MegMinden
2022-06-22

LGT

(nepszava.hu)

Hogyan tudott Barta Tamás öngyilkos lenni két lövéssel?

Mester Sándor, a Hajdú Eszter által rendezett “Siess haza, vár a mama” és az előkészítés alatt álló “Lost in Los Angeles” című filmek producere úgy tájékoztatta a sajtót, hogy megérkezett Barta Tamás, az LGT legendás gitárosának boncolási jegyzőkönyve Los Angelesből. Kilenc hónapot vártak az értékes anyagra, amely új megvilágosításba helyezi Barta Tamás halálának körülményeit és lehetséges okát. A boncolási jegyzőkönyv alapján szinte biztosra vehető, hogy Barta Tamás nem öngyilkos lett (ahogyan a los angeles-i rendőrség az ügyet lezárta), hanem megölték.

A készülő “Lost in Los Angeles” című film éppen ennek akar utána járni, és azt szeretnék elérni, hogy újra lehessen indítani a nyomozást Los Angelesben, mert a gyilkossági ügyek a kaliforniai törvények szerint nem évülnek el. A most megkapott nagyon alapos anyag talán legfontosabb megállapítása az, hogy Barta Tamás halálát két lövés okozta. Ez szinte kizárja az öngyilkosság tényét, mert egy öngyilkos nem tud két golyót ereszteni saját testébe. Két golyóval elkövetett öngyilkosság vélhetően nincs a kriminológia történetében. Barta Tamás 1982. február 16-án halt meg.

A sajtónyilatkozat szerint “a 30 oldalas jelentés professzionális, nagyon részletes boncolási jegyzőkönyv rajzokkal, adatokkal, számokkal, rendőrök, nyomozók, tanuk neveivel és a holtestről készült fotókkal. Jól látszik a fotókon a két golyó nyoma a mellkason és az áldozat hátán is. (…) A gyilkosság napján Barta Tamás kék farmert, kék pólót viselt. 180 cm magas, 73 kg és jó fizikai állapotban volt, amikor meggyilkolták. A boncolási jegyzőkönyv tartalmaz – többek között – részleteket arról, hogy a két, gyilkos golyó hogyan hatolt be a mellkason: a bal tüdőt érte a két lövés, ez okozta Barta halálát és hátul, a bal lapockanál jött ki a két golyó.”

Már korábban is felmerült annak gyanúja, hogy a los angeles-i magyar papírmaffia jó kapcsolatokat ápolt a helyi korrupt rendőrséggel, csak ennek tudható be, hogy öngyilkosságként zárjanak le olyan ügyet, amelyben az áldozat két golyótól halt meg. A producer beszámolt arról is, hogy a korábban megtalált magyar belügyes anyagok szerint (Bornemissza-jelentés) a magyar maffia végezte ki hidegvérűen Barta Tamást, mert kiszállt Simon Csaba „papíros” vállalkozásából és önállósította magát.

Az is kiderült régebbi, budapesti, belügyes anyagokból, hogy Simon Csaba – a los angeles-i magyar maffia egyik vezetője – szoros kapcsolatban állt a kommunista diktatúra kémelhárításával, és más budapesti bűnözői csoportokkal tartotta a kapcsolatot, valamint arról is van dokumentáció, hogy Simon Csaba azért disszidált, mert magyarországi börtönbüntetés elől akart szökni a barátnőjével. A megkapott dokumentumok másik nagyon fontos közlése, hogy Barta Tamás halálakor nem volt sem alkoholos, sem drog befolyása alatt.

A los angeles-i magyar maffia tagjai ugyanis azt mondták Barta Tamás halála után, hogy drogbandába keveredett, drogos volt, elszámolási vitái voltak a drogterjesztőkkel. A megküldött boncolási jegyzőkönyv szerint azonban erre semmi nem utal. Azt írta a producer, hogy Barta Tamás egészségesen halt meg a kórboncnok vizsgálata szerint. A boncolás eredménye azt mutatta, hogy nem használt drogot, nem találtak friss szúrásokat, tűnyomokat a testén. A gyomorban és a belekben nem találtak sem gyógyszer, sem drog maradványokat. Lakásában sem találtak drogot a los angeles-i jelentés szerint, ami most megérkezett.

A gyanú kezdettől fogva fennállt, hogy Barta Tamás, a magyar rocktörténet egyik legjobb gitárosa és legendás alakja gyilkosság áldozata lett. Érzésünk szerint ez az első nagyon komolyan vehető nyom a gyanú alátámasztásához és a nyomozás újraindításához, hogy Barta Tamás két lövés által halt meg, ami kizárja az önkezűséget. Másrészt megdőlt az öngyilkosság motívumának tartott fő indíték, a drogos háttér és a drogterjesztőkkel való elszámolási vita.

Úgy tűnik, hogy Barta Tamásnak valódi vitája a los angeles-i magyar papírmaffiával volt, és az új dokumentumok azt a feltételezést erősítik, hogy ők gyilkolták meg az LGT volt gitárosát. Izgalmas a folytatás, mert az érintettek közül még többen élnek, akik mindent megtesznek azért, hogy a dokumentumfilmeseket elnémítsák, de ha hivatalosan elrendelik a nyomozás újraindítását, az Barta Tamás halálának valódi okát feltárhatja.

Ez elégtétel az elhunyt és a gyanú szerint meggyilkolt zenésznek, a családjának, barátainak és tisztelőinek, valamint Magyarországnak és a magyar kultúrának is, amelynek fontos fejezete a fiatalon elhunyt zenész életműve.

 

Az eredeti írást itt találja.

Nyár berobbantó buli az Aquaticum Strandon

Bényei Ágoston távozik a DVSC-től

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek