MegMinden
2022-11-27

Komposzt

(greendex.hu)

Így hasznosítsuk az avart a kertünkben!

Szerencsés égövbe születtünk, hogy évről évre megtapasztalhatjuk élő környezetünk csodás alakváltozásait. Ősszel a természet káprázatos színekkel örvendezteti meg lelkünket, mielőtt elcsendesedve téli álomra szenderül. Lombullató fáink koronájának látványos átalakulása örvendetes és tetszetős, mielőtt a levelek potyogni kezdenek. A földön landoló lombkupacoknak már közel annyira sem örülünk.

Saját praxisomban is tapasztalom, milyen méreteket ölt az „avarüldözés” így késő ősszel. Ennek oka lehet, hogy elcsúfítja a kertünket, a szél szanaszéjjel viszi, kiég, bepállik alatta a fű stb. Sok zöld zsákot megtölt az összegereblyézett avar, csak szabadulnánk már tőle és a vele járó munkától. Valójában az őszi avar kertünk fontos alkotóeleme és tökéletesen (újra)hasznosítható. Ha szívesen megkímélnénk magunkat a zacskózás nyűgjétől, környezetünket pedig a felesleges műanyag hulladéktól és az elszállítás okozta károsanyag-kibocsátástól, íme néhány javaslat, hogyan használjuk újra a faleveleket saját ökoszisztémánk hasznára, támogatására.

Adjuk vissza a fának, ami az övé!

A levedlett lombkorona igen értékes tápanyagokat tartalmaz, amire az „anyafának” a következő évben is szüksége lesz. A legegyszerűbb megoldás, ha csak visszagereblyézzük az avart a fák, bokrok alá, aztán hagyjuk, hogy a természet tegye a dolgát. Valamennyi levél nyilván ezek után is kering majd a kertben. Szurkoljunk, hogy az idei rendhagyó tél legyen, és a hótakaró alatt nem fog szemet szúrni néhány kósza falevél. Ha még profibban szeretnénk közreműködni kertünk ökológiai egyensúlyának támogatásában, gyűjtsük össze az avart, komposztáljuk, és a következő évben adjuk vissza a fánknak!

Amikor a „megengedő” megoldás mellett tesszük le a voksunkat, merítsünk erőt a gondolatból: lombhullató erdőinkben ki gereblyézi össze az avart? A kérdés költői. Bár több évtized kell ahhoz, hogy akár néhány milliméternyi új talajréteg képződjön, ha nem engedjük a szerves hulladékot a saját útját járni, termőföldünk képtelen lesz a megújulásra. 

Mulcsoljuk ágyásainkat!

Más növény is részesülhet abból a jótékony hatásból, amit a levelek nyújtanak. Virágágyásainkat a tél közeledtével boríthatjuk avarral, fagyérzékeny évelőink, fiatal növényeink kifejezetten hálásak lesznek érte. A levélmulccsal így nem csak a tápanyag-utánpótlásról gondoskodunk; a talajtakarás védi növényeinket a zord idővel szemben, és segíti a jobb vízgazdálkodást is. Készítsünk árkot a növények köré, hogy ne fújja szét a leveleket a szél, esetleg szórjunk rá egy kis homokot, jövő tavasszal pedig dolgozzuk bele a földbe!

Az eredeti írást itt találja.

Ingatlan

Felföldi József

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek