MegMinden
2022-10-26

Madár-lakópark

(futureofdebrecen.hu)

Megnyitottuk a Madár-lakópark sétányt Debrecen szívében, a Nagyerdőn!

83 évvel ezelőtt lett védetté nyilvánítva a Nagyerdő, melynek tiszteletére egyedülálló Madár-lakópark sétányt adtunk át 2022. október 26-án. A Nagyerdőt 1939-ben 1. sorszámmal jegyezték be a védett természeti területek törzskönyvébe, így tartozunk annyival, hogy az ott élő állatokat és növényeket megvédjük, megóvjuk, és rajtunk múlik, hogy gyermekeink és unokáink is élvezhessék majd a parkerdő értékeit. Sokszor csak elsétálunk a Nagyerdő mellett, és észre sem vesszük azokat a csodákat, amelyek ott találhatóak. A Madár-lakópark sétány célja, hogy felhívja a figyelmet ezekre a csodákra, és mindenki megismerhesse az erdőben élő állatokat.

A megnyitón részt vett Keszthelyi Nikoletta, környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár, Balázs Ákos, környezetvédelmi ügyekért is felelős alpolgármester, a Zöld Munkacsoport vezetője, valamint Váradi Zoltán, a Természettár vezetője, Lenner Ádám, a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere és Aradi Csaba ökológus – a Zöld Munkacsoport tagjai. 

Keszthelyi Nikoletta, helyettes államtitkár asszony a megnyitón beszélt a Future of Debrecen példaértélű összefogásáról, mely megerősíti és biztosítja Debrecen és a Kormány közötti, környezetvédelmi ügyeket érintő együttműködést. Debrecen elkötelezett a város zöldebbé tétele mellett, amit számos projekt és együttműködés is alátámaszt. Szó volt a Zöld Busz Mintaprojektről is, amelybe Debrecen elsőként kapcsolódott be, s aminek köszönhetően 2022-ben 12 új, alacsonypadlós, elektromos hajtással rendelkező Mercedes-Benz eCitaro városi autóbusz állt forgalomba, amelyek több száz tonna levegőszennyező szén-dioxidtól mentesítik a várost. Továbbá szó volt még a LIFE-IP HungAIRydebreceni tevékenységéről is, melynek célja a város levegőminőségének javítása. Ezeken felül említésre került még a debreceniek kiemelkedő lelkesedése a közösségi kertek iránt: tavaly a város egyik közösségi kertje nyerte el az év legszebb konyhakertje címet. 

A megnyitón beszédet tartott még Balázs Ákos alpolgármester úr, aki bemutatta a Future of Debrecen mozgalom programlehetőségeit a természetbarátok számára. Beszélt az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Nature of Debrecen sétákról, melyek során megismerkedünk a város természeti értékeivel. A sétákhoz egy-egy természetvédelmi akció is kötődik, melyek alkalmával különböző fajvédelmi eszközök kerültek kihelyezésre a városban. Ezek célja a debreceni lakosok szemléletformálása, a természetvédelem fontosságára való figyelemfelhívás. Ez a természetvédelmi akció vezetett odáig, hogy létrejöhetett egy különleges sétány a Nagyerdőn. A Madár-lakópark sétány 16 állomásból áll, ahol az odalátogatókat táblák vezetik végig az állomásokon. Okostelefonjuk segítségével beolvasva a táblákon található QR-kódokat, rövid ismeretterjesztő videókat tekinthetnek meg, amelyekben a Future of Debrecent létrehozó Zöld Munkacsoport tagjai – természetvédelmi, környezetvédelmi szakemberek– segítik megismerni a Nagyerdő élővilágát. A QR-kóddal elérhető videókon túl, találkozhatunk kihelyezett odukkal, fajvédelmi eszközökkel is, s az azokat elfoglaló állatok is megjelennek színes kis sziluettek formájában.

Váradi Zoltán és Lenner Ádám mutatta be részleteiben a Madár-lakópark sétányt. Bár a sétány elnevezése figyelemfelkeltő, nem csak madárfajoknak kedveztünk: az erdő többi lakójáról sem feledkeztünk meg. Így találkozhatnak az érdeklődők például mókusodúval, süngarázzsal vagy lepkeházacskával is. Nagyon különleges sétányról van szó, hiszen ez egy ismeretterjesztő sétaút és kiállítás is egyben. A látogatók korosztálytól függetlenül fontos információkat tudhatnak meg a fajokról és védelmük lehetőségeiről. Váradi Zoltán nagyon pozitív véleménnyel van a Madár-lakópark sétány várható népszerűségéről, hiszen tapasztalatból tudja, hogy óvodás- és iskolás csoportok tucatjai fognak végighaladni a sétányon réceházat vagy békalakot keresve. 

„Sikeres jövőnk érdekében együtt kell működnünk a természettel, szövetséget kell kötnünk és harmóniában kell élnünk vele. Nagyon sok faj tekintetében nekünk, magyaroknak az az elsődleges szerepünk, hogy megőrizzük őket és nagyon sok fiókát reptessünk. Sajnos a fecskék állománya folyamatosan csökken, ami 50%-os mértékű az elmúlt 10 év során.  Mi a Szaharára kevésbé tudunk hatással lenni – mekkora ott az aszály, a vonuláskor mennyi fióka pusztul el  –, de azt tudjuk befolyásolni, hogy mennyi fiókát röptetünk, és mennyinek adjuk meg a lehetőséget, hogy elindulhassanak erre a hosszú útra” – mondta Lenner Ádám.

Végezetül pedig Aradi Csaba ökológus beszélt, aki elmondta: Debrecen a természetvédelem őrvárosa, elődeink sokat tettek a természetvédelemért, már akkor is, amikor Magyarországon ezt a fogalmat még alig ismerték. Így mi is felelősséggel tartozunk természeti kincseink védelméért.

Őszintén reméljük, hogy tetszeni fog nektek a sétány, mélyebben megismeritek a Nagyerdő csodás kis lakóit, és ha csak egy kicsit is, de közelebb kerülhettek ezáltal a természethez!

Az eredeti írást itt találja.

DUPLÁZIK DEBRECENBEN A TANKCSAPDA

Johnny Depp

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek