MegMinden
2022-08-05

Napelemfarm

(futureofdebrecen.hu)

Hogyan működnek pontosan a napelemfarmok?

Gondoltál már arra, hogy ha néhány napelempanel képes egy háztartást ellátni elektromos árammal, akkor mi mindenre lehet még képes?

A napelemfarm, vagy más néven napelempark lényegében egy olyan napelemes rendszer, amely akár több száz, sőt, több ezer napelempanellel állítja elő az elektromos energiát. Érdemes már most megemlíteni a legnagyobb napelemparkot is, amely a Tengger-sivatagban, Kínában található. A dolog pikantériája, hogy környezetszennyezésben is ők állnak az élen a világon. A sivatag 3,2%-át fedi napelem, amelynek így összes területe 43 négyzetkilométer és több, mint 200.000 háztartás villamosenergia-ellátásáért felel. Hazánk jelenlegi legnagyobb napelemparkja Kapuvár mellett található. Egy 220 ezer négyzetméteres volt iparterületen valósult meg. Mintegy 76 ezer napelempanelt szereltek itt fel, s ez a létesítmény a működésének köszönhetően éves szinten több tízezer tonnával csökkenti az ország szén-dioxid-kibocsátását. A 10 milliárd forint összköltségű beruházás 10 ezer háztartás, ezáltal körülbelül 30 ezer ember villamosenergia-igényét fedezi 25 éven keresztül.

Hogyan működnek pontosan a napelemfarmok?

Amennyiben naperőmű létesítésében gondolkodunk, fontos, hogy meglegyen a megfelelő méretű terület (ez körülbelül 0,1-1 hektár, vagyis 5-10.000 négyzetméter), illetve figyelni kell arra is, hogy megoldható legyen a visszatáplálás. A napelemfarm paneljeit földre telepíthető tartószerkezetre kell rögzíteni oly módon, hogy hosszú ideig stabilak maradjanak. Választhatunk, hogy fix vagy egy-, illetve kéttengelyű napkövető rendszert alkalmazunk. Fontos továbbá, hogy a panelek magassága és a sorok közötti távolság is ideális legyen, ezen kívül a dőlésszöget is jól meg kell határozni, mert ez is hozzájárul a hatékony energiatermeléshez. A napenergiából képződött egyenáramot ezután az inverterek veszik kezelésbe, vagyis átalakítják váltakozó árammá, az ideális feszültség elérését pedig a transzformátorok biztosítják. Az inverterek megválasztása különösen fontos. Érdemes minél megbízhatóbb eszközöket választani, hogy hosszú távon hibamentes működést biztosítsanak. A naperőművek az előállított napenergiát általában földkábeleken keresztül a közcélú villamosenergia-hálózatba vezetik be, amely később továbbítja azt a felhasználókhoz. 

A naperőművek egyre elterjedtebbek. Egyre többen létesítenek ilyeneket befektetési céllal, és sok közülük turisztikai látványossággá nőtte ki magát. Ilyen például a Solar Mountain is, amely a  Burning Man fesztivál tíz kiválasztott, úttörő projektjének egyike volt. A „Naphegy” egy 1600 hektáros ranch a nevadai sivatag közepén. A híres fesztiválra készült létesítmény 300 ezer kWh tiszta energiát tud termelni egy év alatt. A legjobb az, hogy az egész építmény újrahasznosított anyagokból készült. A fejlesztői azt remélik, hogy hamarosan több területen is bevethetik az alkotóelemeket, miután szinte bármilyen területen felállíthatók.

Az eredeti írást itt találja.

Sándor Tamás: Bízom a továbbjutásban

Dinamóhatás

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek