MegMinden
2023-02-26

Medvehagyma

(berek.hu)

Hamarosan kezdődik a medvehagyma-szezon

A tavasz hírnökeként jegyzett, jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztítóként is ismert gyógynövényre vonatkozó gyűjtési szabályok nem változtak. Engedély nélkül csak napi két kilónyi szedhető fejenként.

A gyűjtési szezon még nem indult meg –  a vásárcsarnokban is hiába keressük, egyelőre nem találkoztunk medvehagyma árusokkal. A korábbi években megszokottak szerint az igazi szezon várhatóan márciusban indul. 

A Mecsekerdő Zrt. tájékoztatója szerint a tavalyi előírásokhoz képest jogszabályi változás nem történt. A társaság továbbra is a 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény értelmében jár el, amely szerint állami erdőben – nem védett területen – csak az egyéni szükségleteinek megfelelő, azaz naponta fejenként 2 kg mennyiségű gomba, gyógynövény – így medvehagyma-levél is – gyűjthető külön engedély nélkül. Amennyiben valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván szedni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti – hangsúlyozzák. Az erdőgazdaság által kezelt területekre az engedélyt a társaság erdészeteinél lehetett megvásárolni, online árverést követően, amelyet február elején tartottak. 

A Mecsekerdő Zrt. kiemeli, hogy védett természeti területre nem adnak ki medvehagyma gyűjtési engedélyt – ezekről, valamint a cég által kezelt erdőterületek erdészeti beosztásáról a honlapjukon elérhető térképen lehet tájékozódni. 

Az időjárás előrejelzés szerint a mostani hétvégén lehűlés várható, a medvehagyma növekedését azonban a télies időjárási körülmények – mint szakemberektől megtudtuk – nem befolyásolják negatívan, és hatóanyag-tartalmára sincsenek egyáltalán hatással.

– Akár saját részre, akár kereskedelmi célra gyűjtjük a medvehagymát, tanácsos azt mindenképpen a szezon elejére időzíteni, amikor még nem bújtak elő a gyöngyvirág hasonló küllemű, ám mérgező levelei – hangsúlyozta korábban a medvehagyma gyűjtésével kapcsolatosan a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A két erdei növény ugyanis nagyon hasonlít egymásra: a legegyszerűbben a levél dörzsölésével lehet különbséget tenni – hagymaszaga csak a medvehagymának van. 

A gyógynövény rendkívül egészséges. Fogyasztása kedvezően hat a gyomorra, bélrendszerre, enyhíti a szédülést, a fejfájást, csökkenti a magas vérnyomást, tisztítja a vesét, a vért. A medvehagyma előnyös hatása, hogy fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Mindemellett vérzsírcsökkentő hatása is közismert, C-vitamin-tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló képességét.

Medvehagyma mindenütt

Tavaly is beszámoltunk arról, amikor a Mecseket ellepte a medvehagyma, később egy itteni mezőt árverésre bocsátottak. Ebből a finomságból érdemes krémlevest készíteni. Tavaly év elején egyébként már változott a medvehagyma gyűjtés szabálya.

Az eredeti írást itt találja.

Akár több tízezer forinttal csökkenhet a családok havi közlekedési ráfordítása a vármegye- és az országbérletek révén

SZOBAKATEDRA

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek