MegMinden
2022-06-01

Kex

(kortarsonline.hu)

Ólálkodó árnyak és csillagragyogás.

Kisfaludy András dobos és dokumentumfilm-rendező. Csoda-e, hogy csodás ritmusérzéke van? Erről tanúskodik friss kötete is. Ez a rendhagyó kijózanodás- és felnövekedésregény azt segít megérteni, miként tündökölhetett a hetvenes évek elején egy bátor zenekar, és miért kellett törvényszerűen elbuknia.

Kex volt alighanem az első punkzenekar idehaza. Persze nem zeneileg, és nem is a dalszövegek felől ‒ noha a Büdös sajt szerintem tőrőlmetszett punkszöveg ‒, hanem ha a színpadi viselkedés irányából vizsgáljuk a történetüket. Az akrobatikus kunsztok, a közönség bevonásával felépülő improvizatív mesék, a szuggesztív történetek és a performatív elemek mind a dadaista színházi hagyományhoz köthetők, amelyből annyit merített a hetvenes évek angolszász punkja is. A Kex megelőzte a korát, így megelőzte természetesen a punkot is. Ebből pedig az következik, hogy jócskán megelőzte a honi őspunknak tartott Spionst. Utóbbi sötét tónusokkal, sokkoló show-elemekkel, lehangolt hangszerekkel és dekadenciával kapcsolta össze a punkot. A Kexben viszont a játékosság dominált. A kabaréjelenetekbe hengergetett dac, a bohócruha, az udvari bolondként a hatalmasoknak tartott görbe tükör.

A szabadságvágy, ami a zenekar veszte és egyszersmind nimbuszának magva lett.

A Kex 1968. december 6-án ‒ hat évvel a Ramones, hét évvel a Sex Pistols és csaknem egy évtizeddel a Spions előtt ‒ csapott először a húrokba. Színes nadrágokat és zoknikat viseltek az együttes hívei, akik napközben a Jégbüfé környékén vertek tanyát. (Vagyis a Felszab téren, ami egy évtizeddel később ismert punktanya lett.) A Kex frontemberét, Baksa-Soós Jánost nem érdekelte, hogy pár tucatnyian vagy több százan hallgatják-e őket épp, mindent beleadott. Ha kihúzta a közönség valamely tagjánál a gyufát, élvezettel feszítette a húrt még tovább. Kisfaludy András, a zenekar egykori dobosa szerint Baksa sosem ismételte a performanszait. Ahogy egyszeri és megismételhetetlen minden valamirevaló punkbuli is. Punkgesztus, hogy a Kex roadjai színes nylondossziékkal igyekeztek ragyogó fényeket varázsolni a fellépéseken, de punkdolog volt, azt hiszem, az is, hogy a Kex vitt fel először rockszínpadra József Attila-szöveget. „Baksa-Soós mindig mindenből viccet csinált, állandóan poénkodott. Egész napja a hülyéskedésről szólt, a nap huszonnégy órája ennek jegyében telt, de amikor a József Attila-verset mondta és énekelte, egész lénye megváltozott” – olvassuk Kisfaludy András Elszálltunk egy hajóval a szélben című könyvében.

 

Az eredeti írást itt találja.

Összekarcolta exe kocsiját egy férfi Debrecenben

Instrumentális road movie a moldvai csángók földjén

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek