MegMinden
2022-09-22

Hangya

(greendex.hu)

20.000 milliárdszor milliárd hangya él a Földön.

Ez a szám a Földön élő összes ember tömegének körülbelül egyötöde – közölte a PNAS című folyóiratban hétfőn megjelent kutatás.

A kutatás során áttekintettek a hangyákról szóló számos meglévő tanulmányt, leszűkítették a kutatást mintegy 500 cikkre, és azok adatait kombinálva jutottak erre a számra, amely 2-20-szor nagyobb, mint a korábbi becslések.Becsléseink szerint a globális hangyapopuláció 20 x 10 a 15.-en – azaz 20 kvadrillió állat. Ez egy 20-as szám 15 nullával, amit nehéz felfogni és értékelni  – mondta a tanulmány társszerzője, Sabine Nooten közleményében.

Tanulmányok kimutatták, hogy a hangyák döntő szerepet játszanak az ökoszisztémában: a rovarok évente hektáronként akár 13 tonna talajtömeget is megmozgatnak.

A Földön élő összes hangya együttes biomasszája 12 megatonnányi szenet tesz ki – mondták a tudósok, hozzátéve, hogy a rovarok nagy hatással vannak a tápanyagkörforgás fenntartására, és a növényi magvak elterjedésében is döntő szerepet játszanak. Ez meghaladja a vadon élő madarak és emlősök együttes biomasszáját, és az emberiség biomasszája 20 százalékának felel meg” – mondta Patrick Schultheiss, a németországi Julius Maximilians Egyetemről származó tanulmány másik társszerzője.

Az eredeti írást itt találja.

A logisztika izgalmas világával ismerkedhettek a Debreceni Szakképzési Centrum diákjai

Real Sociedad

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek