MegMinden
2022-11-11

John J. Mearsheimer 

(origo.hu)

Aki megjósolta, hogy kitör az orosz-ukrán háború.

Szerda délután mutatta be a Századvég meghívására Magyarországra érkezett John J. Mearsheimer A nagy téveszme: Liberális álmok és nemzetközi realitások című könyvét. A mű a Századvég Kiadó gondozásában jelent meg. John J. Mearsheimer világhírű amerikai politológus, a nemzetközi kapcsolatok egyik legfontosabb szakértője, a (neo)realista iskola képviselője, továbbá a Chicagói Egyetem professzora. A nemzetközi kapcsolatokról szóló könyvet Fűrész Gábor, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elnöke, illetve Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója mutatták be. Ezt követően Mearsheimert a Századvég vezető elemzője, Halkó Petra kérdezte.

Fűrész Gábor: Mearsheimer előre jelezte az orosz-ukrán háborút

Fűrész Gábor arról beszélt, hogy John J. Mearsheimer előre jelezte az orosz-ukrán háború kitörését.Majd kijelentette, ennek tükrében Francis Fukuyama liberális amerikai filozófus „történelem végéről" és a liberális demokrácia világméretű győzelméről szóló jövendölését ma már szarkasztikusan ítélik meg.

35 INTERVENCIÓT HAJTOTT VÉGRE AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK, DE EBBŐL CSAK EGY EREDMÉNYEZETT A KÖNYV ALAPJÁN TARTÓS DEMOKRATIKUS VÁLTOZÁSOKAT.

Valójában nem működnek a nagy társadalomátalakító kísérletek, amelyek meg akarják változtatni a fennálló rendet, lásd: a sztálini kollektivizálás, a maói „nagy ugrás", a rendszerváltások utáni sokkterápia Kelet-Európában; ezeknek a vége holodomor, éhhalál vagy társadalmi lecsúszás lett.

Az eredeti írást itt találja.

Szeptemberben jelentősen felgyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése

Szerbia és Koszovó

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek