MegMinden
2022-08-02

Klimaváltozás

(futureofdebrecen.hu)

Van három perced a környezet- és természetvédelemre?

Szekeres Antal, Debrecen címzetes főjegyzője 2022. július 12-én az Új Városházán megnyitotta Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága és a Future of Debrecen és a PResston PR közös kiállítását. Köszöntőt mondott Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának igazgatója, Lenner Ádám, a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere, a Future of Debrecen Mozgalmat elindító Zöld Munkacsoport tagja, s közreműködött Bodrogi Pál, a Debreceni Dózsa György Általános Iskola 2. osztályos tanulója.

A kiállítás célja az ismeretterjesztés a természet- és környezetvédelem témakörében, továbbá tökéletes megoldás a gyerekek szórakoztatására addig, amíg a szülők az Új Városházán ügyet intéznek. A kihelyezett tablók tanulmányozása mellett a gyerekek izgalmas interaktív játékokkal bővíthetik természetvédelmi tudásukat.

A kiállításon a környezetvédelem számos területét megismerhetik a látogatók, illetve fontos információkat szerezhetnek a különféle hulladékok (például üveg, papír, műanyag) újrahasznosításáról, a Hortobágyi Nemzeti Park őshonos állatfajtáiról, sokszínű növényvilágáról.

A Hortobágyi Nemzeti Park hazánk első és legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkja, amely 1973-ban jött létre. 1999 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján is. Feladata a jellegzetes pusztai táj védelme, valamin a rajta megtelepedett különleges növény- és állatvilág megőrzése. A kiállítás látogatói az ismeretterjesztő táblák segítségével megismerhetik a pásztorok életét, feladatát, illetve magának a nemzeti parknak a történetét. Képek mutatják be a Hortobágy lepkéit, őshonos háziállatfajtáit és csodálatos növényvilágát.

Future of Debrecen ismeretterjesztő anyagával eddig Debrecen különböző iskoláiban találkozhattunk, azonban e kiállítás során most mindenki megismerheti a klímaváltozáshoz kapcsolódó egyes megoldásokat, mint például a környezettudatos életmód kialakításához hasznos tippeket, praktikákat. Emellett megtekinthető a klímavédelemhez hozzájáruló pazarlásmentességet és tudatos vásárlást népszerűsítő roll up kiállítás is, ami bemutatja a teljesség igénye nélkül a komposztálás szabályait, a környezettudatos vásárlás fontosságát és fortélyait. 

 A Future of Debrecen célja az, hogy megmutassa, mennyi mindent tehetünk a környezetünkért és a klímaváltozás ellen csupán az otthonunkban is. Nem is gondolnánk, mennyi apró otthoni praktikával csökkenthetjük energiapazarlásunkat! A kiállításon rengeteg ehhez hasonló információval gazdagodhatunk.

A kiállítás 2022. augusztus 13-ig tekinthető meg az Új Városháza nyitva tartási idejében (munkanapokon hétfőtől csütörtökig 8 és 16 óra között, pénteken 8 és 12 óra között).

Debrecen városa célul tűzte ki a klímatudatosságot erősítő szemléletformálást. Az ehhez kapcsolódó programok megvalósulását a KEHOP-1.2.1-18-2019-00246 azonosító számú projekt tesz lehetővé.

Az eredeti írást itt találja.

Mindig nagy élmény az állatkerti látogatás

Betonlobbi

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek