MegMinden
2023-05-19

Kelvin-hullámok

(origo.hu)

Pokoli hónapok jönnek a Földön.

Úgynevezett Kelvin-hullámokat rögzített a Sentinel-6 űrszonda. A jelenség az El Niño előfutára, ami alapvetően befolyásolni fogja a világ jelentős részének időjárását az elkövetkező időszakban. Mi várható a nagyvilágban, és mi Európában, ha az anomália megérkezik?

Vészjósló műholdas felvételek kerültek nyilvánosságra

A NASA az El Niño korai jeleit azonosította az űrből, miután egyik műholdja márciusban és áprilisban meleg vizet észlelt a Csendes-óceánban, amely kelet felé, Dél-Amerika nyugati partjai felé mozgott.

A tengerszintet figyelő Sentinel-6 a Csendes-óceánon átvonuló Kelvin-hullámokat azonosított. Ezek a hosszú óceáni hullámok mindössze 5-10 centiméter magasak, de több száz kilométer szélesek. Az El Niño előfutárának tekintik őket, amikor az Egyenlítőnél alakulnak ki, és a meleg felső vízréteget a Csendes-óceán nyugati része felé mozgatják.

Mint sólyom a prédáját, úgy fogjuk figyelni az El Niñót. Ha a jelenség erős lesz idén, rekord meleg várható a bolygón"– idézte a Live Science tudományos portál Josh Willist, a NASA Sugárhajtárú laboratóriumának kutatóját.

Kisfiú és Kislány: mi tulajdonképpen az El Niño és milyen gyakran alakul ki?

A Csendes-óceánban normál körülmények között a passzátszelek az Egyenlítő mentén nyugat felé fújnak, és meleg vizet szállítanak Dél-Amerikából Ázsia felé. A meleg víz pótlására hideg víz emelkedik fel a mélyből, ezt a folyamatot feláramlásnak nevezik.

AZ EL NIÑO ÉS A LA NIÑA KÉT ELLENTÉTES ÉGHAJLATI JELENSÉG, AMELY MEGZAVARJA A FENTI FOLYAMATOT.

Ketten együtt határozzák meg az ún. ENSO jelenségkört.

Az El Niño idején a passzátszelek gyengülnek. A meleg víz keletre, az amerikai kontinens nyugati partvidéke felé tolódik. Az El Niño spanyolul Kisfiút jelent. A dél-amerikai halászok az 1600-as években figyeltek fel először a Csendes-óceánban szokatlanul meleg vízzel jellemezhető időszakokra. Az általuk használt teljes elnevezés El Niño de Navidad volt, mivel az El Niño jellemzően december környékén tetőzik. Az El Niño jelentősen befolyásolhatja időjárásunkat. A melegebb víz hatására a csendes-óceáni futóáramlat (jet stream) elmozdul a semleges helyzetéből és délebbre tolódik. Ennek az elmozdulásnak a hatására az USA és Kanada északi területei szárazabbak és melegebbek lesznek a szokásosnál. A Mexikói-öböl és az Egyesült Államok délkeleti részén azonban ezek az időszakok a szokásosnál csapadékosabbak, és nagyobb az árvizek kialakulásának veszélye.

Az El Niño a Csendes-óceán partjainál a tengeri élővilágra is nagy hatással van. Normál körülmények között a feláramlás a mélyből hidegebb és tápanyagokban gazdagabb vizet hoz a felszínre. Az El Niño idején a feláramlás gyengül vagy teljesen leáll. A mélyből érkező tápanyagok nélkül kevesebb fitoplankton található a partoknál, ez pedig a teljes táplálékláncot megzavarhatja, emellett tájidegen, trópusi, illetve szubtrópusi fajokat csalhat a korábban hűvösebb vizű területekre.

Az eredeti írást itt találja.

Manuel - Nagyerdei Víztorony, Május 20. Szombat

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek