MegMinden
2023-03-10

Tavasz

(greendex.hu)

Szobanövények tavasszal: mi a teendőnk velük?

A tavasz az egyik legfontosabb időszak szobanövényeink ápolásában. A hosszabb nappalok és a melegebb idő hatására növényeink ébredeznek, elkezdődik a növekedési szakasz a téli nyugalmi időszak után. Ha még nem kezdtél bele a kertészkedésbe, egyik korábbi cikkünk biztosan meghozza majd a kedved. Vegyük sorra, mit érdemes megtennünk tavasszal növényeink egészsége érdekében!

1. Ha szükséges, ültessük át a növényeket!

A tavasz szerencsés időszak az átültetésre: a téli inaktívabb pihenőidőszak után ilyenkor kezdenek a növények éledezni, a megújuláshoz pedig energiára és tápanyagokra van szükségük. Az átültetés serkenti a friss növekedést. Nem szükséges növényeinket minden évben átültetnünk, de 2 évente érdemes.

Bizonyos növényeket megviselhet az átültetés, ezért fontos utánanézni annak, hogy növényeink milyen gyakran igénylik, hogy friss földbe telepítsük őket. A legtöbb szobanövény meghálálja az 1-2 évente történő földcserét. Ha a növény földje már összetömörödött, vagy kirakódott a mész a földfelszínre, mindenképp át kell telepítenünk a növényt.

Milyen cserépbe ültessünk?

Ha a szobanövény kinőtte tárolóedényét, akkor mindenképp nagyobb cserépbe ültessük át, nem elegendő a földcsere. Az új cserépnek érdemes a korábbinál 1-2 centiméterrel nagyobb átmérőjűnek lenni. Ez elengedhetetlen, ha a növény gyökerei már teljesen beszőtték a talajt, vagy a cserép alján is megjelennek, akár hosszan összecsavarodnak.

Bármibe is ültetünk, az a legfontosabb, hogy az tárolóedénynek legyen vízelvezető nyílása, hogy a felesleges víz eltávozhasson.

Ha vannak sérült vagy beteg gyökérrészek, akkor ezeket mindenképp vágjuk le a még egészséges, ép részeknél, majd a metszésre használt eszközöket fertőtlenítsük!

Milyen a jó virágföld?

jó virágföld barna, laza és morzsás állagú, nem agyagos, tapadós. Ha esetleg kellemetlen szagot érzünk, ne ültessünk bele növényt, mert a jó virágföld szagtalan. Az ültetés után locsoljuk meg a növényt szoba-hőmérsékletű vízzel. Ha van komposztunk, átszitálás után nyugodtan használjuk fel, fele-fele arányban keverhetjük virág- vagy kerti földdel. Sok ültetéshez kínált bolti föld tartalmaz tőzeget, erről érdemes lemondanunk, hiszen kitermelése nem nevezhető környezetbarátnak.

Igazi haladó trükk, ha friss vakondtúrás földjét gyűjtjük be, és keverjük házi komposzttal. Mivel a vakond abban a földrétegben él, ahol nincsenek gyommagok, ez alkalmas az ültetésre.

2. Tavaszi metszés

A tavasz a legalkalmasabb időszak a szobanövények metszésére is, a beteg ágak vagy levelek eltávolítására. A tavaszi metszés elősegíti az elágazódást és a friss növekedést.

3. A levelek megtisztítása

A növények levelein, akárcsak a bútorainkon megtelepszik a por, így a tavaszi nagytakarítás részeként növényeink leveleit is tisztítsuk meg! A szabadban is lemoshatjuk őket permetezéssel vagy langyos zuhannyal zuhanyzóban, kádban, de akár nedves ruhával is áttörölgethetjük óvatosan a leveleket. Egyesek szerint hígított folyékony szappant is használhatunk, de ezt először feltétlenül próbáljuk ki pár levélen, majd mindenképp töröljük át a leveleket tiszta vizes ruhával is! A tisztítás eredményeként nemcsak szebbek, de egészségesebbek is lesznek szobanövényeink.

4. Tavasszal figyeljünk a gyakoribb öntözésre és tápoldatozásra!

Tavasszal a szobanövények sokkal több tápanyagot és nedvességet igényelnek, így az a legjobb, ha a talajt egyenletesen nedvesen tartjuk a tavaszi és a nyári hónapokban is. Kezdjük el hetente ellenőrizni a növény földjét, és amikor kezd kiszáradni, öntözzük meg! Ha nedves a talaj, ne öntözzünk feleslegesen, mert ezzel is kárt okozhatunk! Érdemes tavasszal elkezdeni a tápoldat adagolását is, melynek mennyiségét fokozatosan növelhetjük. Számtalan háztartásbeli „hulladékot” – például kávézaccot – is bevethetünk növényeink ápolására, erről itt írtunk korábban. Remek öko tápoldat a gilisztakomposzt hígított leve, más néven a gilisztatea.

 

Az eredeti írást itt találja.

Fennakadások a gépjármű-ügyintézésben

Világvége

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek