MegMinden
2022-05-23

Star Wars

(port.hu)

Miért ennyire túlértékelt film A Birodalom visszavág?

Nem mi kérdezzük, a BBC kulturális újságírója töprengett el ezen. De vajon igaza van?

Érdekes dolgon lamentált tavaly Nicholas Barber, a BBC kulturális újságírója: hosszú cikkben kardoskodott amellett, hogy a 2020-ban 40 éves A Birodalom visszavág valójában nem is annyira jó film, mint amennyire a fél világ emlékezetében él. A téma olyannyira felkapott lett, hogy a BBC online kiadása a májusi jubileum után tavaly év végén (nesze neked szeretet ünnepe!) másodszorra is megosztotta a cikket a nagyérdeművel. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk, mi is a gondja Barbernek A Birodalom visszavággal.

Az, hogy mi a jó film, és mi nem az, természetesen egy szubjektív dolog. Vannak viszont különféle mérőszámok, amivel azért többé-kevésbé meg lehet állapítani egy-egy alkotás minőségét: A Birodalom visszavág  például 94 százalékon áll a Rotten Tomatoes kritikagyűjtő oldalon, és 8,7-es átlaga van az IMDb-n (valamint a Port.hu olvasói szerint is ez a TOP100-as listában a 46. legjobb film a maga 9,3-as összpontszámával). Barber szerint azonban túlzás azt állítani, hogy a sötétebb tónusú, a főgonosz és a főhős közti apa-fia kapcsolatot leleplező epizód lenne a legjobb. Szerinte sokkal inkább ez a rész minden baj forrása - ide értve az előzményfilmeket és a Disney új trilógiáját is.

  • Barber szerint az 1977-es Csillagok háborúja a legjobb Star Wars-film, mert ott George Lucas még forgatókönyvíró, rendező és producer volt egy személyben, egy koherens és pompás kalandot rakott össze, ikonikus karakterekkel, gazdag történelemmel és mitológiával, káprázatos technológiai csodákkal. Egy remekművet, amit akárhányszor újra lehet nézni.
  • Ezután jött 1980-ban A Birodalom visszavág, ami komorabb, lassabb és Barber szerint mesterkéltebb film lett, ami ráadásul az önismétlés csapdájába esett. A BBC munkatársa, csak hogy elébe menjen a rajongók haragjának, felidézi Vincent Canby, a New York Times kritikusának korabeli kritikáját, aki szerint a folytatás „már nem volt olyan friss, meglepő és szellemes, mint a Csillagok háborúja”, mert ez csak „egy nagy, drága, időpazarló, mechanikus másolat” lett.
  • Barber szerint csapnivalóak A Birodalom visszavág helyszínei: a Hoth-i lázadó bázisban nincs semmi extra, csak egy szimpla katonai bázis a hóban, Felhőváros fehér falai pedig pont olyan bénák és ötlettelenek, mintha egy Star Trek-tévésorozat leselejtezett díszletei lennének.
  • Barber szerint A Birodalom visszavág sztorija árulóként vág sutba mindent, amit Lucas felépített a Star Warsban, és tele van olcsó dramaturgiai húzásokkal. Ami jó volt a Csillagok háborújában, nevezetesen az, hogy Darth Vader elfogta Leia hercegnőt, Luke az Erővel ismerkedett egy idős Jedi mester segítségével egy Isten háta mögötti tanyán, volt egy látványos fénykardpárbaj a jó és a rossz között, egy űrzsivány pedig faképnél hagyta a Felkelőket, hogy aztán amikor a legnagyobb a baj, mégiscsak visszatérjen hozzájuk, és segítsen, mind-mind újra lett itt is hasznosítva. Lásd: Vader és Luke párbaja és beszélgetése Felhővárosban, Luke tanonckodása Yodánál, Lando árulása, stb. Vagyis Lawrence Kasdan és Leigh Brackett forgatókönyvírók nem igazán erőltették meg magukat.
  • Barber a fentiek mellett leginkább azt fájlalja, hogy A Birodalom visszavág teljesen negligálja a Felkelők Star Wars-béli győzelmét azzal, hogy bár hősiesen megsemmisítették az ismert galaxis legpusztítóbb bolygórobbantó gépezetét, a Halálcsillagot, igazából pürroszi győzelmet arattak, mert a Birodalom és Darth Vader ugyanúgy a fejüket akarja, és kerítettek is ehhez egy rakás újabb rohamosztagost.
  • Barber felhívja egy bakira is a figyelmet: miközben a birodalmi tisztek a Star Warsban még látványosan kiröhögték a Sith nagyurak ősi vallását és gyermekded boszorkánypraktikáit (Vader fojtogatta is egy kicsit emiatt az egyiküket), a következő filmből már egyenesen az derül ki, hogy a Galaktikus Birodalom császára maga is Sith nagyúr, és az ősi vallás gyakorlója. Ezek szerint akkor a tisztek felségárulást követtek el korábban a gúnyolódásukkal?
  • Obi-Wan egyértelműen hazudott Luke-nak az apjával kapcsolatban (vagy csak nem bontotta ki az igazság minden részletét?), amikor nem mondta meg, hogy Vader a fater. Holott mindvégig pontosan tudta.
  • Barber azon is eltöpreng, hogy vajon a Birodalom valóban visszavágott a Felkelőknek, ahogy azt a film címe állítja? Oké, Han Solót sikeresen lefagyasztották, de vesztettek egy rakás rohamosztagost, a Felkelés vezetői (Leia, Mon Mothma és a többiek) élnek és virulnak, Luke elkezdi a Jedi-kiképzését, ráadásul maga a Birodalom ökle, Darth Vader is meginog egy pillanatra az Uralkodóba vetett hitében, és felajánlja Luke-nak, hogy irányítsák inkább ők ketten a galaxist...
  • Barber szerint A Birodalom visszavág a Star Wars minden pillanatát zárójelbe tévő történetével szélesre tárta a kaput az olyan későbbi blődségek előtt, mint hogy Rey Palpatine unokája, vagy hogy Luke, Leia és Han gonosz elleni harca valójában mit sem ért, hiszen öregkorukra az Első Rend pont ugyanolyan fenyegetéssé nőtte ki magát, mint anno az elnyomó Galaktikus Birodalom.

Az eredeti írást itt találja.

Aszteroida

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek