MegMinden
2022-04-30

Page

(rockinform.hu)

„Ő egy látnok volt” – ez a véleménye a híres zenészeknek Jimmy Page-ről.

A Classic Rock Magazine cikkében olyan nagyszerű zenészek beszéltek Jimmy Page, a Led Zeppelin gitárosának zsenialitásáról, mint Paul Stanley, Nancy Wilson, Ace Frehley, Billy Gibbons, Joe Satriani, vagy Ritchie Blackmore.

Jimmy Page nemcsak a Led Zeppelin gitáros-hőse és a dalok társszerzője volt, a keverőpult mögött is ő állt, aki minden egyes albumuk producereként a háttérben is dolgozott. A hangmérnökök és zenész kortársai szerint ezzel pedig jócskán benne volt a keze a rockzene akkori hangzásának kialakításában.

Ace Frehley (Kiss)

„Ha ma Jimmy Page-re gondolsz, rájössz, hogy senki sem csinálta azt, amit ő. Úgy értem, mondjuk Jimi Hendrixnek és Eric Claptonnak is voltak producerei. Clapton nem írt annyi dalt a korai időkben, mint Jimmy Page. Page írta a Zepp szerzeményeit, lenyűgözően játszott, és ő volt a producer is! Háromszoros fenyegetés… Nem tudok senki mást mondani, aki képes lett volna erre.”

Billy Gibbons (ZZ Top)

„Több szempontból is igazán kiváló gitáros: van felismerhető hangzása, van stílusa. Még egy egyhúros gitáron is gyorsan és elegánsan képes szólózni. Hatalmas! Megdöbbentő, milyen sokszínű az előadásmódja. A stúdiós háttere révén érthető meg teljesen, hogyan is működnek ezek a dolgok folyamatként: dalszerzés, aztán a felvétel, majd a színpadra vitel. Minden tekintetben kiváló showman.

Ami Jimmyt mint producert illeti, vegyük csak a tempó és a hangszín tartományát, ami annyi különböző dalban visszaköszön. Ez Page specialitása. A Led Zeppelin a leghatározottabb, tiszta rock ‘n’ roll. Dübörgő ütőhangszerek, mélyre süllyesztett befejezés, síró ének, Jimmy pedig mindezt a maga összetéveszthetetlen stílusával gyúrja össze. Ez mindig örökérvényű és érték marad.”

Nancy Wilson (Heart)

„Jimmy borzasztóan alulértékelt producer. Igazán ötletes, amikor elővesz mindenféle furcsa keleti hangzású hangszereket, mint a tekerőlant, meg olyanokat, amikről azt sem tudod, micsoda. Jimmy egy igazi muzsikus – tud kottát olvasni és írni, zenét szerezni. A muzikalitásukban rengeteg aktuális és egyedi elképzelés van. Épp ez az egyik oka a Zeppelin kiemelkedő hangzásának.”

Joe Satriani

„Bárki vehet magának egy Les Paul gitárt és egy Marshall erősítőt, de az égvilágon senki nem tudja úgy megszólaltatni őket, ahogy Jimmy. Ez a kisujjában van. A másik nagyszerű és egyben talán a legnagyobb dolog Jimmy Page-ben az, hogy zeneszerzőként, producerként, hangmérnökként és zenekari tagként egyaránt kiemelkedő és ezzel szinte egyedül van a pályán.

Egyszerűen ő csúcs, hogy a rockzene megannyi területén ilyen kreatív. Vegyük csak azokat a kitűnő Led Zeppelin lemezeket, amelyeken producerként is közreműködött, és a zenei döntéseit. Egyszerűen elképesztő! Stílust teremtett, egy műfajt, és mi mindannyian ezt követjük.”

Ritchie Blackmore

„Ahogy már korábban is mondtam, Jimmy Page-nek hihetetlenül jó rálátása van arra, hogyan működik egy zenekar. Ő nem csak egy szólót játszik, mint a legtöbb gitáros. Hallja a dal teljes hangszerelését, és produceri tudatossággal visz bele megannyi színt.

A Led Zeppelinben tehát nemcsak producer, hanem egyszerre dalszerző, színpadi előadó és gitáros is egyben. Örülök, hogy Jimmy Page nagy nevet szerzett magának, mert ő az egyik legnagyobb tehetség.”

Tom Hamilton (Aerosmith)

„Jimmy ötletei messze túlmutattak azon, amit bárki más csinált. Ő egy látnok volt. Az volt az elképzelése, hogy a zene buja és pikáns, de sokkal erőteljesebb legyen. A dobok nála sokkal jobban előtérbe kerültek. Akkoriban a felvételeken a lehető legjobban lehalkították a dobokat, kontrollálva a kijövő frekvenciákat, hogy ne zavarják a többi hangszert. De Jimmy tudta, hogyan kell nagyobb teret adni nekik, olyannyira, hogy minden apró dobpergést hallani lehetett.

Page produceri és dalszerzői tehetsége majdnem túlmutat a technikai képességein. Ugyanannyira értett a stúdiózáshoz, mint a zenéléshez. A lemezkészítés teljesen új módját teremtette meg, és az emberek a mai napig próbálnak olyan lemezeket készíteni, amelyekben megvan a régi Zeppelin-lemezek ereje.”

Joe Bonamassa

„A korai Led Zeppelin anyagokat hallgatva mindig amolyan „majd én megmutatom nekik” érzésem támadt. Olyan új hangzásokat próbáltak ki, amilyeneket azelőtt még soha nem rögzítettek. Tény, hogy ezeknek a hangzásoknak a legtöbbjét manapság már nagyon nehéz lenne elérni stúdióban. Nem tudom, mit csináltak, vagy hogyan csinálták, de a hatás kísértetiesen gyönyörű. Különösen a hegedű és vonósok hangjai. Egyszerűen hihetetlen. Ha ma meghallgatod, még mindig azt mondod: „Hűha!” Annyira erős és ijesztően eredeti, hogy nem tudsz nem odafigyelni rá.

Emlékszem, amikor gyerekkoromban a Madison Square Gardenben láttam a The Song Remains The Same koncertet, és a hegedű-vonó jelenetnél arra gondoltam: „Nem is tudtam, hogy ezt meg lehet csinálni gitárral.” Aztán ott van az a rész, amikor az Echoplexet használja. A közönségben ülő gyerekek számára ez olyan lehetett, mint egy szürreális, testen kívüli élmény. Ez a szórakoztatás!”

Az eredeti írást itt találja.

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek