MegMinden
2022-12-18

bioLNG

(greendex.hu)

Magyarországra is megérkezett a bioLNG

Magyarországra is megérkezett az első szállítmány tisztán megújuló eredetű, bio cseppfolyósított metán, azaz bioLNG az Arelgas Kft. jóvoltából. Az üzemanyag segítségével megvalósulhatott az első teljes energetikai körfolyamatra érvényes zéró szén-dioxid-kibocsátású áruszállítás, amely mérföldkő a klímasemleges áruszállítás területén – számolt be az autoblog.hu.

Az LNG üzemű járművek csendesebbek és károsanyag-kibocsátásuk is lényegében elenyésző a gázolajjal üzemeltetett járművekhez képest, így a legjobb alternatívát kínálják a dízel hajtással szemben. Európában mára több mint 600 töltőállomáson megoldható a feltankolásuk, ami ráadásul nem igényel több időt, mint a dízel járműveké. A bioLNG üzemanyagnak köszönhetően ezek a járművek nem csupán alacsonyabb üvegházhatású gázkibocsátással végzik a szállítást, hanem kifejezetten klímasemlegesen. A járműből távozó gáz az üzemanyag előállítása során már a környezetből elvont, negatív szén-dioxiddal rendelkezik, így új szén-dioxidot nem bocsát ki a levegőbe.

Bár Európában növekszik a hulladék és más biomassza alapanyagokból előállított biogáz termelése, csak a töredékét használjuk ki a potenciális gázmennyiségnek. 2021-ben 20 százalékkal bővült a biogáz összetevőktől megtisztított biometán előállítása, elérve a 3,5 milliárd köbmétert, ami már most is elegendő gázmennyiség ahhoz, hogy akár 20 milliárd kilométert, akár 500 milliárd klímasemleges árutonnakilométert tehessenek meg a kamionok.

A biometán pozitív hatással van a teljes előállítási-felhasználási értékláncra, így a körkörös gazdaság kiemelkedő példája. Zalaegerszegen már tíz éve üzemelnek járművek biometán üzemanyaggal, ami sűrített formában kerül a járművek tartályába.

Az eredeti írást itt találja.

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek