MegMinden
2022-11-11

Szerbia és Koszovó

(index.hu)

Rendszámtáblák robbantják ki az újabb háborút Európában?

Tovább éleződik a Szerbia és Koszovó közötti konfliktus. Az Oeconomus egy esetleges háború következményeit fejtegeti elemzésében, amelyből kiderül, hogy egy újabb európai fegyveres konfliktus az egész kontinensre hatással lehet.

Korábban a délszláv polgárháború, majd az azt követő jogi rendezés, valamint a Balkán térségben kibontakozó új geopolitikai helyzet befolyásolta jelentős mértékben Szerbia és Koszovó kapcsolatát. A konfliktust tápláló motor 2008 óta egy újabb adag benzint kapott. Ekkor vált ugyanis függetlenné Koszovó, amit Szerbia azóta sem ismer el, és jelenleg is egyfajta déli tartományként tekint rá.

Koszovó lakosságának 5 százalékát adja a szerb kisebbség, akiket Belgrád szerint megfosztanak kisebbségi jogaik gyakorlásától.

Azok a bizonyos rendszámtáblák

A két ország közötti vita legújabb forrása az a koszovói rendelet, amely arról szól, hogy megkezdik azoknak a szerbiai rendszámtábláknak a betiltását Koszovó területén, amelyeket még 1999 előtt adtak ki. Idén novemberre helyezték kilátásba az ország területén élő, jellemzően szerbek körében használt rendszámtáblák bevonását, amire válaszul Belgrád katonai mozgósítást rendelt el. A rendelet ellen vétők 150 eurós bírságot kaphatnak, valamint amennyiben a határidőig (április 21-ig) nem teljesítik a rendszámcserét, a gépjárművet az állam lefoglalhatja.

Az eredeti írást itt találja.

John J. Mearsheimer 

Csak a DEAC!

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek