MegMinden
2022-05-20

A Magda

(kultura.hu)

„Belekerültünk Magda és Tibor életébe”

Május 22-én különleges előadás látható a Karinthy Színházban, amely nem csupán arra keresi a választ, ki volt valójában az a Szabó Magda, aki rajongó boldogsággal élte életét férje, a szintén író Szobotka Tibor oldalán, hanem azt is megmutatja, ki is volt ez a nehéz, hányattatott sorsú férj. A Magda, a Szabó alkotói és előadói Krajcsi Nikolett és Mészáros Tibor, akik nem csupán a színpadon alkotnak egy párt.

Magda, a Szabót 2019-ben mutattátok be a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Ugorjunk vissza az időben: hogyan talált rátok a feladat?

Porkoláb Gyöngyitől, számos társadalmi és kulturális program vezetőjétől érkezett a felkérés körülbelül egy évvel korábban, amikor még Debrecenben játszottunk. Neki volt személyes kötődése Szabó Magdához, jól ismerte őt, sőt még Tibi is találkozhatott vele a debreceni színházban néhány előadáson, én már sajnos nem. Gyöngyi azzal keresett meg bennünket, tulajdonképpen produkciós vezetőként, hogy csináljunk egy olyan előadást Szabó Magdáról, ami nem a műveiről szól, hanem a példaértékű életéről, amiből kiderül, milyen ember volt, és milyen szerelemben, házasságban élt Szobotka Tiborral.

Hezitáltatok, hogy igent mondjatok-e a felkérésre?

Nem gondolkodtunk sokat, mert azonnal éreztük, hogy ez egy nem mindennapi munka, ahogy pedig egyre jobban beleástuk magunkat az életükbe, kiderült, hogy ez egy nagyon izgalmas kaland, és nem csak szakmailag. Megismertük azt a kort, amiben éltek, és amiért nem született gyermekük: azt vallották, belőlük rabszolgát csinálhat a rendszer, de a gyerekeikből nem. Egy alkalommal viszont teherbe esett Magda, és az pontosan nem derült ki, mi történt, de elment a baba. Ezek a történetek nagyon súlyosak, és nem egy ilyennel szembesültünk, míg kutattunk. Elolvastuk az önéletrajzi írásaikat, illetve az összes velük készült interjút.

Ebből a hatalmas mennyiségű anyagból hogyan alakult ki az előadás dramaturgiai szövete?

Most 70 perces az előadás, de az első verzióban nagyjából három-négy órányi szöveg volt. Azt kezdtük el szűkíteni, figyelve arra, hogy a nézőknek is elviselhető hosszúságú legyen, de a legfontosabb információk is elhangozzanak.

Milyen csomópontok mentén haladtok?

Szabó Magda nagy állatbarát volt, és két macskával éltek együtt, akik az Örömhozó, bánatrontó című könyvben is megjelennek. Pontosabban azt ő a macskái nevében írta magukról, a macskák szemén keresztül láttatta magukat. Ez az előadás kerete, és ahogy megjelennek a macskák, úgy jelenik meg Szabó Magda és Szobotka Tibor, az, hogy milyenek náluk a hétköznapok, hogyan dolgoznak, hogyan alakul az írói munkásságuk, milyen kudarcokat kell elszenvedni Szobotka Tibornak vagy hogyan zárják ki Szabó Magdát az irodalmi életből.

Arról is szó van, hogyan élik meg azt, amikor nem publikálhatnak, és ami szintén nagyon fontos: hogyan segít nekik a túlélésben a kettejük közti erős kapcsolat, ez a mindenek fölött álló erős szerelem. És épp azért, mert az emberi oldalukat szerettük volna kidomborítani, beletettünk egy teljesen valós féltékenységi szálat, azt, amikor Szabó Magda korábbi vőlegénye egyszer csak megjelent náluk.

 

Az eredeti írást itt találja.

Tóth Andi

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek