MegMinden
2023-05-26

Serpák

(mandiner.hu)

Kik azok a serpák valójában?

A nyugati hegymászókat segítő nepáli férfiak és nők a serpa népcsoport tagjai: a hegyekhez alkalmazkodott szervezetük teszi őket alkalmassá, hogy jobban elviseljék az extrém körülményeket.

Suhajda Szilárd mászása kapcsán is többször szóba kerül, hogy ő „tisztán”, oxigénpalack és serpa nélkül próbálta meghódítani a Mount Everestet. S bár sokat lehet olvasni, hallani a himalájai expedíciókat segítő teherhordókról, a serpákról mégis sok tévképzet alakult ki a köztudatban. Először is az, hogy ők alapvetően hegyi vezetők,

holott a serpák valójában egy buddhista vallású népcsoport tagjai,

akik a Himalája északkeleti részén élnek – a név jelentése pedig az, hogy „keletiek” –, bár tény, közülük kerülnek ki a teherhordók, segítők.

S nem csoda, hogy ők erre a feladatra abszolút alkalmasak, hiszen hozzá vannak szokva a magaslati körülményekhez, a hideghez. A falvaik ugyanis 3-4000 méter között találhatók a magas völgyekben – főleg Khumbu és Szolu-Khumbu régióban –, itt pedig 

nyáron is alig van több tíz foknál.

Az alacsonyabb területeken mezőgazdasággal foglalkoznak – kukoricát, árpát, hajdinát és zöldségeket termesztenek –, a magasabb részeken állatokat, főleg szarvasmarhát és jakot tenyésztenek. A serpák közül sokan – s nem csupán férfiak, hanem nők is – a hegymászókat segítik már a 20. század eleje óta, s ebből komoly jövedelemre tesznek szert. A szervezetük ugyanis alkalmasabb elviselni az extrém körülményeket, gyaníthatóan az idők folyamán genetikai módosulás állt be náluk.

A serpák szerepe 1953. május 29. után kapott nagyobb nyilvánosságot, amikor az új-zélandi Edmund Hillary és segítője, a nepáli Tendzing Norgaj a világon elsőként megmászták a Mount Everestet.

De nem csupán ő lett világhírű. Lakpa Serpa azzal lett ismert, hogy 2000-ben egy kizárólag nőkből álló hegymászó expedícióban vett részt. Pem Dordzsi pedig 2004-ben gyorsasági rekordot állított fel, mindössze 8 óra 10 perc alatt jutott fel a csúcsra. De az egyik legelképesztőbb teljesítmény Kami Rita nevéhez fűződik, az 53 éves férfi idén május 17-én

28. alkalommal mászta meg a világ legmagasabb és egyik legveszélyesebb hegyét.

A világ egyik legismertebb hegyi vezetője Ang Rita, aki világrekorderként tízszer mászta meg oxigénpalack nélkül a Mount Everestet.

Bár a serpák valóban sokkal könnyebben vészelik át a megpróbáltatásokat, ennek ellenére betegség, baleset miatt közülük is nagy számban haltak már meg a hegyeken az elmúlt évtizedekben (és minden bizonnyal fognak is).

Emiatt nem egyszer írt már a sajtó arról, hogy ők tulajdonképpen a gazdag nyugati emberek hobbijának estek és esnek áldozatul, így erről a kérdésről időről-időre nagy viták kerekednek számos országban.

Nyitókép: A legtöbb Everest-csúcshódítás világrekordját tartó Kami Rita nepáli serpa, miután újabb sikeres mászása után visszatért a Mount Everestről a nepáli fővárosba, Katmanduba 2023. május 25-én. Az 53 éves helybeli hegyi vezető egy héten belül megdöntötte saját rekordját azzal, hogy május 23-án a 28. alkalommal jutott fel a világ legmagasabb csúcsára. (MTI/AP/Nirandzsan Sresztha)

Az eredeti írást itt találja.

Tíz éves a Modern Vampires Of The City: hogyan bizonyította be a Tumblr csúcskorszakának albuma, hogy a rajongók is szakértők

Jutalomjáték a Liszt teremben

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek