MegMinden
2023-03-17

Zöld

(greendex.hu)

A hidrogén túl drága és nem is zöld?

Global Witness civil szervezet arra figyelmeztet, hogy ha Európa hidrogénnel akarja kiváltani a földgázt, az 240 milliárd euróba kerülne, és ipari mennyiségben egyelőre semmivel sem zöldebb, mint a földgáz.

Európának valóban le kell állítania a gáz használatát, de a hidrogén helyett van jobb alternatíva: energiatakarékosság és a megújuló villamos energiát használó otthoni fűtési források, mint például a hőszivattyúk vagy a távfűtés

 – vélik a Global Witness kutatói.

Amikor a földgázt elégetik, hőenergiát és szén-dioxidot termel. A hidrogén hevítésekor nem szabadul fel ez az üvegházhatású gáz, így potenciálisan zöldebb energiahordozó. Azonban a hidrogén előállításához szükséges energiát jobbára fosszilis tüzelőanyagok elégetésével állítják elő. A zöld hidrogént megújuló energia felhasználásával állítják elő. A kék hidrogént fosszilis tüzelőanyagokból állítják elő, de a CO2-t megkötik és eltárolják. A szürke hidrogént fosszilis tüzelőanyagokból állítják elő, és a CO2-t a levegőbe bocsátják, így ebből a tüzelőanyagból is különböző minősítésűek léteznek.

2021 végén az európai lakosok átlagosan 67 eurócentet költöttek kilowattóránként energiára. A Global Witness becslése szerint 2050-re a háztartások átlagosan 12 eurót és 5 centet fognak költeni kilowattóránként hidrogénenergiára. Ez egy közepes méretű ház esetében 1580 eurós éves háztartási hidrogénszámlát jelentene (az inflációt leszámítva).

 

A szervezet ezt a becslést a hidrogéninfrastruktúra kiépítésének és működtetésének költségeire alapozza, ami 40 év alatt 240 milliárd eurós költséget jelentene. Ez a díj fedezné az üzemanyag szállításához szükséges új gázvezetékeket is. Ha az olyan kiadásokat is figyelembe vesszük, mint a tárolás és az elektrolízis (a vízből hidrogéngázt előállító technológia), akkor a számadatok tovább nőnének. Egy másik tanulmány is megerősíti ezt: a zöld hidrogén két-háromszor drágább lesz, mint az otthonok fűtésére szolgáló villamos energia.

A nehézipar és a nagy közlekedési ágazatok, mint a hajózás, a hosszútávú légi közlekedés számára a hidrogén üzemanyag lehet a legjobb alternatíva. A háztartásoknak azonban inkább a megújuló energiaforrásokra kellene támaszkodniuk

 – tanácsolja a Global Witness.

Az eredeti írást itt találja.

A piros- fehér álomhajó

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek