MegMinden
2023-01-14

Folyt.köv.

(index.hu)

Kiderült A besúgó folytatásának címe.

Februártól újra látható lesz az HBO Max műsoráról eltüntetett magyar sikersorozat, A besúgó. A sorozat írója és egyik rendezője, Szentgyörgyi Bálint, valamint két szereplője, Borbély Richárd és Hermányi Mariann beszélt sokkról, örömről és összefogásról.

Három boldog távoli rokon érkezett az arútluK podcast stúdiójába. Az HBO Max csatorna tavalyi kínálatának egyik legnépszerűbb magyarországi tartalma, A besúgó című széria kreátora, írója és egyik rendezője, Szentgyörgyi Bálint, valamint két szereplő, Hermányi Mariann, „a KISZ-es lány” és Borbély Richárd, alias Karcsi, a „nagyon jóképű, fürdőköpenyes matekzseni” társaságában elemeztük a bombasztikus hírt: a műsor, amely két és fél hónapnyi diadalmenet után elérhetetlenné vált az HBO Max oldalán, februártól ismét látható egy új streamingfelület, a SkyShowtime kínálatában.

Engedd el, és a tiéd lesz

A fiatal alkotók rokoni kapcsolata nem genetikai alapú, de a sorozatban dolgozó tizenkét fiatal színész, valamint az ő korosztályukhoz tartozó Szentgyörgyi Bálint között nagyon szoros, már-már rokoni jellegű kapcsolat alakult ki.

A beszélgetés elején a kreátor foglalja össze a széria saját történelmének fordulatokban bővelkedő évadait: 2017 nyarán készítették el igen puritán körülmények között a pilotepizódot, amit eladtak az HBO-nak, majd nagyjából fél évtizednyi munka után az HBO Max műsorra tűzte a sorozat – akkori számítások szerint – első évadát

Összesen hatvanegy országban vált elérhetővé a magyar rendszerváltó sorozat. Egy darabig minden rendben is ment, tavaly tavasszal többen nézték meg nálunk ezt a sorozatot, mint a soros Batman premierjét. A 2022-es top tízes listán a hazai megtekintések alapján 

A SÁRKÁNYOK HÁZA UTÁN MÁSODIK HELYEN ÁLL A FÉL ÉVE NEM LÁTHATÓ
A BESÚGÓ AZ HBO MAX KIMUTATÁSA SZERINT.

Harmadik helyen a Trónok harca, a negyediken az Eufória irigykedik a magyar sorozatra, de az Agymenők és a Jóbarátok hűséges rajongói is zavartan süthetik le a szemüket, ha A besúgó nézettségével kell összevetni kedvencük magyarországi népszerűségét.

Tehát egy darabig minden rendben ment, mígnem egyszer – néhány nappal a kreátor 30. születésnapja után – megcsörrent a telefon, és valaki közölte vele, hogy költségcsökkentési okokból a sikerszéria lekerül a műsorról. Nem volt enyhítő körülmény, hogy 59 másik tartalommal együtt, hiszen úgy tűnt, többé nem lesz elérhető.

A beszélgetésből kiderül, hogy ilyenkor túlélő módba megy át a sokkolt alkotó, akinek első gondolata vagy talán a második az volt, hogy a forgatás alatt valódi közösséggé összekovácsolódott stábot hogyan értesítse a váratlan fordulatról. Aznap este összekapaszkodott mind a tizenkét fiatal színész, majd amikor már kaptak levegőt, jobb ötlet híján bizakodni kezdtek.

Richárd azt meséli arról a bizonyos hideg zuhanyról, hogy valamit innia kellett, aztán megpróbált támaszt nyújtani a többieknek. Valamivel több mint fél év után pedig jött a forró zuhany – mégis folytatódhat a történet. Arról nem esett szó, hogy megint áldozatul esett-e egy üveg bor, de nincs kizárva.

Marianna nem emlékszik a végzetes telefonhívásra, mivel egyszerűen kikapcsolt az agya. 

TÖBB HÓNAP GYÁSZMUNKÁJÁBA KERÜLT ELENGEDNI A TÖRTÉNTEKET.

Volt tagadás, düh, depresszió, de végül sikerült. El kell engedni azt, amit igazán akarsz – mondják a keleti bölcsek, és igazuk lett.

Generációs borona

A sorozatról szólva Bálint egyebek mellett azt is fontosnak tartja, hogy általa ismét a közbeszéd fősodrába került a rendszerváltás, az ügynökkérdés, épp amikor már kezdtünk volna róla elfeledkezni. Ezt a történetet együtt nézhetik a nagyszülők az unokákkal, tehát generációs borona.

A kreátor most sem minősíti a HBO döntéseit. Azt mondja: „A csatorna keze emelt fel minket, és akkor se harapunk bele a minket felemelő kézbe, ha meg nem érdemelt pofonnal vált el az utunk.” 

Majd újra hangsúlyozza, hogy a készítők nagyjából azonos korúak, még a szakma is úgy látja, hogy a sorozattal bejött egy új színészgeneráció, és ők mást akarnak, mint az elődeik:

Amikor baj volt, mi össze tudtunk zárni, és ez a korábbi generációkból hiányzik néha.

Az előttük járókat „nyíltlevél-generációnak” nevezi, akik „üzengetnek egymásnak, össze-összekapnak, és úgy érzik, hogy atrocitások esetén a fájdalmuk a nyilvánosságra tartozik”. Ezzel szemben ő maga úgy gondolja, hogy problémák esetén az a legjobb, ha az ember rendet tesz az íróasztalán, és megnézi, hogyan tovább.

Az eredeti írást itt találja.

Vándorsólyom Debrecenben

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek