MegMinden
2022-07-16

Plastic

(player.hu)

„Nem működik a műanyag-újrahasznosítás”

Nagy-Britannia eddigi legnagyobb, május egy hetében zajlott, háztartási műanyagszemétről szóló felmérésén (Big Plastic Count) csaknem 100 ezer háztartás vett részt, aprólékosan dokumentálva minden egyes darab műanyagot, amelyet a héten a kukába dobtak. Az eredmény szerint ennyi idő alatt egy átlagos háztartás 66 darab műanyagot dob ki. Ennek alapján a szervezők – az Everyday Plastic és a Greenpeace – úgy becsülték, hogy évente majdnem százmilliárd darab műanyagot dobnak a szemétbe az Egyesült Királyság háztartásai.

A szervezők szerint a felmérés eredménye azt mutatja, hogy az újrahasznosítás egyedül nem megoldás a műanyagszemét mennyiségének csökkentésére. „Évente százmilliárd műanyaghulladékot termelünk, és az újrahasznosításnak alig van valami hatása” – mondta Chris Thorne, a brit Greenpeace műanyaggal foglalkozó munkatársa.

Enni- és innivalók csomagolásából származik a legtöbb műanyag

A felmérésben részt vevők azt is feljegyezték, milyen típusú műanyagot használtak: az eredmények alapján 83 százalék származott élelmiszer- és italcsomagolási hulladékból, a leggyakrabban gyümölcs- és zöldségcsomagolásból. A brit kormány legutóbbi, 2021-es adatai alapján több mint 2,5 millió tonna műanyag csomagolóanyag-hulladék keletkezett a háztartásokban, ennek 44,2 százalékát hasznosították újra, 55 százalékát az Egyesült Királyságban, a többit külföldre vitték, főleg Törökországba.

Nem minden műanyagot ugyanolyan egyszerű szétválogatni és újrahasznosítani. Egy jótékonysági szervezet, a Recoup szerint a műanyag palackok 61 százalékát, a műanyag edények 36 százalékát, a fóliáknak mindössze 8 százalékát használják fel újra.

A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a kidobott műanyag több mint fele nehezebben újrahasznosítható, úgynevezett lágy műanyag. A felmérés szervezői eredményeiket a Recoup adataival összevetve arra jutottak, hogy az Egyesült Királyságban a műanyaghulladék csak 12 százalékát hasznosítják újra.

Az eredeti írást itt találja.

Újra kelt a tészta

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek