MegMinden
2023-01-29

Oscar-jelölés

(index.hu)

A filmakadémia vizsgálatot indított.

Vizsgálatot indított a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia, miután a mindössze 27 ezer dollár (csaknem tízmillió forint) bevételt hozó független film, a To Leslie főszereplőjét, Andrea Riseborough-t jelölték a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjra.

A 95. Oscar-gála jelöltjeinek listája a napokban vált nyilvánossá, a szakmát azonban az egyik jelölés különösen meglepte. A nominációt ugyanis egy olyan független film főszereplője kapta, amely mindössze 27 ezer dollár bevételt hozott A Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia nem sokkal később közleményben jelentette be, hogy felülvizsgálja a jelöléseket megelőző kampánytevékenységeket.

Variety azt írja, a vizsgálat célja, hogy kiderüljön, nem történt-e szabálysértés, és a filmakadémia számára világossá váljon, szükség van-e az eddig szabályok megváltoztatására. A közleményben ugyan nem említik, hogy a To Leslie című alkotás miatt kell felülvizsgálni a kampányt, de a lap szerint ez egyértelmű.

A jelölések kihirdetése óta a szakmán belül heves viták alakultak ki arról, hogy a film alkotói megsértették-e az akadémia irányelveit, és olyan pletykák is felröppentek, hogy Andrea Riseborough-t ki is zárhatják. A Variety forrásai szerint a filmakadémia jövő kedden tárgyalja a vizsgálat eredményeit, amelyen a brit színésznő jelölése is napirendi pont lesz. Az ügyben azonban hivatalos panasz nem érkezett még az illetékes szervhez.

Andrea Riseborough jelölését olyan filmsztárok támogatták, mint Edward Norton, Jane Fonda és a szintén jelölt Cate Blanchett, akik mindannyian nyilvánosan dicsérték a színésznő filmben nyújtott alakítását és munkáját, hiszen Riseborough nemcsak főszereplője, hanem rendezője is volt a To Leslie-nek.

A filmakadémia szerint ugyan nem számít szabálysértésnek, ha valaki egy olyan filmet támogat, amit szeret, viszont úgy vélik, hogy a To Leslie alkotói túl messzire mentek az ismeretlen forrásból finanszírozott kampánnyal.

Az eredeti írást itt találja.

Egyre nagyobb az esélye annak, hogy az Európai Unióban komoly ellátási problémák adódjanak

Természetes illatok az autóba

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek