MegMinden
2024-05-15

Kibervédelem

(forbes.hu)

Kibervédelemre nem költünk eleget, de érdemes-e kibervédelmi cégekre költeni?

Sokkal többet kellene kibervédelemre költenünk, de hogyan teljesítenek a konszolidációért kiáltó szektor cégei és mi alapján árazzák őket?

 

A kiberbiztonsági piac eredményessége alig korrelál a gazdaság egészével, sokkal inkább mozog együtt a magánszemélyek és vállalatok adatéhségével, és az ezzel járó kiberbűnözési költségekkel.

A kormányok kereslete az orosz-ukrán háború kitörését követően emelkedett meg jelentősen. De milyen ez a piac befektetési oldalról? A szektor ETF 3-5 éves távon az S&P500 hozamát tudta hozni, a NASDAQ-tól pedig elmaradt, de több olyan nagyobb részvény van, ami nagyon durván megverte mindkét indexet.

Az egyre durvább internetes fogyasztásunknak vannak árnyoldalai is: napi szinten kapunk adathalász e-maileket, tesznek kísérletet a fiókjaink feltörésére. Pár éve egy konferencián találkoztam az Avast kiberbiztonsági cég pénzügyi igazgatójával, és bár pozícióból beszélt, érzékletesen rámutatott, mennyire nem figyelünk oda erre a folyamatra.

Az elmúlt tíz év alatt 60-szorosára növekedett az adatfogyasztásunk, naponta 33 milliárd e-mailt küldünk el, de egészen elképesztő az is, hogy a tárolt adatok 90 százaléka az elmúlt két évben keletkezett. A folyamat egyértelműen exponenciális szakaszban van, ahogyan az egyre több tartalomfogyasztásunk mellé a világ egyre nagyobb része zárkózik fel.

Az eredeti írást itt találja.

Artisjus nemzetközi dalszerző tábor

Önvezető autók

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek