MegMinden
2022-09-01

Fiú

(ferfiakklubja.hu)

Hagyják-e a fiúkat, hogy eléggé fiúsak legyenek?

Manapság gyakran hallani, hogy a fiúk és a lányok között „nincsenek is különbségek”. Ha ez igaz lenne, akkor miért teljesítenek teljesen másképp az iskolában? Mik lehetnek a fiúk és lányok közötti különbségek valódi okai?

Hollandiában elindítottak egyszer egy kampányt, mely arra próbálta felhívni az emberek figyelmét, hogy a fiúk és a lányok ugyan egyenlőek, de nem ugyanolyanok. „Hagyod-e, hogy a fiad elég fiús legyen?” – ez volt a kezdeményezés címe.

A fiúk rosszabb tanulási eredményei

Azon kutatási eredmények szerint – amelyekre a kampányban is hivatkoznak – a fiúk oktatásban nyújtott teljesítménye csökken. Mindezt a következőkből tudjuk:

1. a fiúk háromszor több rossz visszajelzést kapnak, mint a lányok;

2. a lányokat gyakrabban biztatják, hogy felsősoktatásba jelentkezzenek;

3. az oktatási nehézségekkel küszködők számára fenntartott tanintézetekben háromszor annyi fiú van, mint lány;

4. a szülők 44%-a szerint fiaiak rosszabbul teljesítenek, mint a lányok;

5. a szülők 45%-a elfogadja az állítást, hogy a fiúk fiús viselkedését elnyomja a jelenlegi társadalom;

6. a fiúk négyszer nagyobb eséllyel lesznek figyelemzavarosak és hiperaktívak, mint a lányok, és ötször több fiút kezelnek ez okból, mint lányt;

7. a szülők 56%-a úgy gondolja, hogy fiuk nem kap elég mozgási lehetőséget, és így nem fejlődik kellőképpen;

8. a szülők 76%-a úgy hiszi, hogy az iménti problémára több figyelmet kellene fordítani;

9. a szakértők szerint, ha a fiúkat korlátozzuk a fiús viselkedésben, tevékenységben, akkor érdektelenek lesznek, kevésbé koncentrálnak és a teljesítményük is csökken.

A fenti eredmények okán a holland szervezet a következő szöveggel indított kezdeményezést:

„A fiúk és a lányok egyenlőek, de nem ugyanolyanok. A fiúk próbálkozások és felfedezések útján tanulnak, veszélyvállalással és tettekkel. Úgy néz ki, az utóbbi években ezt nem értékeljük. Félünk, hogy el fognak esni, hogy megütik magukat, és szakadt nadrágban jönnek haza. Elvárjuk, hogy viselkedjenek jól, hogy csendesek legyenek, hallgassanak. De ha túlságosan korlátozzuk a fiúkat, akkor a fejlődésüket is korlátozzuk (…) Mindenkinek, aki részt vesz a nevelésükben, feltesszük a kérdést: hagyják, hogy a fiúk eléggé fiúsak legyenek?

Az eredeti írást itt találja.

Nehéz terepen bizonyíthatunk

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek