MegMinden
2023-03-18

Atsuko Okatsuka

(wmn.hu)

Egy garázsban élt hét éven át.

Három évvel ezelőtt, amikor Atsuko Okatsuka a pasadenai The Ice House színpadára lépett, beleremegett a föld. Mármint szó szerint: ahogy a humorista elkezdte volna stand-upját, földrengés kezdődött a városban. Mire Atsuko? Nemcsak hogy megnyugtatta a jelenlévőket, de improvizációjával úgy megnevettette a közönséget („Mondjátok már, mi van ilyenkor, én művészeti suliba jártam!”), hogy az kacagva vészelte át a veszélyt. A betolakodó (The Intruder) című műsora elérhető az HBO Maxon, és az egyik legviccesebb előadás, amit az utóbbi időben láthattunk a műfajban. Csepelyi Adrienn írása.

 

Ha Atsuko Okatsuka élettörténetével szeretném kezdeni ezt a cikket, nem volna túl sok hagyományos értelemben vett kapaszkodóm.

A humorista Tajvanon született, tízéves volt, amikor a nagymamája azt mondta neki: pakoljon össze, két hónapra nyaralni utaznak Amerikába. Nos, a két hónapból emigráció lett, s mivel a tartózkodási engedélyük lejárt, a kis Atsuko a szó szoros értelmében láthatatlanná vált a hatóságok számára: egy garázsban élt hét éven át.

Nagymamája nevelte, mivel édesanyja súlyos skizofréniával küszködik – szóval mondhatjuk, hogy nem volt könnyű az indulása.

Született humorista

A legtöbb komment az ominózus földrengéses videó alatt arról szól, hogy az ilyen pillanatokban derül ki, ha valaki született humorista, és még a legkeményebb helyzetekben is képes vicceket rögtönözni. 

Márpedig Atsuko számára nem létezik tabu: miközben rengett a föld, a maszturbálásról értekezett, de nyíltan poénkodik a skizofréniáról (fontos: nem kigúnyolja, hanem azt járja körül, milyen azzal együtt élni), vagy épp arról, hogyan teszi tönkre a szexet egy pár tagjai közt, ha felborul a kapcsolati dinamika.

Sejthető, hogy nagy szüksége volt a humorára élete folyamán, de ma már felszabadultan poénkodik azzal, milyen kiváló ütőkártya bármilyen helyzetben az, hogy „illegális gyerek voltam”. Atsuko kifejezetten jó abban, hogy úgy vicceljen egyébként kőkemény dolgokkal, hogy az ne legyen bántó ­– például szerinte, ha a skizofréniának meg más betegségeknek olyan hangzatos neveket adnának, mint például a vidámparkban a különböző attrakcióknak, sokkal kevesebb tabu övezné őket. 

TikTok-sztár és Instagram-kedvenc

A TikTokon ő indította el az úgynevezett drop challenge-et, amelynek lényege, hogy az ember Beyoncé Partition című számának részletére lassan, szexin leguggol – széttárt lábakkal. A poén lényege nyilván az, hogy a lehető legagyamentebb helyszíneken és helyzetekben csinálja ezt az ember, a lehetőségek száma pedig végtelen, úgyhogy több százezer ilyen videó található már a TikTokon. 

Az eredeti írást itt találja.

Hatvan év 60 debreceni dala 5. rész

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek