MegMinden
2022-08-26

Energia

(impressmagazin.hu)

Hazánkban elsőként Szeged átáll geotermikus energiára.

A szegedi geotermikus fűtési rendszer 28 ezer lakásnak és 500 intézménynek tudja biztosítani megújuló energiával a meleget.

A szegedi távhőszolgáltató (SZÉTÁV) 2019-ben nyert uniós pályázaton közel 20 milliárd forintot, hogy 9 geotermikus termálkört építsen, amellyel közintézmények és távfűtött lakások meleg vizét és fűtését biztosítja megújuló energiával.

A geotermikus fűtési rendszer 28 ezer lakásnak és 500 intézménynek tudja biztosítanigáz helyett megújuló energiával a meleget.

Négy városrészben már geotermikus energiával fűtenek

A 9 részből álló rendszer első négy eleme már elkészült, melynek próbaüzeme a 2021-es fűtési szezonban kezdte el működését.

Idén év elején pedig további öt városrészben folytatódott a geotermikus átállás kiépítése. A fejlesztés hatására az érintett fűtési körök esetében kb. 70%-os, a teljes szegedi távfűtés tekintetében pedig 50%-os lesz a geotermikus energia részaránya, írja a közlemény.

A fűtés mellett, az időjárási viszonyok függvényében, a megoldás biztosítja a használati meleg víz teljes vagy részleges melegítését is.

Jelentősen csökken Szeged CO2 kibocsájtása

A projekt eredményeként a város évente közel 15 millió m3 elégetett földgázt tud kiváltani megújuló energiaforrással. Ennek köszönhetően 25 ezer tonna szén-dioxiddal csökkena SZETÁV éves károsanyag kibocsátása, jelentősen csökkentve a város levegőjének üvegház hatású gázterhelését.

Európa 2. legnagyobb geotermikus távhőrendszere

Ez a fejlesztés Közép-Európa jelenleg legnagyobb geotermikus távhő projektje, amely Reykjavík után a kontinens második legnagyobb geotermikus távhőrendszere is egyben.

A Szeged körüli medence nagyon gazdag termálvizekben. Kétezer méteres mélységből 92-93 fokos forró vizet hoznak felszínre, majd a termálvíz hőjével felmelegítik a távfűtés csőrendszerében keringő vizet.

A termálvíz maga nem kerül be a rendszerbe, csupán a hőjét hasznosítják vízmelegítésre, majd visszasajtoló kutak segítségével visszajuttatják a mélységi víztároló rétegekbe.

Követendő példa a többi város számára

A szegedi távfűtési rendszer geotermikus átalakítása követendő példa többi geotermikus energiakinccsel rendelkező város számára is, amelyek szeretnék függetlenedni az import gáztól, és helyi erőforrásokra támaszkodva átállni megújuló energiára.

Az eredeti írást itt találja.

Megszületik szombaton a Loki első győzelme?

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek