MegMinden
2022-11-23

Másodperc

(raketa.hu)

2035-ben megszüntetik a szökőmásodpercet.

Az Általános Súly- és Mértékügyi Konferencián hozott döntés szerint az atomórák által meghatározott időt a Föld forgásának ütemével szinkronba hozó szökőmásodpercet eltörlik 2035-ben. Oroszország a döntés ellen szavazott, de jó oka volt rá.

Miért van szükség a szökőmásodpercre?

A szökőmásodperc biztosítja, hogy az atomórák által meghatározott idő, amelyet az óráink mutatnak, hosszú távon is szinkronban marad a Föld forgásának ütemével, vagyis a "természetes" idővel. Előbbi (az órák, percek és másodpercek) az emberek alkotta mesterséges mérték, amit közmegegyezés alapján a céziumatom rezgésének frekvenciája által megszabott értéken alapul, utóbbi az embertől függetlenül működő természetes folyamatokon, amelyeket nem minden esetben lehet előre kiszámítani. A világ több mint 400 atomórája a TAI-t (International Atomic Time, Nemzetközi Atomidő) határozza meg: ez alapján a másodperc SI definíciója az az idő, ami alatt az alapállapotban lévő Cesium-133 atom pontosan 9 192 631 770 alkalommal oszcillál, azaz kerül egyik hiperfinom állapotból a másikba.

A csillagászati idő szerint egy nap az az idő, ami alatt a Föld egyet fordul a tengelye körül, csakhogy ez az atomidőtől eltérő módon nem egy előre kiszámítható és változatlan érték, a Föld forgása ugyanis gyorsul és lassul különböző tényezők miatt. Befolyásolja a hosszát például az óceánokban lévő víz mennyisége és emiatt a sarki jég olvadása, a földrengések, az El Niño és számos más esemény.

"Bármilyen világi esemény, ami a tömeg mozgásával jár, hatással van a Föld forgására, az évszakok időjárásától kezdve az autó vezetéséig."

magyarázta Benjamin Fong Chao, a NASA Goddard Space Flight Center munkatársa.

Az eredeti írást itt találja.

Ágyúgolyó

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek