MegMinden
2022-09-22

Kerkez Milos

(m4sport.hu)

„Szerbia sosem hívott. Magyarország viszont már 15 évesen esélyt adott nekem."

Kerkez Milos, az AZ Alkmaar magyar tehetsége a Scouted Footballnak adott exkluzív interjújában rengeteg érdekességet árult el többek között az AC Milanhoz, majd a holland együtteshez való igazolása kapcsán, de szót ejtett a magyar, illetve a szerb válogatottról is.

 

A 18 esztendős szerbiai-magyar reménység nagyszerű szezont fut az Alkmaar színeiben, balhátvéd létére 15 tétmérkőzésen már öt gólpassz fűződik a nevéhez, emellett egyszer be is talált – nem is csoda, hogy Kerkez Milos meghívót kapott a magyar labdarúgó-válogatott soron következő Németország, valamint Olaszország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésére.

A védő válogatottbeli debütálására minden esély meg is van, a nemzeti együttesből ugyanis kidőlt a szintén bal oldalon szereplő Nagy Zsolt, aki emiatt nem is léphet pályára a szóban forgó találkozókon.

Kerkez Milossal most a Scouted Football közölt terjedelmes interjút, melyben a fiatal csillag rengeteg érdekességet árult el az elmúlt időszakról – a balhátvéd először a frissen érkezett válogatott meghívóról ejtett szót.

„Megtiszteltetés magamra ölteni a címeres mezt. Akár öt, akár kilencven percre, de ha szüksége van rám az edzőnek, én megyek és a legjobbamat nyújtom, mindent beleadok a szerelésekbe. Úgy érzem, készen állok” – jelentette ki Kerkez, majd egy gyors kérdés után kitért a külföldre igazolására.

Mint ismert, Kerkez Milos 2021 januárjában a Győri ETO FC-től szerződött az olasz bajnok AC Milanhoz.

„Akkor télen sok csapat érdeklődött irántam. Minden olyan gyorsan történt, mivel nem volt túlságosan sok idő a transzferre. Az az igazság, hogy akkor én még szerettem volna Magyarországon maradni, mert az volt a célom, hogy fizikailag még fejlődjek, majd aztán a nyáron eligazolni. Két nappal a transzferidőszak zárása előtt azonban személyesen Paolo Maldini hívott fel, találkozni szeretett volna velem és az édesapámmal. Sokat beszélgettünk és ez nagy lehetőségnek tűnt számomra. Tudod, amikor Maldini keres fel személyesen, az ember nem gondolkodik túl sokat. Ezek után nyilvánvaló volt, hogy Milánóba megyek. Egy nagy klubról van szó, amely ha ennyire akar téged, nem tudsz nemet mondani.”

Azóta már tudjuk, hogy a milánói kaland nem úgy sült el, ahogy a tehetség remélte, ám Kerkez megjegyezte, taktikailag nagyon sokat fejlődött Olaszországban.

„Rengeteg igazán tehetséges fiatal van a Primaverában, ott tudsz taktikailag igazán fejlődni, ami jót tett nekem. Elhatároztam, hogy bizonyítani fogok. A futball mindenhol más – míg az olaszoknál minden a taktikáról szólt, addig Magyarországon fizikálisabb, míg most, Hollandiában egy gyorsabb, kiterjedtebb, sokkal több mozgással járó játékot várnak. Itáliában a taktika volt a főszerepben, még a Primaverában is minden meccs után másfél órás video- és szabadrúgás-elemzés volt, épp emiatt megtanultam, hogy ésszel játsszak és minél többet használjam a fejem a pályán. Szerintem ez nagyon sokat adott, jó fejlődési folyamat volt, tökéletes módja volt annak, hogy javuljak.”

Kerkez nem kertelt, amikor a milánói távozásáról kérdezték: a játékos elmondta, több lehetőséget szeretett volna kapni a felnőttcsapatban, s úgy érzi, ki is érdemelte.

„Egészen elképesztő volt az első csapattal edzeni. Amikor először odamentem, körbenéztem és ott volt Ibrahimovic, Rafael Leao meg Theo Hernández. Ez valami egészen új volt számomra. Két hónapja még a televízióban figyeltem őket, most meg már velük készülök! Meg akartam mutatni magam az edzőnek, bizonyítani szerettem volna, hogy beférek az együttesébe.”

A védő jól is kezdett, az első felkészülési mérkőzésén rögtön két góllal vétette magát észre. Noha úgy tűnt, ez lehet számára a nagy pillanat, nem sokkal később jött a csalódás, a Milan ugyanis szerződtette balhátvéd posztra a szenegáli Fodé Ballo-Tourét, aki így Hernández cseréje lett, Kerkezt pedig visszaküldték az utánpótlásba.

„Több lehetőségre számítottam az első csapatban. Arra számítottam, megkapom az esélyt, mert jobban teljesítettem a posztomon, mint bármelyik vetélytársam a Primaverában. Sajnos azonban nem így történt.”

Kerkez Milos ekkor határozta el, hogy váltani szeretne.

„A Milan nyilvánvalóan hatalmas klub, egy fiatal játékosnak nem könnyű beverekedni magát. De úgy érzem, a teljesítményemmel rászolgáltam arra, hogy esélyt kapjak. Ám minden klubnak megvan a maga filozófiája, hogyan foglalkozik a fiatalokkal, emiatt úgy döntöttem, váltok és olyan lehetőséget keresek, ahol a felnőtteknél is bizonyíthatok.”

A 18 esztendős tehetség 2021 telén végül Hollandiába, az AZ Alkmaarhoz szerződött.

„Sok ajánlatom volt, sokan szerettek volna kölcsönvenni, de kölcsönjátékosnak lenni kockázatos, emiatt szerettem volna végleges átigazolásban gondolkodni. Mivel például meglehet, hogy egy adott alakulat inkább a saját akadémiai játékosát teszi be helyetted, mivel te csak kölcsönben vagy ott. Nem volt egyszerű végleges transzfert összehozni, mert a Milannál meg próbáltak maradásra bírni. Ami a végleges váltást illeti, volt néhány németországi lehetőségem, ám nekem nagyon tetszett az Alkmaar ajánlata, s egyszerű is volt a döntés, annyira megtervezték a dolgokat. Nem jöttem volna ide, ha például nem mondják el nekem előre, hogy eladják Owen Wijndalt – a gárda akkori csapatkapitányát –, mert tisztában voltam vele, hogy a kapitánnyal nehéz lesz felvennem a versenyt. Az Alkmaarnál meg is mondták, hogy lesz néhány hónapom alkalmazkodni, utána viszont játszani fogok Owen helyén. Nehéz volt kivárnom az esélyt, mindig is problémám volt a türelemmel, de az edző nagyon sokat segített, minden második héten leült velem beszélgetni, ekkor rendre elmagyarázta, milyen tervei vannak velem a jövőben. Végül azért segített a várakozás, mert amikor viszont beállhattam, sokkal elszántabb voltam.”

Noha Kerkez fantasztikusan kezdte a 2022–2023-as szezont, a tehetség tudja, bőven van még miben fejlődnie.

„Szerintem a beadásokban és a befejezésekben. Ezekben jobban kell teljesítenem, ezen dolgozom is, hogy tovább javuljak.”

Kerkez Milos elárulta, sokat nézi Alphonso Davies (Bayern München) és Theo Hernández játékát.

A védő végezetül ismét kitért a magyar válogatottra, s az előttünk álló Nemzetek Ligája-mérkőzésekre.

„Nyilvánvalóan nagy meccsek várnak ránk. Amikor egy olasz vagy egy német csapat ellen játszol, akkor igazán jó támadók ellen kell fellépned, de ez az, amit én igazán szeretnék. Szeretném összehasonlítani magam a legjobb támadókkal és a lehető legmagasabb szinten futballozni. Ha meg tudom állítani Serge Gnabryt vagy Leroy Sanét egy az egyben védőként és jól teljesítek, akkor tudom, eljuthatok arra a szintre és akár a nagy csapatokba is odakerülhetek.”

Kerkez elárulta, a szerb szövetség sosem kereste meg a válogatottsággal kapcsolatban.

„Szerbia sosem hívott. Magyarország viszont már 15 évesen esélyt adott nekem. Akkoriban és most sem keresett Szerbiából senki sem. Vagyis keresnek, de nem személyesen, csak másokon keresztül. Magyarország nagy tiszteletet tanúsított velem szemben és ez az, ami tetszik. Kiskorom óta nagy tiszteletet mutatnak a családom felé, ez számomra felejthetetlen, emiatt is szeretném duplán viszonozni ezt. Már a kezdetekben eldöntöttem, hogyha elég jó leszek, akkor a magyar válogatottat szeretném képviselni. Megtiszteltetés számomra és a maximumot fogom nyújtani, amennyiben erre lehetőségem lesz. Az én döntésem Magyarország és a magyarok, ennyi.”

Az eredeti írást itt találja.

Váradi Catherine

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek