MegMinden
2022-11-20

Páll László

(debsport.com)

Meccsek, koncertek, Loki, AC/DC

Páll László a Debreceni Nagyerdei Stadion Üzemeltető Kft. ügyvezetője beszélt őszintén több témát is érintve a stadion kapcsán, olyan információt is megosztott velünk, amit eddig még sehol.

Sokan még emlékezhetnek 2014 májusára, amikor is megnyitotta kapuit a debreceni Nagyerdei Stadion. Amit akkor tudni lehetett, multifunkcionális létesítményről van szó, melyben a futball mellett koncertek is helyet kaphatnak. A kezdetekről, a fejlődésről, a jövőről az egyik legilletékesebb személy beszélt nekünk, Páll László. – Mikor elkészült a stadion, az akkori állapota még nem volt befejezettnek tekinthető. A DVSC irodáinak, az ajándékboltnak és a Red and White-nak a végső kialakítása még hátra volt, ezt a feladatot nekünk kellett megoldanunk. Minden bérbe adható területet bérbe is szerettünk volna adni, hogy mihamarabb bevételünk legyen ebből a tevékenységből (a többi stadionban ilyen lehetőség nincs) – kezdte gondolatait az ügyvezető.

És hogy sikerült-e? – Sikerült! – válaszolta Páll László. – Ha sorrendben akarok menni, beköltözött a DVSC, kész lett az ajándékbolt és a szurkolóknak szánt vendéglátóegység. Majd kifejlesztettünk a Stadion Kártyával egy készpénzes fizetést nélkülöző rendszert, mely a mai napig is igénybe vehető. Ez, ha sokan használnák meggyorsíthatná a kiszolgálást a pultnál például meccs közben. Ezt követően elkezdtünk közösen gondolkodni az egyetemmel azon, hogy hova, mit lehetne elhelyezni. Elkészült az UniFit, mai napig is nagy igény van a fitneszteremre.  Elkészült a Hall, mely kétezer négyzetméteren várja a bulizni vágyókat, ez például abszolút egyedülálló Magyarországon, sehol nincs ugyanis ekkora bulihely egyetemistáknak. A SET által létrehoztunk egy európai szinten is kimagasló diagnosztikai központot, melyet egész távoli csapatok is igénybe vesznek, kihasználják a szakemberek nyújtotta lehetőségeket. Nemrég átadtuk a E-sport Központot, de nálunk játssza az Extraligás meccseit az asztalitenisz-csapat is, méltó helyet biztosítunk számukra, de a dartsosok otthona is nálunk van – mindezekkel pedig egyedülálló létesítményről van szó országos szinten is a Nagyerdei Stadion tekintetében – sorolta fel az elmúlt évek főbb tevékenységeit a szakember.

Ennyit a külsőről, a stadionon belül pedig van 3 VIP-terem, sajtóközpont saját ruhatárral, büfével, van egy üzleti tárgyalásokra alkalmas nagy helyiség, egyszóval minden adott ahhoz, hogy sokrétű legyen a létesítmény a funkciók szempontjából.

De hogy miből is tartja fenn magát a létesítmény? Hiszen önfenntartó működésről van szó az esetükben. – Az egyik részt a futballhoz kapcsolódó szolgáltatások adják – Sky Box-okból származó bevétel egy része, a Hospitality – a DVSC-t teljesen körűen szolgáljuk ki a meccseken –, ezen felül ebben az évben is volt 109 különböző rendezvényünk, ebbe konferenciák, lakodalmak, árubemutatók tartoznak bele például. Sok mindenre alkalmas a Nagyerdei Stadion. A harmadik részt pedig a már említett bérbe adható részek adják – összegezte az ügyvezető.

Hogy mi kell még a sikerhez? – Kell egy kétszázezer lakosságszám fölötti város, egy 35 ezer hallgatót datáló egyetem, repülőtér, belvárosi vagy parkban elhelyezett létesítmény, szállodák, a pallagi edzőközpont – ez pedig Debrecenben mind-mind adott, óriási hálával tartozunk a sikereinkért a városnak is – mondta Páll László.

A jövő? – A Bajnokok Ligája és az Európa-Liga döntőinek ugyan nem adhatunk otthont, mert ahhoz minimum 35 ezer ember befogadására alkalmas létesítmény kell, de 2023 májusában az U17-es labdarúgó Európa-bajnokság egyik helyszíne mi leszünk, létrejött egy VR-terem, az is használható lesz. Ha pedig a fejlesztésekre utal a kérdés, most a legfontosabb dolgok az energetika körül vannak számunkra is, azon dolgozunk nap mint nap, hogy lehetne minél praktikusabban megoldani a fűtést – avatott be a részletekbe a stadiont üzemeltető cég első embere.

Nem mehettünk el azon kérdés mellett sem, hogy nagy koncertekre számíthatunk-e a jövőben a Nagyerdei Stadionban. – Ez nehéz kérdés, megpróbálom érthetően elmagyarázni. Egy nagy külföldi produkciót kétféleképpen lehet megszervezni. Egy, azt mondja az ember, pénz nem számít, kifizetek sokmillió eurót, és enyém az anyagi kockázat. Ezt a Debreceni Nagyerdei Stadion Üzemeltető Kft. ügyvezetőjeként nem tehetem meg. Komolyabb fellépőkkel szerződnünk kell félévvel előre, de azt senki nem tudja jelenleg megmondani, jövőre indul-e nemzetközi kupában a DVSC, mikor kezdődik a bajnokság, ugyanis egy futballstadion prioritását elsődlegesen nyilván a futballklub élvezi. Nem hiszem, hogy bármelyik Loki-szurkoló is jó néven venné, ha kedvenc együttese Budapesten játszaná le a nemzetközi meccsét, mert a stadionjában mondjuk AC/DC koncert van. A másik lehetőség, hogy az anyagi kockázatot a zenekar vállalja, és így keres turnéállomást, ebben az esetben  Budapest már csak a lakosság száma miatt is sok külföldi zenekarnál előnyt élvez, ráadásul a stadion nem teljesen fedett, eshet az eső, és a futballpályára sem engedjük rá a színpadot, hidat, semmit, meg kell óvnunk a gyepet. Ezeket összevetve, nem a legegyszerűbb koncerteket szervezni a stadionokban, de mi szeretjük a kihívásokat, a YouDay az első lépés – árulta el mindezeket Páll László.

A végén pedig egy kis titokra is fény derült, mégse csüggedjenek a koncertrajongók se. – A Covid előtt mi már abban gondolkodtunk a szervezőtársaimmal, hogy a Campus Fesztivál nagyszínpadot bevisszük a stadionba, ez a terv továbbra is él, hamarosan ez lehet az egyik legnagyobb fejlesztése a debreceni fesztiválnak – fogalmazott az ügyvezető.

A jövő héten pedig ismét egy érdekes világ kulisszatitkaiban mélyedünk majd el, egy debreceni játékvezető-asszisztens segít eligazodni a sporik különleges világában. Lesz szó bundabotrányról, sztorizik is majd a sporttárs, de azt is megtudhatjuk, ki lehet-e zárni a szurkolói beszólásokat.

P.I.

Az eredeti írást itt találja.

Elképesztő

Woody Allen

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek