MegMinden
2022-10-24

Interpol

(raketa.hu)

Az Interpol létrehozta az első globális rendőr-metaverzumot

Az internet következő verziója számtalan alkalmat kínál a bűnözők számára, de a Bűnügyi Rendőrség Nemzetközi Szervezete szemmel tartja őket.

A majdnem száz éve, 1923 szeptemberében alakult, franciaországi székhelyű Interpol (Bűnügyi Rendőrség Nemzetközi Szervezete) október 20-án tartotta meg Új-Delhiben kilencvenedik Közgyűlését, ami újdonságot is tartogatott a nagyközönség számára: a szervezet az eseményen mutatta be azt a platformot, amely a következő évtizedekben valószínűleg egyre nagyobb szerepet kap a bűnüldözői munkák során és lehetővé teszi a határokon átívelő rendőrségi kapcsolatok kiterjesztését a virtuális univerzumokba is.

A most kiadott és idén először megjelentetett Globális Bűnügyi Trend Jelentés szerint az online bűnözés a 195 tagország adatainak alapján egyre terjed és a komplex kiberbűnözői hálózatok felszámolása, valamint a nem-fizikai, de mégis potenciálisan rengeteg kárt okozó, digitális bűnelkövetés visszaszorítását célzó harc új módszereket kíván a nemzeti rendőrségektől is. A jelentés részét képező felmérés válaszadóinak 60%-a tartja magas, vagy nagyon magas fokú fenyegetésnek a zsarolóvírusokat, az online átveréseket és az adathalászatot, 70%-uk pedig ezek gyakoribbá válását vizionálja a jövőben. A metaverzumok szintén a bűnözés rendhagyó, virtuális, de nagyon is valódi következményekkel járó formájának melegágyai lehetnek, főként, ha a szabályozások mindig a fejlesztések mögött kullognak. Az online szexuális zaklatás például sokkal kézzelfoghatóbb és így erőteljesebb negatív hatással bírhat az immerzív metaverzum-környezetben, mintha "csak" szöveges formában, chaten történne.

Az Interpol az idők szavára hallgatva követi a trendeket és létrehozta az Interpol Metaverzumot, ahol az avatár alakjában belépő látogatókat a szervezet biztonsági felhője (Secure Cloud) védi. A platform egyelőre az online ügyfélszolgálatok és kurzusok kombinációjának egyfajta online videojátékba oltott verziója: az avatárok képében lehetőség van a szervezet lyoni központjának körbejárására, rendőrségi tréningen való részvételre, törvényszéki nyomozás gyakorlására és a szervezet munkatársaival való interakcióra. A metaverzum "távol áll attól, hogy csak a játékosoknak való kütyü legyen" - írja az Interpol, de a virtuális világ külső kialakításában egyelőre egy Sims szerű környezetre hasonlít leginkább. Az avatárok viszont, annak ellenére, hogy közel sem vehetik fel a versenyt az ultrarealisztikus digitális embereket fejlesztő cégek termékeivel, azonban valamivel kifinomultabbak, mint például a Meta lebegő, lábak nélküli virtuális emberei: a rendőrségnél az ing és bizonyos esetekben az öltöny alapfelszerelés az ügynökök ruhatárában.

Az eredeti írást itt találja.

Napenergia

Októberi döntések

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek