MegMinden
2022-07-16

Kate Bush

(dalszerzo.hu)

Egymilliárd forintot kereshetett a Stranger Thingsnek köszönhetően.

Az év egyik nagy meglepetése a Running Up That Hill című Kate Bush-dal hatalmas sikere. Az 1985-ben megjelent dal a Stranger Things egyik kulcsjelenetében játszott nagyon fontos szerepet (megnézhető a Netflix hivatalos YouTube-csatornáján). Megjelenésekor a legjobb listahelyezéseit Nagy-Britanniában és Németországban érte el, harmadik helyre jutott mindkét országban. 2022-ben viszont számos országban az első helyre katapultált (Magyarországon is jól szerepelt a YouTube-on és a Spotify-on).

Kate Bush a dalnak nemcsak hogy az előadója, de szerzője és producere is egyben; mi több, a kiadó Noble And Brite is 100%-ban az ő tulajdonában van – írta a Music Business Worldwide Kate Bush most a legsikeresebb független zenész című cikkében. Ha a terjesztő Warnerrel standard szerződése van a kiadójának, akkor a hangfelvétel utáni jogdíjak akár több mint 80%-as is neki járhat.

Stranger Things netflixes premierje után a Running Up That Hill hallgatottsága a stream oldalakon 16 867%-kal ugrott meg – árulta el a Quartznak a Luminate (az egykori Nielsen Soundscan) vezetője. Becslése szerint a bemutató, május 27. és június 23. között a dal különféle platformokon 2,3 millió dollár (0,9 milliárd forint) körüli stream jogdíjat hozhatott a jogtulajdonosnak, vagyis magának Kate Bushnak, és ehhez még hozzájönnek a további bevételek (fizikai, digitális eladások, rádiós játszás). A Luminate vezetője szerint azok a korábbi nevezetes esetek, amikor egy régi dal hallgatottsága megugrott (amire legtöbbször a Fleetwood Mac Dreamsét szokás példának hozni), nem érnek a Running Up That Hill sikerének nyomába.

Stranger Things évadzáró epizódja még egy dal népszerűségét megdobta: ebben a Metallica Master Of Puppets gitárszólóját adja elő az egyik szereplő. Ezzel kapcsolatban több lap is felfigyelt arra, hogy egy régebbi rajongó azt írta, hogy sajnálja a Metallicát mindazok miatt a “fake” rajongók miatt, akik csak a sorozat miatt hallgatják őket. Erre a kommentre maga a zenekart válaszolt, a következőképpen: “Ne sajnálj minket. A Metallica család mindenkit befogad. Akik szeretik a Puppetset, valószínűleg találnak maguknak más dalokat is, amik tetszeni fognak nekik”. Később ezzel egészítették ki: “akár 40 órája, akár 40 éve rajongó valaki, a zene ugyanúgy összeköt minket. Mindenkinek volt egy pillanat, amikor először találkozott a zenénkkel.”

Az eredeti írást itt találja.

STURM GRAZ II-DVSC 1-0

Jelentős aszály van

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek