MegMinden
2023-05-25

Macskafogó

(port.hu)

Ingyen nézhető a Macskafogó!

Ternovszky Béla 80. születésnapja alkalmából csütörtöktől vasárnapig ingyenesen tekinthető meg a Macskafogó és a folytatása is a Filmión.

Macskafogó és a Macskafogó 2. – A sátán macskája mellett szintén díjmentesen élvezhetjük az alkotó Modern edzésmódszerek című 1970-es rövidfilmjét, egy animációs fekete komédiát is.

Modern edzésmódszerek volt a számos nemzetközi koprodukcióban – többek közt a Pumukliban – is közreműködő Ternovszky első önálló rajzfilmje, amely számos magyarországi és nemzetközi fesztiváldíjat is elnyert. Az abszurdba hajló kisfilm a versenysportban eluralkodó szadisztikus edzéseket figurázza ki, forgatókönyvét a sziporkázó Nepp József írta.

A rendező első egész estés alkotását, a Macskafogót pedig 1986-os bemutatásakor több mint 4 és félmillióan nézték meg, a következő évben Oscar-delegált lett, és azóta is az egyik legnépszerűbb magyar rajzfilm, korosztálytól függetlenül. A macska-egér civilizáció közegébe helyezett akcióvígjáték a Csillagok háborúja-filmeket és a James Bond-franchise darabjait parodizálja, legendás figurái, gyakran idézett párbeszédei azóta valamennyi néző számára hivatkozási alappá váltak. A népszerű mű 20 évvel később kapott folytatást, amelynek forgatókönyvét szintén Nepp József írta.

Az ingyenes filmek mellett a Filmio tematikus rajz- és ifjúságifilm-válogatással köszönti a legfiatalabbakat is

gyereknap alkalmából.

A gyűjtésben olyan régi kedvencek szerepelnek, mint a Vuk, a Lúdas Matyi, a Szaffi, a Vízipók-csodapók, a János vitéz, illetve a Vili, a veréb; az újabb alkotások közül pedig a népszerű Kufli-filmek, a Salamon király kalandjai vagy a Lengemesék.

Az eredeti írást itt találja.

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek