnél

Marosi Zoltán

Szerző
Hasonló cikkek