Sport
2020-11-22

Országos- és világcsúcsot is döntöttek magyarok vasárnap

Felnőtt magyar csúcsot is hozott a súlyemelők országos bajnoksága vasárnap Gyurkovics Ferenc jóvoltából. Péni István pedig jobb eredményt ért el a világcsúcsnál a vasárnapi zárónapon a Fehér úti Nemzeti Lőtéren rendezett Hungarian Open nemzetközi légfegyveres versenyen.

Légpuskában a férfiaknál Péni István egy körrel jobbat lőtt a fennálló világrekordnál (634,5 kör) az alapversenyben, ám ebben a sportágban csak kontinensviadalon, illetve világkupán, világbajnokságon, vagy olimpián lehet csúcsot dönteni. Az alapversenyben második Lucas Kozeniesky eredménye (633,6 kör) is egy tizeddel jobb a világcsúcsénál. A döntő Péni István győzelmét (251,5 kör) hozta, aki hat tizeddel előzte meg Hammerl Somát. A nőknél a finálé zárult világszínvonalú eredménnyel, hiszen az amerikaiak olimpiai bajnoka, Virginia Thrasher 252,1 körrel nyert, a második Dénes Eszter 251,7 körrel megjavította a döntős országos csúcsot.

 

Gyurkovics Ferenc pedig a tatai edzőtáborban rendezett ob zárónapján a 109 kg-os kategóriában 161 kilós szakításával állított fel országos rekordot. Összetettben 341 kilóig jutott, amivel nyert is, pályafutása 13. országos bajnoki címét begyűjtve. Teljesítménye az összprodukciót a világcsúcshoz viszonyító számítás - az úgynevezett Robi pontok - alapján a férfiak abszolút sorrendjében a harmadik helyhez volt elegendő.

Gyurkovics előtt végzett az első napi sikerével ötödször ob-győztes kecskeméti Kmegy Máté, aki a 81 kilósoknál zárt az élen 308 kg-mal, a lista első helyére pedig a tokiói olimpiai indulásra esélyes ólomsúlyú Nagy Péter került. A 34 esztendős szegedi óriás vasárnapi fellépésén 380 kilogrammra volt képes összetettben, és magabiztosan lett magyar bajnok, rekordot jelentő módon megszakítás nélkül 16. alkalommal. Ezzel vezeti a hazai örökranglistát a bajnoki címek tekintetében.

A nőknél a tavaly 71 kg-ban első Mitykó Veronika bizonyult a legjobbnak ezúttal a 76 kilósok között, egyszersmind az abszolút sorrendben is az első helyen zárva. A békéscsabaiak 19 éves juniorja 195 kg-ot produkált összetettben, amely a legjobb eredmény volt a női mezőnyben. A pontversenyben második lett a BKV Előrében emelő, a 81 kg-ban bajnoki titulusát megőrző Szuromi Tímea, harmadikként pedig az 59 kilósok szombati versenyében nyertes Árva Cintia, a Kecskeméti TE 17 éves üdvöskéje végzett, aki immár háromszoros felnőttbajnoknak vallhatja magát.

Hazai pályán tréfálta meg a DEAC-ot a sereghajtó

Könyvalakban adják ki Alan Rickman naplóit

MTI

Szerző
Hasonló cikkek